Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 82

Wątek: Bieszczady z piesem

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Odp: Bieszczady z piesem

Cytat Zamieszczone przez done73
    P.S. Do Piotra - czy ten piesek z Tobą na zdjęciu zwiedził Bieszczady??
    Tak, zazwyczaj jeździ ze mną, wkrótce zapewne znowu pojedzie. Ale ja mam problem z głowy - od dość dawna omijam BdPN szerokim łukiem (bez psa też), natomiast jesli już musze/chce isć do parku to go po prostu zostawiam w domku. Jaki to problem zostawić na pare godzin psa? Byłbym hipokrytą twierdząc ze nigdy nie złamałem żadnego zakazu - jak zapewne większosc - czasem świadomie, czasem nie, licząc się przy okazji z tym że w razie czego trzeba będzie poniesć konsekwencje (zamiast mówić że zakaz jest bez sensu). Ale nie przyszłoby mi do głowy żeby się tym publicznie chwalić lub - co gorsze - zachęcać innych do łamania przepisów typu "możesz śmiało iść, itd" (chyba ze jeden z przedpiśców ma błogoslawieństwo parku na wydawanie zezwoleń na forum bieszczadzkim w co szczerze wątpię) lub w sposób w jaki sie to odbywa na forum rowerowym.
    Wszystkie te zakazy - psy, rowery, motory, 4x4, etc i w parku i poza nim sprowadzają się do wspólnego mianownika:
    Zakazy, ktore są nam na rękę lub nas nie dotyczą są dobre. Zakazy, które nam nie odpowiadają są bez sensu.
    Dopóki BdPN nie będzie egzekwował przepisów (a nie robi tego w skali w jakiej powinien) nic się nie zmieni. Dopóki 2/3 dzierżawców punktów informacyjno-kasowych nie wyleci na zbity pysk za zachęcanie do łamania przepisów parku, też nic się nie zmieni.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Zakazy, ktore są nam na rękę lub nas nie dotyczą są dobre. Zakazy, które nam nie odpowiadają są bez sensu.
    Tak, w konkretnym czasie i konkretnym miejscu....
    Pozdrawiam

mareczek
    Guest

I co ,do jakiego wniosku dochodzimy?Jeśli przepisy są nam na ręke,to wszyscy przklaskujemy,jeśli nie to ganimy.I tak też jest w tym przypadku,ale ja postąpie tak jak napisałem w poprzednim poście,po prostu zrezygnuje z wczasów i wycieczek w Bieszczady,przynajmniej dopóki będę miał psiaka.Pojadę tam gdzie nie wydają zakazów zostawiania pieniędzy,tylko dlatego,że mam ze sobą psa,a gdybym miał małpe...... Pozdrawiam

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Cytat Zamieszczone przez mareczek
    I tak też jest w tym przypadku,ale ja postąpie tak jak napisałem w poprzednim poście,po prostu zrezygnuje z wczasów i wycieczek w Bieszczady,przynajmniej dopóki będę miał psiaka.
    Zerknij na mapę, przeczytaj jeszcze raz tekst Piotra i dyskusję o rowerach w Parku. Masz do dyspozycji na wczasy i wędrówki prawie całe Bieszczady. Możesz oczywiście jechać w inne miejsca. Tylko zakaz wejścia z psem do PN jest wszędzie. To nie jest wymysł Bieszczadzkiego Parku. Podobnie z rowerami. Nie czytasz gazet? nie wiesz co się dzieje z wjazdem rowerem do lasków podwarszawskich?
    Regulaminy bywają czasem niewygodne. I często zainteresowani łamią je bo; kaganiec? Mój pies nie gryzie. Smycz? Mój pies nie goni zwierząt, zajączka poliże w nosek. Ktoś potrącił kogoś rowerem na szlaku? Ja jeżdżę ostrożnie i jak jest większa grupa pieszych, to zsiadam z roweru i ustępuję ze ścieżki na bok. Nie wolno zbierać w Parku runa? Te parę jagódek, o co tyle krzyku, przecież rośnie tu całe pole, aż granatowo. Nie wolno łowić przy jazie? ale tu tylko biorą. Nie wymiarowa, ale smaczna. Zszedłem ze szlaku? Przecież jedna osoba nie zadepcze tej trawy. Poczytaj na forum o Połoninie Bukowskiej. Te same argumenty. Taka piękna, a ja tam nie byłem. A WOP tam jeździ nawet motorem, to ja na piechotę mniej zaszkodzę.
    Tak jest wszędzie i dlatego się burzę na takie stawianie sprawy - głupi przepis - mnie nie dotyczy.
    Twój pies jest posłuszny, łagodny i na smyczy. Idziesz szlakiem. Spotykasz ludzi, cześć, cześć. Każdy idzie w swoją stronę. Ten przypadkowo spotkany też ma psa, tylko zostawił go w domu. Następnym razem go zabierze, bo wolno, sam widział. Ale jego burek nie jest posłuszny, i chodzi bez smyczy - niech se pobiega i nie szarpie ręki przy każdym krzaczku.
    Regulamin jest jeden i dla Ciebie i dla tego chama z pitbulem.
    Wiem, nie Twoja wina, że są na świecie chamy, ale są i dlatego jest takie, czasem ułomne, czasem ułomnie stosowane prawo.
    Zapraszam do Duszatyna
    Długi

lucyna
    Guest

W całości podpisuję się pod postem Długiego. Z żalem, bo z żalem ale nie wezmę mojego szczeniaka przygłupa do parku.

Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    von Pabianitz

Przedwczoraj zwróciłem uwagę kretynowi z luzem puszczonym buldogiem pod Wetlińską. Ale nie to mnie tak wnerwiło. Są tabliczki, ale po co?? Żeby leniwcom uspokoić sumienie?? W chatce puchatka siedział gopr i ktos z BPN bodaj. Browar w obiegu i chłopcy mieli to głęboko w poważaniu. a moze po prostu ruszyć żyć i pochodzić po szlaku??

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Piotr >>> czy zdjęcie z Twojago avatara nie jest przypadkiem wykonane na moście w drodze z Wołosatego na Przełęcz Bukowską ?
    http://www.doczu.pl

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez Doczu
    czy zdjęcie z Twojago avatara nie jest przypadkiem wykonane na moście w drodze z Wołosatego na Przełęcz Bukowską ?
    Nie - to jest na tarasie widokowym k.Tarnawy Niżnej, tym z widokiem na Bukowe, Kope i Krzemień.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Nie - to jest na tarasie widokowym k.Tarnawy Niżnej, tym z widokiem na Bukowe, Kope i Krzemień.
    Aaa rozumiem. Swoją drogą ładny tarasik.
    http://www.doczu.pl

lucyna
    Guest

Jednak zakaz działa. Coraz mniej psów w Parku. Jestem od tygodnia wgórach na różnych szlakach i psy widziałam w masywie Połoniny Wetlńskiej. Tak codziennie z 10-15 sztuk. Nie spotkałam się z jakąś agresją z ich strony. Wprost przeciwnie wygladały na szczęśliwe zwierzaki. Muszę przyznać, że psy zachowują się w górach znacznie lepiej niż ludzie.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)