IMG_4096wer.jpg
pani łabędziowa w domu
IMG_4096wer.jpg
pani łabędziowa w domu
Ostatnio edytowane przez Lisk ; 22-04-2011 o 16:19
Witam
Dzisiaj na Baligrodzkim Wierchu pierwsza słyszana wilga oraz żerujący na trawie orlik krzykliwy.
Pozdrawiam
Kto mi powie co to za ptaszyska, jakie obserwowałam ze swojego balkonu w parku na przeciwko (ścisłe centrum miasta). Duże, większe od gołębi, jasny brzuch, ciemniejszy grzbiet rudawe podgardle i wyraźnie widoczne jasne ukośne pręgi na skrzydłach. Widziałam parę, były jednakowe, chyba zalecały się do siebie. Siadały na gałęzi dużego drzewa, a potem przelatywały z gałęzi na gałąź. Niestety zanim sięgnęłam po aparat - odleciały.
Te ptaki były mniej więcej wielkości sroki lub sójki, nieco "grubsze", ale chyba nie były to sójki, bo sójki wiem jak wyglądają. Zresztą sójka ma wyraźnie czarne paski na skrzydłach i raczej jednolity brzuch a u tych ptaków wyraźnie było widać ze tylko podgardle jest rudawe, reszta brzucha jaśniejsza.
Pozdrowienia
Basia
Oj, trudna sprawa. Piękne to stworzenia, ale raczej bym ich nie odróżniła![]()
Przekąska jest blisko.
P66.JPG
Niezła scenka :)
ciekawe który obiekt latający okazał się pożerający![]()
Przygodzickie bociany cieszą się już czterema młodymi dziobalami, falco peregrinus na PKiN w Warszawie doczekał /póki co/ dwóch pociech, a w w tym tygodniu mama czajka czyniła na ruchliwej podkarpackiej drodze zastanawiające, do czasu, ruchy, podchody i takie tam. Po chwili przysiadła trzy metry dalej, na podwyższonym poboczu, zdradzając miejsce ukrycia dwóch swoich skarbów nieporadnie ale dzielnie walczących z poplątanymi starymi i nowymi trawami. Uparcie, choć z żałosnym pipiskiwaniem podążały w sobie tylko wiadomym kierunku.
Przyloty cieszą, ale te scenki..., no, warto było czekać.
Gniazdo sokoła, o którym pisze iaa można podglądać tu: http://webcam.peregrinus.pl/warszawa...lad-z-warszawy, jest tam cała historia, czat, ludziska spotykają się w realu.
Młodych coraz więcej. A te dzioby otwarte to do kogo należą?
k 6.JPG
jeden korpus, cztery głowy...hmmm...do młodej hydry!!!![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)