Cytat Zamieszczone przez Marcin Zobacz posta
Pytanie: Dlaczego tak nie ma w Bieszczadach ?
Odpowiedź: Bo to są Bieszczady.
No tak … i to tłumaczy wszystko?

Spłycasz temat. Wskrzeszasz mity, że niby przyroda, góry i krajobraz sam się obroni. Nic bardziej mylnego.

Obserwuję zachodzące tu zmiany, i widzę, że chociaż są powolne, to jednak są nieuchronne.
I nie chodzi mi bynajmniej o tworzenie kolejnych strategii dla regionu, od tego są samorządy (jeżeli w ogóle są w stanie cokolwiek sensownego w tej materii zrobić). Wiem jaką wartość ma większość gminnych programów rozwoju, triumfalnie ogłaszanych, a następnie nierealizowanych i odkładanych na półkę, głownie z braku środków na realizację.

Właśnie dlatego, aby chronić, należy inwestować. Dobre drogi, nowoczesna baza hotelowa, sensowne regulacje prawa miejscowego – lepiej się przysłużą Bieszczadom, niż niekontrolowany rozwój turystyki, radosna twórczość inwestycyjna miejscowych itp. A na to potrzebna jest kasa. Tu na tym forum wyczytałem ubolewania nad tym, jak zniszczono krajobraz wokół zalewu solińskiego. Ochrona krajobrazu – to jeden z tematów o który mi chodzi. Się słysząło, tylko się nie rozumie o co biega J.
I tego problemu już nie da się inaczej niż administracyjnie rozwiązać. A to tylko jeden z przykładów -niestety.