Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: Może nowy szlak?

Pa(i)n killer Awatar admin
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    London, Ontario :]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jabol
    Jeśli czyta to administrator to bardzo proszę o zdjecie klubu miłosników...itp i obu relacji. Tak bedzie lepiej dla dobra kilku miejsc... :) Ukłonik :)
    Nie widzę podstaw do tego by usunąć wspomniane wątki, podobnie zresztą jak ten obecny.
    Zdejmowanie - trochę chyba mija się z ideą forum internetowego, które przecież ma stanowić też archiwum i pomoc dla potomnych.

Chyba, że mnie przekonasz... :)
    Pozdrawiam
    Darek Magusiak

"bzdura! widział ktoś sapera na linuksie?! albo pasjans? brak tych podstawowych aplikacji biurowych dyskwalifikuje ten system w urzedach."

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Domyślnie Może nowy szlak? - (może nie na temat?)

Po raz kolejny piszę o tym , że chodzi mi o nie oznakowanie szlaku przez Obnogę na Bukowe Berdo tylko o przyzwolenie BdPN na spokojne przejście tym "szlakiem"!!! Myślę, że nie spowodowałoby to większego zagrożenia dla przyrody bieszczadzkiej, bo i tak chodzą tam ci, którzy lubią to robić. Mogliby jedynie mieć większy komfort psychiczny i nie czuliby się "przestępcami". Dla niektórych jest to b. ważne!
    Myślę, że ulegacie tzw. "nadwrażliwości pisarskiej" i pomijacie główny temat wątku.
    Pozdrowaśki
    WojtekR

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WojtekR
    Po raz kolejny piszę o tym , że chodzi mi o nie oznakowanie szlaku przez Obnogę na Bukowe Berdo tylko o przyzwolenie BdPN na spokojne przejście tym "szlakiem"!!!
    To jest prostsze niż Ci się wydaje - zgodnie z ustawą o ochronie przyrody ruch piesz poza szlakami jest zabroniony. Więc albo będzie szlak i ruch pieszy, albo nie będzie szlaku a chodzący tamtędy będą popełniać wykroczenie określone w art. 127 tejże ustawy - grozi kara grzywny orzekana przez sąd do 5000 zł lub mandant karny do kwoty 500 zł // w przypadku popełnienia wykroczeń z kilku przepisów nawet do 1000 zł/. Mandat może nałożyć Straż Parku a także policja.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Domyślnie

Naive,

Cytat Zamieszczone przez naive
    albo będzie szlak i ruch pieszy, albo nie będzie szlaku a chodzący tamtędy będą popełniać wykroczenie
    Już nie wiem, jak pisać... Przejście ze Stołów na Wysokie Berdo wg. przewodnika "Bieszczady" (wyd. IV Oficyna Wydawnicza "Rewasz" z 1995 r,) cyt:"32. Hulskie-Stoły-Wysokie Berdo. Nieznakowana trasa na terenie parku narodowego"!!!!

Wiem, jaka jest procedura karania w naszym kraju. Chodzi o to, już po raz kolejny piszę, żeby przejście z Obnogi na Bukowe miało właśnie taki status jak ze Stołów na Wysokie Berdo!!!
    Czy musimy sobie to nadal tłumaczyć? Ruszyłem sprawę, która wydawała się prosta, a okazało się, że wzbudziła tyle emocji i jak to określiłem wcześniej "nadwrażliwości pisarskiej" co poniektórych i dzielenia włosa na czworo!
    Pozdrawiam
    WojtekR

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

Ruszyłem sprawę, która wydawała się prosta, a okazało się, że wzbudziła tyle emocji i jak to określiłem wcześniej "nadwrażliwości pisarskiej" co poniektórych i dzielenia włosa na czworo!
    Aktualnie obowiązująca ustawa o ochronie przyrody weszła w życie od 1 maja 2004 r. Co było w 1995 r. nie wiem. Obecnie do Obnogi od Mucznego możesz sobie chodzić ile razy chcesz, to jest poza BdPN. Ale dalej to już park i chodzenie jest zabronione. Na terenie parków narodowych nie ma czegoś co określasz mianem nieoznakowanego szlaku. Ten przykład, który podajesz to obecnie szlak oznakowany przy czym od Terki do Wysokiego Berda / Czereniny/ szlak biegnie poza parkiem a potem granicą parku, dalej to już teren BdPN. Widzisz jakie to proste ?
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Czy musimy sobie to nadal tłumaczyć? Ruszyłem sprawę, która wydawała się prosta, a okazało się, że wzbudziła tyle emocji i jak to określiłem wcześniej "nadwrażliwości pisarskiej" co poniektórych i dzielenia włosa na czworo
    Ok. To dwie rzeczy:
    Po pierwsze: nie opieraj sie na przewodnikach pisanych blisko dziesięć lat temu, to naprawdę (za wyjątkiem faktów historycznych, przyrody, itp - czyli spraw na ogół niezmiennych) nie ma sensu. Zmieniają się przepisy, przebiegi szlaków, powstaja nowe, zmienia sie wiele innych rzeczy.
    Po drugie: nie denerwuj się. Sadzę, że wszyscy dobrze wiedzą o co Ci chodzi. Tylko czy aby to pytanie tutaj jest na miejscu? Co my możemy na to odpowiedzieć? Najwyżej własnie to co w/w + jedni będą za a inni przeciw. To jest pytanie, które powinno byc adresowane do BdPN i tylko tam możesz uzyskać na ni wiarygodną odpowiedź. Tu nadal możemy tylko sobie pogdybać. To nie my - forumowicze - decydujemy o przebiegu i dostepności szlaków.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Domyślnie

Naive,
    Stary, ja już do Ciebie nie mam siły.... Albo udajesz, albo jesteś prowokatorem(?).
    Co mnie obchodzi Terka itp.! Ja mówię o Stołach, o Stołach, braciaszku! A na Stoły wchodzi się (najwygodniej!) od Krywego ( wiesz, to taka nie istniejąca wioska, gdzie teraz ma swoje gospodarstwo agroturystyczne Tośka), wędrując grzbietem między dolinami Hulskiego i Krywego. Następnie dochodzimy do granicy BdPN i fragmentem "nieoznakowanej trasy" (nie moje określenie! -odsyłam do cytowanego przewodnika), do Wysokiego Berda.
    Jak więc spróbujesz to zobaczyć na mapie, nie jest to szlak z Terki (którym również szedłem w zeszłym roku idąc ze Studennego przez Bukowinę, Krysową = szlak zielony i dalej od Krysowej czarny!), ale ścieżka (od Stołów idzie się już w granicach parku) przez szczyt 888 do Wysokiego Berda. Widzisz jakie to skomplikowane (?)!
    Pozdrawiam
    WojtekR

PS. Mówimy chyba o czym innym!

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)