Witam !
Było tak:
Bodajże trzeci mój pobyt w biesach. Uparłem się, że wejdę na Kińczyka niezawracając sobie głowy jakimiś "glejtami" (jak to zbuntowany nastolatek). Początek był nawet niezły. Rano z kumplem złapaliśmy stopa z Ustrzyk G. do Wołosatego i stamtąd dziarsko ruszyliśmy na przełęcz Bukowską. Łyk wody na przełęczy, uszy po sobie i biegusiem na Kińczyk. Dumni z tego, że tak daleko na południu jeszcze nie byliśmy wchodzimy na szczyt a tam........ ....Dziesięcioosobowa grupa 11-latków pod opieką bieszczadzkiego przewodnika...(dziadek jednego z nich) No to wsypa, myślę ale ,o dziwo nic... Zdecydowaliśmy, że skoro tak wczesna godzina to nie wracamy przez Halicz, Tarnicę tylko przez... Negrylów (czujecie ?), gdzie liczyliśmy na stopa do Mucznego skąd jeszcze chcieliśmy przejść do Pszczelin. Nie muszę chyba mówić o tym jak durny był to pomysł. Już widzę szanowne gremium stukające się po głowach przed komputerami.
Ale dalej ! Ruszyliśmy dumni ze swego planu w dół strumienia i po jakimś kilometrze zaczęliśmy kumać w co się pakujemy. Zwalisko drzew uniemożliwiało wędrówkę w tempie dającym nazieję na dotarcie do Negrylowa za dnia. Pomijając jednak wszystko to co nas spotkało po drodze w dół powiem, że dotarliśmy w końcu do Negrylowa o godz. ...18 . szybko zorientowaliśmy się, że na stopa nie ma co liczyć więc biegusiem do Bukowca i tam cud: złapaliśmy okazję do Tarnawy (zbawienie). Znowu trochę piechtą i okazja do Mucznego i tu dylemat: Jest 20:30 więc iść do Pszczelin, jak planowaliśmy, czy łapać stopa do Stuposian. Ponieważ każdy (nawet takie durne pały jak my) wie, że o ciemku nie chodzi się po górach, a zwłaszcza nieznanymi szlakami, wygrała druga opcja. Ostatni tego dnia stop dowiózł nas pod samo schronisko w Ustrzykach G. Po drodze opowiadaliśmy kierowcy co nas spotkało. Starszy pan kiwał tylko głową ale gdy opowiedzieliśmy to potem kierasowi schroniska, dodając opis tego starszego pana i markę auta to chłop mało nie zmoczył się ze śmiechu i oznajmił nam, że trafiliśmy na ....Dyrektora B.d.p.n.
Tak. Ta wycieczka nie powinna się wogóle zdarzyć
Tak ku przestrodze.
Pozdrawiam serdecznie