Pokaż wyniki od 1 do 10 z 467

Wątek: Ptaki

Widok wątkowy

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2011
    Rodem z
    Piastowy

Domyślnie Odp: Ptaki

a u mnie pustułki zniknęły,
    jest za to nowa afera (będzie straaasznie), wprowadziła się rodzina sów; sowa niesamowicie się prezentuje, jak bezszelestnie płynie parę metrów nad głową, między blokami, jak duch.
    Sów jest co najmniej cztery; widziałem na raz trzy i czwartą słyszałem.
    Młode już latają. Sowy okropnie głośno piszczą; tak cyklicznie, w równych odstępach czasu.
    Jak się drą na koty to robią: 'kłiit', a klasyczne 'uhuuhu", jest najrzadsze.
    Parę lat temu też mieliśmy rodzinę sowią, wtedy młode wypadły z gniazda, jakiś głupi kot próbował się do jednego małego dobrać - ledwo uszedł z życiem, kot oczywiście.
    Jedno młode próbowała sąsiadka w domu trzymać, ale młode sowię okropnie łobuzowało i oba młode w końcu trafiły do ośrodka dla dzikich zwierząt.
    Ludzie na osiedlu boją się sów. Sąsiad jak by mógł, to by je pozabijał.
    Sowa pójdźka robi "pójdź pójdź", wg przesądu:
    "Pójdź pójdź za kościołek
    tu jest twój dołek"
    i dawniej sowy rzeczywiście zabijano ze strachu.
    Nasze sowy to raczej nie są pójdźki, ale i poprzednim razem jak i tym ktoś z sąsiadów zszedł.
    Zabijanie ptaków to jednak bardzo głupi pomysł. Przekonał się o tym towarzysz Mao i całe Chiny ludowe.
    Komuniści wymyślili sobie, że wróble (pisałem, że mało wróbli!) to szkodniki i postanowili się ich pozbyć.
    Zabijali je w okrutny sposób; wróbel nie może długo latać bez odpoczynku, więc gdy wróbel chciał usiąść na gałęzi, to jakiś Chińczyk straszył go. Wróbel w końcu padał na ziemię martwy z wycieńczenia.
    Brak niepozornych wróbli, spowodował plagę szarańczy i w efekcie 30 milionów Chińczyków umarło z głodu..

Jest też u nas, jak zawsze, pełno jaskółek, ale zauważyłem nową modę na osiedlu; w rogach okiennic powkładane reklamówki
    Ostatnio edytowane przez Miejscowy ; 19-06-2012 o 17:34

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)