Byłem w Dol Górnego Sanu od 6 do 9 marca: drogi odśnieżone, nawet niektóre stokówki, szlak na Bukowe Berdo z Mucznego przecierałem na rakietach. Ciężko. Ale pięknie.
Byłem w Dol Górnego Sanu od 6 do 9 marca: drogi odśnieżone, nawet niektóre stokówki, szlak na Bukowe Berdo z Mucznego przecierałem na rakietach. Ciężko. Ale pięknie.
Pociągnę jeszcze temat firm ubezpieczeniowych. Nie mieszajmy pojęć. Ja i grupa młodzieży, którą prowadzę, jesteśmy ubezpieczeni od NW w kilku firmach: w pracy w ramach zbiorowego ubezpieczenia, indywidualnie, przy okazji komunikacyjnego i jako wycieczka. W razie wypadku, w zależności od klasy ubezpieczenia dostanę odpowiedni poziom świadczenia. I czy udzieli mi pomocy strażak, policjant, lekarz, ratownik GOPR, nie zmienia to mojej sytuacji ubezpieczonego. I wykupienie ubezpieczenia nie wpływa na sytuację strażaka, policjanta lekarza i ratownika. Może oczywiście Warta, PZU lub ktokolwiek inny kupić i utrzymywać w gotowości śmigłowiec dla Bieszczadzkiej Grupy GOPR. I będzie to kosztowna kampania reklamowa ( bardzo pożyteczna dla nas i mało skuteczna dla sponsora). Jak rozumiem chciałbyś jakiejś specjalnej formy ubezpieczenia NW, z której część składki odprowadzana by była dla ratowników. Można, tyko po co dodatkowo mieszać w to pośrednika. Ustanowić bilet - podatek w góry i odprowadzać bezpośrednio do GOPR, TOPR. Miało już być tak, że część dochodów Parku z biletów miała być odprowadzana do GOPR. O tyle słuszne, że nie potrzeba by 2 budek z inkasentami.
Reszta jest czystą ekonomią.
Pozdrawiam
Długi
Spotkałeś kogoś "na szlaku"? Ja wybieram się w Bieski na przełomie marca i kwietnia(zaraz po świętach) i po cichu liczę na to...że będe tam samZamieszczone przez MikoX
![]()
Pozdrawiam serdecznie.![]()
Jedzmy gówna, przecież miliony much nie mogą się mylić.
No nie bardzo ja tez wtedy bedeZamieszczone przez robines
mozemy gdzies natknac sie na siebie
![]()
Iras 7214
www.bieszczady.net.pl
www.karpaty.travel.pl
www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)
Akurat tak jest iż 15 % wpływów parki z terenów górskich są zobowiązane odprowadzać na rzecz GOPR i TOPR. Tylko zdaje się z realizacją tego zapisu ustawy o ochronie przyrody na razie jest kiepsko, nie znam szczegółów, po lekturze ustawy domyślam się iz zapewne jak to u nas brakuje przepisów wykonawczych. Oczywiście większość z nas jest objętych róznego rodzaju ubezpieczeniami od następstw nieszczęśliwych wypadków np. różne ubezpieczenia grupowe czy ubezpieczenia związane z posiadaniem rachunku bankowego itp. Z tym że takie ubezpieczenia standartowo obejmują procenty uszczerbku na zdrowiu a nie koszty poniesione w związku z ratowaniem tych pozostałych procentów. Jak do tej pory każdy obywatel ma prawo byc ratowany w sytuacji zagrożenia jego zdrowia, życia a nawet mienia / straż pożarna/ zupełnie bezpłatnie. GOPR jest włączony w system ratownictwa, problem w tym iż zapewne środki przeznaczane z budżetu są zbyt małe. Oczywiście w związku z wypadkiem w górach może rodzić się też odpowiedzialność cywilna za szkody "osobowe" lub majątkowe, od tego oczywiście można się ubezpieczyć . Natomiast nie można ubezpieczyć się od kosztów przewiezienia do szpitala po złamaniu nogi na Krzemieniu, podobnie jak i w związku z podobnym zdarzeniem na ul. 3 Maja w Rzeszowie. Inna sprawa z samym leczeniem w szpitalu, jesli nie jest sie objętym ubezpieczeniem w NFZ trzeba oczywiście póżniej płacić na gips itd.Zamieszczone przez długi
Pozdrawiam
naive
Tak. Ku wielkiemu zdziwieniu, spotkałem na żółtym szlaku na Bukowe Berdo dwóch gostków, którzy właśnie stamtąd wracali. Twierdzili, że dzień wcześniej wyszli z Ustrzyk, nocowali na górze (a wiało tam nieprzeciętnie :) no i sobie zeszli do Mucznego.Zamieszczone przez robines
Poza tym przez 3 dni w Dol. Górnego Sanu nie spotkałem nikogo poza miejscowymi.
I dobrze.
z pozdrowieniami
Mikołaj
Szłam wczoraj i dziś od siebie do Polany-2,5 km śnieg miejscami po pas - masakra.Zamieszczone przez admin
A Bieszczady Wysokie? Można zapomnieć!!! Bez szans!!!
Oby do wiosny!Pozdrawiam
Karolina
Jak wszystko pójdzie po mojej myśli (tzn. jak wyjazd wypali) dam znać kiedy i gdzie mam zamiar wędrować.Nie jestem wilkiem,nie boję się ludzi(chociaż preferuję samotne wędrowanie)więc być może gdzieś się spotkamyZamieszczone przez irek
![]()
Pozdrawiam serdecznie
Jedzmy gówna, przecież miliony much nie mogą się mylić.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)