Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Procenty - a co wy na to???

  1. #1

    Na forum od
    10.2004
    Rodem z
    Żoliborz
    Postów
    12

    Domyślnie Procenty - a co wy na to???

    jakie znacie przepisy na zrobienie dobrej berbeluchy???
    ja znam nastepujacy przepis:
    składniki:
    0,5 l spirytusu
    1 l piwa mocnego (najlepiej okocim mocne)
    15 dkg cukru
    1 - 5 g cukru waniliowego - dla smaku
    woda
    sposób wykonania przedniego trunku:
    do garnka wlac piwo i podgrzewac do takiej temperatury zaby na powierzchni
    pojawila sie gesta piana - uwazac zeby nie wykipialo. piwo musi byc dobrze
    podgrzane ale nie zagotowane. po tej czynności odstawiamy piwo azeby
    wystyglo.
    w tym czasie w 1/2 szklanki wodu rozpuszczamy cukier i cukier.
    jak piwo wystygnie przepuszczamy je przez gaze, poniewaz w skutek
    podgrzewania wytwarzaja sie tzw. fusy. Po przefiltrowaniu piwa gdy osiagnie
    klarownosc dodajemy do niego 1/2 l spirytusu i wode z cukrem. nastepnie
    mieszamy i ....
    czekamy az sie przegryzie.
    dla smaku do butelki w ktora bedziemy potem przelewac mozna dodac kawalki
    pokrojonej skorki od cytryny lum pomarancza.
    i tyle!
    zycze smacznego

  2. #2
    Bieszczadnik Awatar Xiro
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź
    Postów
    261

    Domyślnie

    A jeszcze lepsze wychodzi z porterem...... I troche mniej dosłodzone - ale kwestia słodkie/wytrawne to już sprawa indywidualna.



    Bardzo praktyczny wątek

  3. #3
    Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot
    Postów
    2,374

    Domyślnie

    Czy to ważne jak smakuje???
    Przecież ma tylko jak najszybciej sponiewierać
    Polecam spirytus pół na pół z miodem
    Długi

  4. #4
    Bieszczadnik Awatar marekm
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź
    Postów
    934

    Domyślnie

    Ja proponuję " Bitwę pod Grunwaldem "
    Receptura : 1410
    tj. 1 kg cukru
    4 litry wody
    10 dag drożdży
    troche zachodu ale też potrafi sponiewierać
    pozdroowka
    marekm

  5. #5
    Bieszczadnik Awatar Xiro
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź
    Postów
    261

    Domyślnie

    Czasem to w sumie nawet ważniejsze jak smakuje niż to kiedy sponiewiera............... :D

    A "Grunwald" ma jedną wadę....
    tyle czasu czekac trzeba!!!!!!!

  6. #6
    Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd
    Postów
    1,096

    Domyślnie

    Hmmm...Skoro Jackers już podjał ten niebezpieczny temat ...Ja dorzucam swą skromną i wielokrotnie sprawdzoną propozycję "pifka po bieszczadzku". Też czasochłonne zajęcie, ale cel uświeca środki :D Trzeba najsampierw pojechać w Zimie w Biesy...Potem należy wstać wczesnym rankiem i wyruszyć n.p. Ze Smereka wsi przez Smerek (1222 npm) przeł Orłowicza do Chatki Puchatka. Wskazana jest dośc gruba pokrywa śnieżna.Po zejściu należy dobić się długim monotonnym dojściem do Chaty Ludzi z Mgły (Zamglonych?) i zaserwować sobie spokojnie trzy piwka... W moim przypadku doprowadza to mnie na krawędź nirwany Ale mistrzowie moga odpowiedzno wydłużać sobie trasę "przygotowawczą" Koszt niski, przyjemnosc wielka :D i czas oczekiwania pożytecznie spędzony...Uwaga! Proszę tylko nie mylić kolejnosci: wypicie piwek przed wyjściem na zimowy szlak może grozić prawdziwym zgonem...Pozdrawiam!
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

  7. #7

    Na forum od
    10.2004
    Rodem z
    Żoliborz
    Postów
    12

    Domyślnie

    dzisiaj wracam z pracy i nastawiam czarcią nerkę (tak nazwałem ten przepyszny trunek). niech się gryzie do marca bo właśnie wtedy zamierzam pojechać w Biesy i któregoś pięknego wieczoru odkorkować butelczyne w jakimś przepięknym miejscu. może na otrycie, może w Wetlinie - tego jeszcze nie wiem bo nie przemyślałem jeszcze dokładnie trasy. Ale napewno przed wyjazdem napisze gdzie będę dokonywał konsumpcji - jak ktoś akurat będzie niedaleko - zapraszam serdecznie na poczęstunek.
    a teraz ide do sklepu po 1/2produkty. hahaha
    pozdrawiam

  8. #8
    Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz
    Postów
    1,218

    Domyślnie

    Ludzie tyle zachodu z jakimiś gazami, cukrami, szklankami i łyżkami... czasami w Bieszczadach mamy do czynienia z niewieloma artykułami gospodarstwa domowego... Dlatego zdradze wam tajemnice "Bieszczadzkiego Blue Bolsa" czyli "3xB"...
    Przepis jest taki:
    Jadąc w Bieszczady zatrzymujemy się w zagórkim Mak Drajwie - kupujemy pół litry spirytu, a w sklepie spożywczym obok paczkę ICEów (no wiecie takich cukierków)... Do butelki z zawartością wody ognistej wsypujemy całą paczkę owych cukierków i energicznie wstrząsamy, do momentu aż się rozpuszczą... rozmajamy oczywiście we wrzątku wedle uznania... alkochol ten ma tak subtelny kolor niebieski (wręcz malachitowy) że nie sposób pomylić go z denaturatem...
    Bon apetit

  9. #9
    Bieszczadnik Awatar Xiro
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź
    Postów
    261

    Domyślnie

    Sprawdzimy, sprawdzimy....

  10. #10
    Bieszczadnik Awatar Jaro
    Na forum od
    02.2004
    Rodem z
    50°02'11''N 21°59'02,6''E
    Postów
    794

    Domyślnie

    nie ma to jak KIMBowy krupnik Sprzysiezonego :)
    Pozdrawiam
    Jaro

    Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •