Wojtku, teraz codziennie masz "nowe". Trwają przeloty.
Jak już zostaną te co stale mieszkają, stracą zainteresowanie karmnikiem.
Wojtku, teraz codziennie masz "nowe". Trwają przeloty.
Jak już zostaną te co stale mieszkają, stracą zainteresowanie karmnikiem.
Witam, dzisiaj wybrałem się na Kiczerę Baligrodzką, pogoda piękna i ptaki też dopisały: z ciekawszych jarząbek, sześć pokrzywnic oraz po raz pierwszy słyszany w tym roku pierwiosnek.
Ponadto zapraszam do zapoznania się ze stroną o przyrodniczym charakterze Baligrodu pod adresem przyrodniczybaligrod.cba.pl
U mnie nadal przeloty. W ciągu 2 tygodni poszło więcej słonecznika niż przez 2 miesiące zimy. Są czyże, gile sikory, dzwońce i czeczotki. Pojawiły się raniuszki i para grzywaczy.
Jest takie gniazdo: http://www.bociany.ittv.pl/aplet/index.php
U mnie dzisiaj pierwszy tej wiosny kulczyk!
Ranek i przedpołudnie dżdżyste więc drozdy można było tylko przez szybę pooglądać. Wieczorem za to się wypogodziło i nawet rudzik chętnie pozował do zdjęć w czasie śpiewów.
Marcin
Szał w przyrodzie, a tu taki zastój. Pewnie Marcin przez lupę pączki ogląda. Wczoraj był dzień na skowronka, sprytne są. Dr Kruszewicz wspomina, że ktoś poważył się na analizę energetyczną zachowań pana skowronka w okresie godowym - tj. wznoszenie się na 100 - 200m, intensywny śpiew /ciągły/ na wdechu i wydechu przez kilka minut z równoczesnym machaniem skrzydłami /kilkanaście uderzeń na sekundę/ i wreszcie "spadochronowe" spiralne opadanie przy trwającym śpiewie. Wniosek ze wspomnianego badania był następujący - teoretycznie nie jest to możliwe.
Zgadzam się z 'iaa'. Przyroda buchnęła na całego, aczkolwiek do piękna jeszcze trochę jej brakuje. Dziś wybrałem się na krótki rekonesans nad Hoczewkę w Baligrodzie. Udało mi się zaobserwować muchołówkę żałobną oraz pierwszą tej wiosny kapturkę. Oprócz tego liczne pliszki górskie, pliszki siwe, pierwiosnek, kopciuszek i przygotowujący się do lęgu pluszcz.
One też już są.
P762.JPG
Świergotki drzewne doleciały już do Baligrodu!
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)