Cytat Zamieszczone przez Michał
Witka

Cytat Zamieszczone przez bertrand236
w dolinie Bystrego
No tej doliny to za ch. nie znam. A ogląając fotki już byłem w dolinie Rabiańskiego...
Eh - starość nie radość, ale młodość nie wieczność.

Pozdrówka
Ceść Michale!
Zanim zabrałem się do odpowiedzi na Twój post sprawdziłem Twoje inne posty na tym Forum. Trochę sie dziwię, że taki Wyjadacz jak Ty, z dużą wiedzą na temat Bieszczadu napisał w ten sposób. Nigdy Kolego nie stawiaj w zastaw swojego ch. bo kiedyś mozesz go stracić, a wierz Staremu że szkoda. Ale do rzeczy. Jak napisałeś: starość nie radość. zgadzam się w 100%, ale dodałbym, że starość to przynajmniej czasami również wiedza i doświadczenie . Słusznie rozpoznałeś dolinę. Chwała Ci za to, ale ten komentarz.....
Otóż:
1. Mieczysław Orłowicz w książce "Bieszczady" wyd. Sport i Turystyka 1954 /patrz mapa na końcu/ rzeczony potok nazywa "Rabski Potok"
2. Władysław Krygowski "Bieszczady" wyd. Sport i Turystyka warszawa 1962 strona 118 - "Rabski Potok"
3. Mapa "Bieszczady" P.P.W.K. Warszawa 1962 "Rabski Potok"
4. "Bieszczady" Pascal red. Marek Motak Bielsko-Biała 1997 str. 232 "Rabiański Potok"
5. Kilka innych publikacji jakie posiadam "Rabiański Potok"
6. Stanisław Kłos "Bieszczady" wyd. Dolnośląskie Wrocław 2003 str 65 "Dolina Rabskiego Potoku"
7.Kilka różnych map w tym Compass "Bieszczady" wyd V Kraków 2004 potok "Riaby"
i na koniec
8. "Bieszczady-dla prawdziwego turysty" Oficyna Wydawnicza Rewasz wyd. siódme Pruszków 2000 str 159 opis wycieczki Bystre-Dolina Rabego-Chryszczata

Jak widzisz Kolego /chyba mogę tak pisać /, w różnych okresach czasu, w różnych publikacjach to samo miejsce troche różnie sie nazywa . Nie mnie się wypowiadać kto ma rację Orłowicz, Kłos, Krygowski, czy może jeszcze ktoś inny. Ja tylko w swojej relacji użyłem nazwy zaczerpnietej z jednego przewodnika, który jak wiem cieszy się dużą popularnościa wśród turystów przemierzających Bieszczady /może nawet niesłusznie ale tak jest i my tego nie zmienimy/ Jeżeli się pomyliłem używając niewłaściwej nazwy dla tej doliny to zrobiłem to przypadkowo, opierając sie na materiałach, które tu predstawiłem i najmocniej wszystkich zainteresowanych przepraszam. Jeżeli masz Michale jakieś inne materiały źródłowe dotyczące nazwy tej doliny to chętnie sie z nimi zapoznam.

Pozdrawiam