Strona 16 z 46 PierwszyPierwszy ... 6 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 26 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 467

Wątek: Ptaki

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2010
    Rodem z
    Bieszczady

Domyślnie Odp: Ptaki w Bieszczadach

[QUOTE=Derty;111837]Witaj Zapaleńcu,
    Ciekawą inicjatywą byłoby pojechać w Bieszczady z tele i statywikiem i pocykać... Co inni na to?:D[/QUOTE

Wyprawa foto na ptaki? Jestem jak najbardziej za! Choć nie mam teleobiektywu to lornetka też daje dużo satysfakcji. Ostatnio mam okazję podziwiać dzięcioła białogrzbietego, którego nie miałem możliwości podziwiać nigdzie indziej. Pozdrawiam

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Domyślnie Odp: Ptaki

U mnie do baru na razie tylko sikory modra i bogatka zaglądają, ale kręcą się też wokół gile i mysikróliki. Jedynie orzechówki gdzieś wybyły...

PS Jak na ptaki to zapraszam do mnie.
    Marcin

Bieszczadnik Awatar Aleksandra
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez marcins Zobacz posta
    U mnie do baru na razie tylko sikory modra i bogatka zaglądają,
    U mnie się też już zaczęło. Od wczoraj w/w szaleją, że hej. Co prawda dziś w paradę weszły im sroki, ale otwarcie alternatywnego "baru" - uspokoiło niepokoje.
    Nie ma się im co dziwić, świat okrył się białą pierzyną.
    "niech będą błogosławione wszystkie drogi proste, krzywe, dookolne…"
    http://takiewedrowanie.blogspot.com/

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Zimą karmnik jest świetnym miejscem obserwacji. U mnie sikory;modra, sosnówka i oczywiście bogatka. Dalej dzwońce, grubodzioby, czasem sójka. Wczoraj dołączyły wraz ze śniegiem zięby. No i sierpówki, 2 pary. W alternatywnej stołówce gawrony, kawki i sroki. Zalatuje też mewa śmieszka i srebrzysta.

Bieszczadnik Awatar kamil.zeglarz
    Na forum od
    03.2007
    Rodem z
    Kraków

Wczoraj brodząc Wisłokiem w poszukiwaniu zimorodków... spotkałem kilka siwych:)

... pod inicjatywą pocykania w Bieszczadach podpisuję się obiema łapami:)

pozdrawiam, Kamil
    Ostatnio edytowane przez kamil.zeglarz ; 29-11-2010 o 17:03
    ------------------------
    http://www.openbsd.org

Bieszczadnik Awatar Becia34
    Na forum od
    09.2010
    Rodem z
    Radom

U
    U mnie w karmniku ,, pełna chata '' wszelakiego ptaszęcia. Raz pomogłam pewnej ptasiej rodzince a dokładnie parce gołębi. Zagnieździły mi się na balkonie i zniosły jajka ( jako że byłam świeżo po ślubie to im pozwoliłam biorąc ich obecność za dobry znak:). Obserwowałam jak młode się wykluwają ( 2 sztuki ), jak zaczynają kicać , jak rosną i uczą się latać. Fajnie było ich podglądać ale już niefajne było usuwanie sterty kup jakie po nich zostały ( skrobanie, rozmiękczanie, szorowanie - strasznie brudna robota ). Następnego roku znowu parka gruchających gołąbków przyleciała ale niestety zmuszona byłam ich wyprosić : ))))

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Zimowo sięzrobiło i snieg sypie więc sikory przeprosiły się z moim karmnikiem. Dzisiaj cały dzień wyjadały słonecznik i słoninę. Łącznie pięć sikor bogatek i jedna modraszka. Orzechy laskowe, jabłka, dzika róża, tarnina, nasiona dzikich traw, pszenica i proso nie znalazły jeszcze amatorów. Po okolicznych chaszczach i lasach kryją się: orzechówki, gile, mysikróliki, pełzacze, kowaliki i kruki. Dzięcioły tylko słychać z oddali.
    W związku z dzisiejszymi mrozami rozpocząłem dokarmianie z grubej rury - wywiesiłem cztery kule łojowo-nasienne na obrzeżach podwórka i w lesie.

Dużo więcej ptaków kręci się po okolicznych wioskach - kwiczoły, szczygły, dzwońce i wróble wszelkiej maści. U mnie na razie nie stwierdziłem przedstawicieli tych ptaków.
    Marcin

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2010
    Rodem z
    Bieszczady

Masz rację Marcinie zima ostro się zabrała do roboty szczególnie, że straszy nie tylko mrozem ale też śniegiem. u mnie na razie "tylko" bogatki i modraszki, ale sądzę, że kwestią czasu jest nim wieść gruchnie o nowej jadłodajni. Liczę na ciekawe gatunki, choć zapewne takiego gościa jak miałem w tamtym roku w Krakowie, mianowicie kokoszka wodna, to raczej nie doświadczę, ale kto wie....

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

U mnie ciągle tylko słonecznik, słonina i kule tłyszczowe z ziarnami mają wzięcie. Sikory bogatki zleciały się już chyba z całego lasu. Pojedynczo zalatują bogatki oraz jedna sosnówka. Przy kulach pod lasem kręcił się też dzięcioł czarny. Śniegu dopadało więc pewnie niebawem zleci się więcej ptactwa. Ziarno nie ma dalej wzięcia.
    Marcin

Administrator
    Awatar Hero
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Mińsk Maz. Wołosate

U mnie każdy rodzaj ma wzięcie. Porcja, która w ubiegłym sezonie starczała na 3 - 4 dni znika teraz w ciągu dnia. Poprzednio częstowałem ptactwo tylko słonecznikiem, teraz zastosowałem mieszanki. Z pierwszej mieszanki najpierw znikały orzechy, potem słonecznik, a na końcu pszenica. Z nowej mieszanki zawierającej rzepak, słonecznik, proso, pszenicę i inne ziarna zniknęło dziś wszystko, łącznie z dynią, która rok temu była fuj. Duży zapas słoniny też zniknął.
    Niestety głodomory dopiero jutro poobserwuję.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)