Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 94

Wątek: KIMB IV - KONKRETY

Bieszczadnik Awatar Duch_
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Rozważam też opcje typu namiot,
    Ja też tą opcje rozwarzam :) To może być o wiele ciekawsze, tym bardziej że dojade w sobote prawdopodobnie.Duch_
    Moje są góry, górki i góreczki:)

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005
    Rodem z
    Warszawa, Ustrzyki Górne, Wetlina

Domyślnie

Z prawdziwą radością obserwuję pasję integracyjną KIMBowiczów.
    Wstyd powiedzieć, młodość mi się przypomina (m.in. prawdziwie turystyczna subkultura związana ze Studenckimi Bazami Namiotowymi w Bieszczadach i Beskidzie N., lata siedemdziesiąte i początek osiemdziesiątych).

A teraz w NAWIĄZANIU do rzuconej wcześniej w temacie KIMB-u myśli – PIWO ze Słowacji (przejście w Radoszycach) – kilka przetestowanych praktycznie uwag, przy realizacji koncepcji wysłania samochodem „umyślnego”.

1/ Jak wiadomo piwa czeskie są najlepsze na świecie (mam nadzieję, że nie uraziłem zbyt głęboko smakoszy piw innych).

2/ Jeżeli nic się nie zmieniło w przepisach, to przez wewnętrzne granice Unii pojedynczy obywatel „unijny” może przewieźć na WŁASNE potrzeby:
    - 10 l spirytusu (wódeczki w przeliczeniu);
    - 60 l wina;
    - 110 l piwa;

3/ Z dotychczasowej praktyki szerokich rzesz konsumentów bieszczadzkich – pełniącym służbę na przejściu nie przychodzi na myśl zapytać się ile kto przewozi, co prawda zawsze trafialiśmy na Słowaków.

4/ W Medzilaborcach jest dosyć szeroki wybór piw czeskich (w sklepie we wsi za przejściem tylko słowackie), a na pewno są sztandarowe jak:
    - Urguell
    - Kozel;
    - Budwar

5/ Ze słowackich polecam wyłącznie „Smadny Mnich” (tylko 12* a nie 10*).

6/ Warto obejść kilka sklepów, różnice mogą być 2-3 SKK na butelce.
    - CENA: 15-19 SKK za butelkę (z zastawem) – ceny z zeszłej jesieni;
    - ZASTAW: 5 SKK za butelkę (przy „hurcie” warto pojechać ze zwrotem);
    - kurs wymiany na miejscu: 1 PLN = 9 SKK z ogonkiem (jest kilka kantorów na pryncypialnej ulicy);

7/ TO się naprawdę OPŁACA, nie mówiąc o doznaniach smakowych i częściowo krajoznawczych.

8/ Dla miłośników WINA (nie zdegenerowanych burgundami) polecam słowackie „Nitranskie Knieża”. Da się naprawdę pić i przypomina prawdziwe wino, a poza tym ok. 5 zł za litrową butelkę.

Życzę radosnej i owocnej degustacji wszystkim KIMBowiczom

Domyślnie

Wychodzi na to,że KIMB powinien mieć w " podtytule" nazwę "B 40"
    Nie,nie Bieszczady 40,ale Browar 40.
    a możeby tak zamiast na "chmielowy szlak"-wyjść na Maguryczne,na wschód słońca?.....
    "Ile pytań we mnie,a ile pustych miejsc przy słowie odpowiedź...

http://chomikuj.pl/bukowy

Bieszczadnik Awatar Xiro
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie

no o wschodzie słońca na Magurycznem też moge piwka (lub Sprzysiężonego krupniku) sie napic

Bieszczadnik Awatar Xiro
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeden z Pulpitów
    - 110 l piwa;
    czyli raczej B110 lub nawet B220 liczac na bardziej tradycyjna miarke......

Cytat Zamieszczone przez jeden z Pulpitów
    7/ TO się naprawdę OPŁACA, nie mówiąc o doznaniach smakowych i częściowo krajoznawczych
    OPŁACA - niewatpliwie, ale nie ujmujac nic slowackim trunkom najlepiej wchodzi to co sie lubi, a nie tylko to co sie oplaca... ( no mi sie chyba wino proste by najlepiej oplacalo.. )

krajoznawcze... taaaa... przetargalem ostatnio pare "mnichow" i borowiczke przez Łysą Polane ale nic tam w krajobrazie nie zachwycilo.. moze nie zdazylo bo sie spieszylismy spowrotem

Bieszczadnik Awatar WALDI
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    z pięknej krainy

Domyślnie

Nie rozprawiajcie zbyt wiele o tym " piwku " bo abstynentów możecie zrazić do tego ,aby brali udział w tym spotkaniu.

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Piotrze, może odwiedzimy przy okazji Duszatyn i Chryszczatą, pod kątem cmentarzy???
    Długi

Domyślnie

Długi-jakby coś,to i ja bym sie "pisał" na taki wypad.
    "Ile pytań we mnie,a ile pustych miejsc przy słowie odpowiedź...

http://chomikuj.pl/bukowy

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez długi
    Piotrze, może odwiedzimy przy okazji Duszatyn i Chryszczatą, pod kątem cmentarzy???
    Jeśli chodzi o łażenie po tych okolicach, to dwa razy nie trzeba mi tego powtarzać :)
    BTW - tak mi cos świta,że istnieje jakieś minimalne prawdopodobieństwo, że moglismy sie widzieć w sierpniu w Duszatynie. Dokladnie 25-go. Ruszałem rowerem spod kapliczki na rozstaju w Duszatynie (byłem UAZ-em na miejscowych numerach, bo nie chciało mi sie pedałować od Komańczy) przez Chryszczatą i Wołosań do Cisnej. I wlasnie tam zagadnął mnie dokąd jade, itp, człowiek, który teoretycznie mógłby być Tobą :) W każdym razie, na moje oko - obyty w temacie jesli chodzi o te okolice, ale nie miejscowy. No ale to tak teoretycznie - szansa że to Ty jest raczej mała :)
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Jedno "ale". U mnie decyzja, czy mogę jechać zapadnie na 48 godzin przed wyjazdem. Może być od piątku do wtorku lub od środy do niedzieli, każdy wariant możliwy, łącznie z takim, że na 24 godziny przed wyjazdem dostanę szlaban. Taka robota "na swoim".
    Piotrze, jeżeli 25 sierpnia 2004, to nie ja, jeżeli 25 sierpnia w ciągu poprzednich 15 lat to mogłem być ja.
    Chcesz fotkę
    Długi

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)