Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Wycieczka klasowa w Bieszczady

kasiulla
    Guest

Domyślnie Wycieczka klasowa w Bieszczady

Witam serdecznie! Jesteśmy znad morza:) Ale wraz z klasą (ok. 40 osób) mamy zamiar w kwietniu wybrać się na wycieczkę klasową w Bieszczady. Około 4 dni. Dojazd: własny autokar, bo pociągiem to trudno przedostać się z Zagórza do Wetliny

Błagam o jakieś propozycje, polecanie, porady...

Jestem gospodarzem klasy i to właściwie ja organizuję tą wycieczkę i wszystko na mojej głowie- wychowawca nie interesuje się tym za bardzo. Więc proszę Was o pomoc- jakieś numery telefonów noclegowni (najlepiej tanich z wyżywieniem).

Proszę także o propozycje, co, gdzie i jak warto ujrzeć, przejść, gdzie pojechać...
    Byłam tylko raz w życiu w Bieszczadach (oczywiście zakochałam się... ) i niestety nie znam wszystkich zakątków

Czekam z niecierpliwością,

Kasia

P.S. Może nawet będziemy potrzebowali "przewodnika". Czy ktos jest chętny? Ktos, kto ciekawie opowiada, sporo wie i potrafi zainteresować 18latków z miasta pięknem bieszczadzkich gór...?

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Domyślnie

Witaj

Zajrzyj tutaj
    http://schronisko.ptsm.com.pl/jablonki/index_pl.html

Wszystkie dane schroniska są aktualne.
    Tylko jedna rada - rezerwację należy dokonać jak najszybciej, gdyż wycieczek jest tam sporo w tym czasie.

Pozdrawiam

kasiulla
    Guest

Domyślnie

dzięki Już napisałam maila do nich, a dzisiaj to jeszcze chyba będę dzwonić

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasiulla
    dzięki Już napisałam maila do nich, a dzisiaj to jeszcze chyba będę dzwonić
    Propozycja zła nie jest, ale:
    -nie bądź kapana w gorącej wodzie,
    -odpowiedz sobie co chcecie na tej wycieczce robić (ma to wplyw na lokalizacje)
    -czy bedziecie głównie chodzić po górach czy zwiedzac knajpy/inne
    -czy bedziecie miec autokar non-stop czy tylko was zawozi i przywozi (szalenie istotne w doborze lokalizacji)
    -czy masz mozliwość podziału grupy (istotna ilośc opiekunów)
    -nie bierz słowa "przewodnik" w cudzysłów, bo o ile sie nie mylę to przynajmniej powyżej 1000m n.p.m przewodnik musi byc obowiązkowo (a jak sie myle to niech mnie ktoś poprawi, tyle o tym 1000m sie juz naczytałem że sam sie zgubiłem)
    -zorientuj sie co gdzie, gdzie, jak - zastanów sie gdzie chcesz z nimi iść, a dopiero potem pod tym kątem znajdź noclegi. Inaczej moze sie okazac, że połowe wycieczki stracicie na dojścia/dojazdy, albo wcale sie nie ruszycie z miejsca.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Propozycja zła nie jest, ale
    Ciekawe Piotrze, co masz na myśli?

Podając taką a nie inną propozycję wziąłem pod uwagę i swoje doświadczenia i te z obserwacji wycieczek.

Zakładam, że Kasiulla zacznie zadawać konkretne pytania, na które jej odpowiemy. A fakt, że od razu bukuje miejsca o niczym jeszcze nie świadczy.

Kasiulla
    Oczywiście na pytania Piotra musicie sobie odpowiedzieć (i na wiele innych).
    Jedzenie, spanie, przewodnik, pogadanki połączone z pokazem slajdów i wiele innych w tym miejscu są. Zapewne w innych także, ale ja osobiście będę wypowiadał się tylko co do tej lokalizacji, gdyż znam tamte rejony w miarę dokładnie.

Fachowców na forum jest sporo i zapewne otrzymasz wyczerpijące informacje dotyczące innych rejonów Bieszczadów.

Szkoda tylko, że Wasz opiekun nie chce się w to zaangażować.

Pozdrawiam

kasiulla
    Guest

Domyślnie

Ok to konkrety:
    - Nie chcemy zwiedzać knajp, chcemy sporo chodzić, ale także przejechać się np. do Sanoka i zwiedzić skansen i inne atrakcje rejonu bieszczadzkiego
    - Będziemy mieli autokar non-stop- do naszej dyspozycji 24 godziny na dobę
    -Ilość opiekunów na 40 osób będzie wynosiła bodajże 3 lub 4 ( w tym mój chłopak, który dość dobrze zna Bieszczady (sporo razy był oraz objechał kilka rayz na rowerze, mój nauczyciel hiszpańskiego- który od miesiąca mieszka nad morzem, a wcześniej w Bieszczadach, nasza wychowawczyni, nie mająca pojecia o Bieszczadach oraz ktos jeszcze... nie wiemy jeszcze kto)
    - przewodnika na pewno będziemi musieli mieć- ale szukamy takiego 'z iskrą'
    -myślałam o noclegu w Wetlinie... Ale jeśli Jabłonki są oddalone od Wetliny jedynie o 19 km- to ta odległość nie jest problemem dla autokaru.

Reasumując, chcielibyśmy sporo chodzić po górach, troszkę pozwiedzać ciekawych miejsc, pobyć w fajnym miejscu (noclegownia), gdzie będzie można rozpalić ognicho wieczorkiem i pośpiewać no i gdzie będzie można posmakować specyficznych potraw :)

P.S. Co myślicie np. o jednodniowym wypadzie do Słowacji? Jak by to wyglądało? Jak przejście granicznce? czy w ogóle warto...?

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Domyślnie

Nie chcemy zwiedzać knajp, chcemy sporo chodzić, ale także przejechać się np. do Sanoka i zwiedzić skansen i inne atrakcje rejonu bieszczadzkiego
    W takim razie Jabłonki nadają się... Bardzo spokojne miejsce z kilkoma możliwościami spacerów po okolicy... Jeżeli chodzi o Wetlinę to polecam schronisko PTSM... Moim zdaniem jednak najlepiej by było gdybyście zatrzymali się w Ustrzykach Górnych np..: w Kremenarosie... To miejsce najlepsze na pierwsze zetknięcie z Bieszczadami w waszym przedziale wiekowym gdyż
    - najwięcej wariantów wycieczek w wyższe partie Bieszczadów jest właśnie z Ustrzyk Górnych,
    - w miarę dobre zaplecze gastronomiczne,
    - sklep jest otwarty do 20.00, a czasami nawet dłużej,

przewodnika na pewno będziemi musieli mieć- ale szukamy takiego 'z iskrą'
    wprawdzie „iskier” mi nie brakuje :), ale kwiecień mam zajęty... pod tym adresem możesz znaleźć przyzwoitych lokalnych przewodników: http://www.bieszczady24.pl/pl/38/38/kategorie:16
    możesz wybierać wg różnych kryteriów :)...

Co myślicie np. o jednodniowym wypadzie do Słowacji? Jak by to wyglądało? Jak przejście granicznce? czy w ogóle warto...?
    Naprawde warto... ostatnio otworzyli granice w Radoszycach (w sumie niedaleko)... polecam muzeum poświęcone Andy Warcholowi w Medżilaborcach... No i obowiązkowo musicie zwiedzić skansen sanocki jak chcecie się dowiedzieć czegoś więcej o naszym pięknym regionie, a najlepiej by było gdybyście poświęcili jeden dzień na Sanok bo naprawdę warto... oprócz skansenu (największego w Polsce) warto odwiedzic ekspozycje ikon (również jedną z największych i najcenniejszych w Polsce) w sanockim zamku oraz wystawę Z. Beksińskiego (wobec jego twórczości nie można przejść obojętnie). Oto link: http://www.muzeum.sanok.pl/
    Przewodnik, którego wynajmiecie będzie miał zapewne kilka asów w rękawie... jednak warto się wcześniej rozejrzeć poczytać strony internetowe lub zakupić sobie przewodnik np.: Rewasza... Ta wycieczka może być dla was wspaniałą przygodą jeżeli odpowiednio do niej podejdziecie...
    Oto kilka linków do stron poświęconym Bieszczadom:
    www.bieszczady.pl
    www.bieszczady.info.pl
    www.bieszczady-s.fr.pl
    www.bieszczady24.pl
    www.bieszczady.prv.pl
    www.bieszczady.net.pl
    (kolejność linków przypadkowa :) )

Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał
    Ciekawe Piotrze, co masz na myśli?
    Nie irytuj się :)
    Miałem na myśli głównie autokar. Poniewaz mają swój przez cały czas - Jabłonki są ok. Gdyby nie mieli - napisałbym że Jabłonki sa do bani
    Piotr

Na forum od
    09.2002

Domyślnie

- Nie chcemy zwiedzać knajp, chcemy sporo chodzić, ale także przejechać się np. do Sanoka i zwiedzić skansen i inne atrakcje rejonu bieszczadzkiego
    Warto, jak już wspomniano wyżej. To wycieczka w zasadzie na jeden dzień. Skansen + zamek (+Beksiński, warto zobaczyć , łatwo trafia do młodzieży - zawsze mówię, że powinien robić okladki do heavy-metalowych płyt W drodze powrotnej można zahaczyć o ruiny klasztoru w Zagórzu,dużo czasu nie zajmuje,a skoro już macie je po drodze, to wstapić mozna.
    -
    - Będziemy mieli autokar non-stop- do naszej dyspozycji 24 godziny na dobę
    No to miejsce w sumie dowolne.
    -
    -myślałam o noclegu w Wetlinie... Ale jeśli Jabłonki są oddalone od Wetliny jedynie o 19 km- to ta odległość nie jest problemem dla autokaru.
    O 29km. 19 jest z Cisnej do Wetliny.
    -
    P.S. Co myślicie np. o jednodniowym wypadzie do Słowacji? Jak by to wyglądało? Jak przejście granicznce? czy w ogóle warto...?
    Zły pomysł to nie jest. Docelowo Medzilaborce lub Medzilaborce - Monastyr (ruiny monastyru, cudowna ikona Przeświętej Bogurodzicy) - Krasny Brod. Ale same Medzilaborce tez ok. Jedziecie przez Palotę (2 cerkwie + pominkowy T-34 zaraz na początku wsi), potem przed samymi Medzilaborcami dawny cmentarz zydowski (jest tabliczka: jewish cementary), potem Medzilaborce-Vydran - ciekawa cerkiewka + kolejny czołg i wreszcie w samych Medzilaborcach (Mesto) Muzeum sztuki Współczesnej o którym wspominał Marcin oraz niezbyt zabytkowa, ale za to bardzo ładna cerkiew prawosławna (Pravoslávny chrám sv. Ducha), a także kilkaset metrów za muzeum (główną ulica wzdłuż torów) kolejny ciekawy obiekt: Gréckokatolícky kostol sv. Bazila Veľkého. Skoro tak blisko to też warto zobaczyć. Z Radoszyc do Medzilaborców jest niecałe 20km.
    Ale to jest wszystko teoria, bo wg mnie autobusem przez Radoszyce nie da się przejechać, trzeba przez Barwinek - a to juz bez sensu. Radoszyce to przejście do 7,5t - zatem ten punkt wycieczki możesz skreslić.
    Piotr

kasiulla
    Guest

Domyślnie

do 7,5 t?
    Ile w takim razie ma taki statystyczny autokar z 40 osobami ?
    Kurcze, już się napaliłam na wycieczkę do Słowacji też :)
    A Barwinek to jak daleko od np. Jabłonek?
    I jak daleko jest od granicy do obiektów przez was opisywanych?
    Tzn- czy jeden dzień starczyłby nam na objechanie i pozachwycanie sie nimi?

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)