nie ma to jak KIMBowy krupnik Sprzysiezonego
Wg klasycznego przepisu? Na gorąco?
Mniam
Długi
nie ma to jak KIMBowy krupnik Sprzysiezonego
Wg klasycznego przepisu? Na gorąco?
Mniam
Długi
Z tego co pamietam na goraco to nei bylo. Przepisu tez nie pamietam :(, ale wyslalem juz info do Zbyszka zeby przypomnial skladniki i instukcje przygotowania.Zamieszczone przez długi
Pozdrawiam
Jaro
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
To to był krupnik?? Powiedziałbym że coś owocowego.......![]()
Jaro wywołał mnie do "tablicy"...
"Krupnik" wg. mojej receptury charakteryzuje się tym,że nie występuje po nim tzw. "syndrom dnia wczorajszego".
A oto przepis: w 0,5 litra przegotowanej(już nie gorącej,letniej) wody rozpuścić 400 g.miodu(najlepiej lipowego,ale może być gryczany).Dodajemy jeszcze świeżo wyciśnięty sok z 4 cytryn i litr spirytusu,poczem rozlewamy napitek do butelek.
Zdatne do picia następnego dnia. Miłych wrażeń.![]()
Nie występuje syndrom dnia wczorajszego bo Sprzysiężony ma tego trunku zazwyczaj tyle że przez wieczór, całą noc i następnego ranka też można sączyć więc jeśli już zapadnie ktoś w ewentualną drzemkę to co najwyżej może mu się objawić syndrom dnia przedwczorajszego. :P"Krupnik" wg. mojej receptury charakteryzuje się tym,że nie występuje po nim tzw. "syndrom dnia wczorajszego".
Pozdawiam
Raduje się serce
Raduje się dusza
Gdy się znów na trasę
W Bieszczady wyrusza
polecam bardziej klasyczny przepis. Znam go z opowieści babci, ale tu podaję wg Aleksandra Bajkowskiego:
1 litr spirytusu
0,75 kg miodu
10 g gałki muszkatułowej
10 g imbiru,
20 g cynamonu,
1 laska wanilii,
3 - 5 ziaren ziela angielskiego
2 - 3 szt goździków
1,5 l wody
Zagotować wodę z miode4m , wrzucić utłuczone przyprawy, i gotować jeszcze kilka minut, poczem odstawić na brzeg płyty na pół godziny. Przecedzić przed podaniem, jeszcze raz zagotować i wrzący przelać do ogrzanego dzbanka z przykrywką. Dodać spirytusu i szybko wymieszać.
Pić gorące. Na zimno też dobre.
Długi
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki