Tak to ona![]()
Karmnikowa awifaunę uzupełniaja kolejne gatunki. Od rana do bogatek. modraszek i sosnówek przyłączyła się sikora uboga. Na jodłach na skraju lasu, gdzie powiesiłem słoninę i kule pojawiły się raniuszki. Natomiast po powrocie z popołudniowego spaceru widok kilku rozłupanych skorupek orzechów podniósł mnie wyjatkowo na duchu. Orzechówka przyleciała i rozgryzła dwa orzechy. Myslałem, że raczej będzie kradła, ale skonsumowała na miejscu, więc będzie trzeba się na nią zaczaić. Do ziaren i jabłek dalej nic się nie dobrało.
Marcin
Moja menażeria powiększyła się jedynie o gołębia i wronę. Gołąb posilił się ziarnami i odleciał a wrona zabrała w ciągu dnia kilka kawałków słoniny. Na działce ptaki zjadły 0,5 kg mieszanki ziaren w ciągu dwóch dni. Byłem tam jak już się ściemniało i była tylko sikorka, jutro rano pójdę z aparatem, może zaobserwuję więcej gatunków.
Nie widziałem w tym sezonie jeszcze dzwońców i kwiczołów, głównie wróble i sikorki.
Kul nie robię. Zamawiamy, co roku hurtowe ilości na zimowe dokarmianie ptaków. Robić też można - wytapia się tłuszcz i póki jeszcze nie zastygnie zatapia się w nim różne nasiona. Jako forma może służyć plastikowy kubek, ale można też napełniać tak korytka w wydrążonym drewnie, doniczki lub wiaderka.
Marcin
"niech będą błogosławione wszystkie drogi proste, krzywe, dookolne…"
http://takiewedrowanie.blogspot.com/
Dzisiaj na podwórku zjawił się przerośnięty wróbel na wyżerę.
Władował się jak na swoje, mówiąc że witamin mu brakuje. Może być w ostateczności jabłko a najbardziej bananów mu się zachciewa.
Czy drozdy zawsze się tak rozpychają ?
.
hm.12.2_5576.jpg
Na podwórko opanowane dziś od samego rana przez wróble i sikorki przyleciał ich większy kolega.
Usiadł na parkanie i zaczął się rozglądać.
hm.10_5620.jpg.
.a ten małe głodomory zamiast zaprosić go do stołu (karmika) , zaczęły się chować po krzakach.
Czyży wiedziały kto ich odwiedził ?
bo ja nie znam go.
Pierwszy raz go widzę w mojej okolicy i dlatego prośba o identyfikację
Co to za ptak (wielkość ok 20 cm) ?
hm.10_5621.jpg.
.
hm.10_5625.jpg
Krogulec, śliczny.. chyba raczej śliczna
i lubi wróbelki
Ostatnio edytowane przez długi ; 12-12-2010 o 17:22
Dzięki Długi za odpowiedź.
Przy okazji wyjaśniło mi się dlaczego już od kilku lat stary grabowy żywopłot jest ulubionym
miejscem przesiadywania przez wróble.
Otóż jest na tyle gęsty i szeroki, że i dzisiejszy gość nie dał rady tam się wcisnąć, a więc mają tam bezpieczną skryjówkę.
A te skubańce siedziały tam i grały mu na nosie.
Czasem nawet drobne ptaki atakują takiego krogulca. U mnie też sięjeden kręci, ale chyba nie za sikorkami tylko do leśnego karmnika przyleciał na podroby.
Od wczoraj w karmniku pojawił się pierwszy ziarnojad - dzwoniec.
Marcin
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)