Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Wątek: Budowa Gospodarstwa Agroturystycznego

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Chata jak z muzeum...... Pomysł całkiem, całkiem. Ale kibelek powinien być w środku, nie na zewnątrz itd, itp, żona nie darowała by Ci przerębli i kijanki
    Dla ortodoksów i tak będzie źle, bo łemkowyna kończy się na Osławie i Osławicy.
    Powodzenia w budowaniu, miejsce piękne
    Długi

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez długi
    Dla ortodoksów i tak będzie źle
    A pewnie że źle Łemkowska zagroda w Krzywym, to profanacja Świat się kończy :)
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Domyślnie

Do łemkowskiej to jej daleko ale przynajmniej będzie z drewna i nie bedzie wyglądać jak te koszmary z lat 60. Przecież w bieszczadach nie wszystko musi być 10 lat za murzynami . Oczywiście żartowałem

Domyślnie

Do łemkowskiej to jej daleko ale przynajmniej będzie z drewna i nie bedzie wyglądać jak te koszmary z lat 60. Przecież w bieszczadach nie wszystko musi być 10 lat za murzynami . Oczywiście żartowałem

Domyślnie

Przeglądam ostatnio firmy z ogrzewaniem: trochę jestem podłamany:
    - olej opałowy jest wątpliwej jakości (psuje piec),
    - gaz płynny Propan-butan drogi,
    - drzewo tylko jako rozwiązanie alternatywne,
    - inne wynalazki są drogie (solary itp),
    CO WYBRAĆ ?????????

Domyślnie

Przeglądam ostatnio firmy z ogrzewaniem: trochę jestem podłamany:
    - olej opałowy jest wątpliwej jakości (psuje piec),
    - gaz płynny Propan-butan drogi,
    - drzewo tylko jako rozwiązanie alternatywne,
    - inne wynalazki są drogie (solary itp),
    CO WYBRAĆ ?????????

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

coś za dużo klikasz i posty się dublują.
    Teraz o ogrzewaniu, bo to mój zawód.
    Olej odpada z innych powodów. Jest to paliwo wrażliwe na temperatury - tankowanie zimą gwarantuje postój kotła. Gaz płynny - najbardziej niezawodne ogrzewanie. Musisz się liczyć z tym, że nie codziennie masz siły by napalić drzewem w piecu.
    Drzewo - tak długo jak bawi Cię rąbanie, palenie jest to dość tani sposób ogrzewania, ale nie można go traktować jako główne źródło energii. Z przyczyn oczywistych - wygoda i komfort. Kominek (z szybką) jako uzupełnienie - piękna i pożyteczna rzecz. Pozostaje pytanie co jako zasadnicze ogrzewanie. Gaz ziemny jeżeli jest. Wiem, że nie ma. Gaz płynny, lub pompa ciepła, jeżeli jest tzw "dolne źródło". Dobrze zaprojektowana pompa ciepła z dobrym dolnym źródłem daje efektywną energię w cenia gazu ziemnego, a więc najtaniej. Koszt instalacji niestety jest dość wysoki i nie znam sposobu na przeskoczenie tego tematu. Biedniejsi zostają przy drewnie i węglu lub koksie.
    Jeżeli potrzebujesz jeszcze jakiś konsultacji - proszę na priv lub bezpośrednio , namiary w profilu.
    Długi

Domyślnie

Chciałbym Wam się pochwalić po jakiej eskapadzie podjęliśmy decyzję o kupnie działki w Krzywym.
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Domyślnie

I jeszcze samo Jasło.
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Marcowy
    Guest

Domyślnie Opał

Takie luźne uwagi, z własnego doświadczenia...
    Jeśli chodzi o wygodę, bezkonkurencyjny jest płynny propan. Ale ma taki feler, że na dostawę (szczególnie mieszkając na uboczu) czeka się czasem parę dni, choć przy podpisywaniu umowy dostawca przysięga, że dowiozą w 24 godziny od zamówienia. W praktyce jest tak, że przydomowe zbiorniki (o małym litrażu) są tankowane dopiero wtedy, gdy dostawca ma kilka zleceń w okolicy, inaczej nie opłaca się wysyłać cysterny. Miałem taka jazdę z BP, choć najbliższa rozlewnia była w odległości 150 km. Po części była to moja wina, bo rzadko bywałem w domu i nieregularnie kontrolowałem wskaźnik na zbiorniku. Taniej i wygodniej jest grzać gazem ziemnym, ale podejrzewam, że w Twojej okolicy nie ma nitki.
    Najtaniej jest oczywiście palić drewnem. Rozejrzyj się po sąsiadach - za niewielki cash dowiozą, potną i wrzucą do szopy czy piwnicy. Tobie pozostanie "tylko" pilnowanie ognia i wybieranie popiołu
    Idealne jest połączenie tych dwóch systemów - na co dzień palisz drewnem, a podczas nieobecności (albo jak drewno się skończy, ewentualnie nie chce Ci się bawić w palacza c.o.) masz w zapasie gaz. Inwestycja w dwa piece szybko się zwraca, a komfort jest spory.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)