Około 9:00 stadko (spore - jakieś 100-150 sztuk) jemiołuszek przemieściło się znad Mchawy do Kielczawy.
Około 9:00 stadko (spore - jakieś 100-150 sztuk) jemiołuszek przemieściło się znad Mchawy do Kielczawy.
Marcin
Pochwalę się, bo miałem dziś niecodziennych jak na moje warunki gości.
Karmnik jest na balkonie wieżowca w blokowisku. Przylatują właściwie same sikorki (są super) i gołębie (bueee..) Ale dziś rano zameldowały się dwa szczygły. Ależ było kolorowo.
Co kicało po moim parapecie?luty 2011 022.jpg
WUKA
www.wukowiersze.pl
co kicało?
po tym foto. można stwierdzić ,że mógł być to każdy z ptaszków odwiedzających o tej porze Twój karmik lub sąsiada.
Dzisiaj kolejny ptaszek odwiedził moją przydomową stołówkę, zdziwił się
że go fotografuję i dalej wyjadał resztki z "podłogi"
hm.11_6462.jpg
Dziś marcowe śnieżyce przeplatają się z chwilami równie marcowego słońca. Przy pniach osikowych i karmniku blisko setka sikorek zleciała z okolicy: 2-3 ubogie, 5 sosnówek, 10 modraszek i dobre 50 bogatek, od czasu do czasu zalatują trzy sójki. Zapasów mam jeszcze na dwa-trzy dni. Dynia, orzechy laskowe, włoskie i słonecznik idą od ręki. Na jutro zostało mi jeszcze jakieś 400 gramów tłuszczu, więc trzeba będzie ruszyć po świeży prowiant.
O siódmej jedna sosnówka walnęła w okno po czym rozkraczona bez ruchu wylądowała na drewnie. Zabrałem ją do domu nie wróżąc pomyślnie, ale oględziny przeszła bez uwag, jedynie nie miała ochoty się ruszać. Po kilku minutach w ciepełku ożyła, że nie można jej się było z chałupy pozbyć. Upodobała sobie regał z książkami i karnisz. Po kilku minutach udało się ją w firankę złapać i wypuścić.
Marcin
Rzeczywiście Marcinie ptaki stały się trochę zdezorientowane, wydawałoby się że już wita do nas wiosna a tu nagłe śnieżyce, stąd pewnie takie koncentracje ptaków w jednym miejscu. Ja też już myślałem, że wiosna jest tuż za rogiem, kiedy przez trzy dni z rzędu witał mnie godowy śpiew trznadla, a w lesie dało się słyszeć w dzień wybitnie nocnego puszczyka. Ale mam nadzieję, że wiosna tuż tuż...
Kto mi pomoże zidentyfikować moich dzisiejszych gości ?
Parka była a na zdjęciu jest to storzenie bardziej kolorowe (drugie było bardziej szare)
wielkościowo troszkę mniejsze od sikorek
.
hm11_6660.jpghm.11_6662.jpg
nie znam się i szukałem w kniżce. czyżby czyżyk?
Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)