Witam serdecznie,
bardzo się cieszę, że ten post mógłby stanowić źródło informacji dla nowych bieszczadników.
Co do Twoich pytań to ja juz dokonałem pewnych wyborów, a mianowicie:
- budujemy dom z drewna (bale około 14 cm grube z ociepleniem 15 cm i w srodku w zależności od wystroju boazeria lub płyta gipsowa)
- znaleźliśmy w krośnie wspaniałego architekta - bardzo młody czlowiek ale zapaleniec jeżeli chodzi o kulturę tych terenów mocno zaangażowany w tradycyjne konstrukcje domów z bala nawiązujące do charakteru bieszczad. (http://www.kmg.krosno.net.pl/),
- prawdopodobnie oprzemy się na firmie nord-line z rzeszowa, widziałem ich robotę, ale najistotniejsze jest to iż materiał sprowadzany jest z dalekiej rosji i struktura drewna jest bardzo ścisła oraz poprzez surowy klimat w którym wyrosła jest zdrowa.
- jeżeli chodzi o szambo czy oczyszczalnie - dowiadywałem się na ten temat, i z miejscowości Strzebowiska, Przysłup czy Krzywe docelowo ma wszystko spływać do potencjalnej oczyszczalni która ma kiedyś powstać, więc nie ma sensu budować własnej bo później to się nie przyda, natomiast gmina prowadziła już rozmowy na temat gospodarstw trudno dostępnych gdzie na koszt gminy może byś zamontowana oczyszczalnia przydomowa i płacić się będzie tylko za ścieki.
- jeżeli chodzi o drewno jest tam drogie, my skłaniamy się na ogrzewanie gazowe z połączone z kominkiem, natomiast cwu gazowe z panelami.
Pozdrawiam Piotr

Odpowiedz z cytatem