Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 73

Wątek: Czym jest dla was bakcyl bieszczad?

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Z Hanysem nie ryzykuj. Młody jeszcze jesteś, nie wiesz o kim mówisz.

Długi

Awatar awanski
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    poznań

Domyślnie

sluszalem ze to ślązacy na ludzi z innych rejonów polski mówią HANYSY. no a taki młody to juz nie jestem:) może rzeczywiście z tym hanysem przegiąłem.

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

W tym wypadku to imię własne lub jak kto woli przydomek. Dlatego pisałem z dużej litery.
    Hanys pochodzi ze Śląska, można go czasem spotkać przy wypałach w okolicach Sanu.
    Żyje chwilą, przez lata całe nie miał dowodu, bo po co? Niewielu pamięta jego prawdziwe imię i tylko kilka osób wie jak się nazywa. Jest uroczym gawędziarzem.
    Długi

Awatar awanski
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    poznań

Domyślnie

i to chyba tez mozna nazwac bakcylem bieszczad co? No bo wlasnie tak dziala na wielu to miejsce, to tajemnicze przywiazanie. To tak jak z profesorem co sobie pustelnie nad soliną zbudował i zrezygnowal z wysztkiego. a walczył nawet o rozbrojenie nuklearne swiata. To działa. Ja z Poznania, 700km od B. a i tak ciagnie i ciągnie mnie tam caly czas.

Awatar awanski
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    poznań

Domyślnie

bakcyl w "dżumie" camusa stal sie symbolem tego, ze istnieje cos, co ciągnie cię do siebie nawet wtedy, gdy jestes daleko i niemasz z tym kontaktu. Gdy raz zasmakujesz to juz w tobie zawsze pierwiastek tego pozostanie. I nie umrze nigdy. Tak jest z bieszczadami i mysle ze wbija sie w swiadomosc. Siedzi gdzies głęboko

lucyna
    Guest

Domyślnie czym jest

To jest w nas. Takie zawirowanie którego "porządni ludzie " nie rozumieją. Jak to jest mozliwe aby być na wetlińskiej 67 razy rocznie służowo, a 68 raz udać się tam prywatnie, dla przyjemnosci. Zakapiorem tez chciałabym sie stać. Niestety, mam problem lubie sie kompać.

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucyna
    Zakapiorem tez chciałabym sie stać. Niestety, mam problem lubie sie kompać.
    Czasem odnoszę wrażenie, że aby zostać zakapiorem trzeba usiąść pod barem i pozwolić postawić sobie piwo, potem poopowiadać głupot.
    Bakcyl - tego robala odmian jest dużo i różne objawy wywołuje:
    1) najpospolitsza, obecna powszechnie na forum wywołuje potrzebę wzdychania, patrzenia w dal, najlepiej siną od mgły.
    2) dalsze stadium często prowadzi do sprawdzania jak tam jest, o każdej porze roku - patrz Jabol
    3) pośrednie - prowadzące do nadmiernego zainteresowania historią, regionalną kulturą, szeroko rozumianą przyrodą - często prowadzi do biegłości eksperckiej
    Inny bakcyl każe tam się przenieść "na sytałe"
    I tu przykłady z życia:
    artysta co potem się rozpił i zapił
    budowlaniec co prowadzi kawiarnię o zacięciu artystycznym
    ajent stacji benzynowej - rzeźbiarz, gawędziarz
    dr hab. z UJ filozof - pomocnik drwala (nie żyje)
    Wielu z nas jest nosicielem wszystkich form tego robala, u niektórych choroba przebiega w łagodniejszej formie, niektóre objawy jeszcze nie wystąpiły ...
    Ciepło pozdrawiam zainfekowanych
    Długi

Bieszczadnik Awatar marekm
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez długi
    Bakcyl - tego robala odmian jest dużo i różne objawy wywołuje:
    Bakcyl - nowa zmutowana odmiana Stonki, i to jeszcze w kilku lub kilkunastu wersjach.
    Ehhh!! to wszystko przez te nawozy sztuczne,
    Ehhh!! do czego to doprowadzi??
    pozdroowka
    marekm

Jedyna
    Guest

Domyślnie

Wiesz co to jest bakcyl Bieszczadów??? Nie możesz jeść, bo myślisz o Bieszczadach, nie możesz pić, bo myśłisz o Bieszczadach, nie możesz spać (teraz wybierz odpowiednią wersję: bo jesteś głodny, spragniony, albo: tęsknisz). Mam nadzieję, że znasz się na przenośniach :)

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2004
    Rodem z
    Warszawka

Domyślnie Trzeba spać i jeść!

No, z tym niespaniem i niejedzeniem to Jedyna przesadziłaś. A zwłaszcza z tym niepiciem. Wykończysz się dziewczyno od tej tęsknoty.
    Byłem w Bie pierwszy raz w 1971 na obozie z liceum. Lato było upalne, bąki cięły jak wściekłe, mokro, glina. A wogóle to z braku skał nie było się na co powspinać. Do dupy. Powiedziałem sobie "nigdy więcej".
    Potem miewałem kilkuletnie przerwy, ale jakoś zawsze wracałem.
    Kiedy spaliła się chata na Otrycie prosiłem, namawiałem: odbudujmy gdzie indziej, np. w Ciechocinku. Przy szosie, z dojazdem. Nie! Uparli się napaleni smarkacze, żeby się mordować na końcu świata. Taplać się w glinie, moknąć i męczyć się. I po co? Żeby postawić namiot z desek 500km od domu. Po co? Żeby teraz, kiedy już chata stoi tłuc się autem przez pół Polski, potem pluć zadyszką mieszczucha pod górę i wreszcie, żeby spotkać tam takich samych idiotów i śpiewać z nimi jakieś kretyńskie, egzaltowane piosenki o widoku gór na rozstajach (na rozstajach to są kałuże).
    I jeszcze rozumiem młodych, bo głupi. Poza tym czego to nie zrobią, żeby sobie postać tyłem do siebie jak te robale. Ale, żeby faceci koło 50-tki? To nie jest normalne, to jest bakcyl.
    Klub Otrycki

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)