Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Dokąd w Bieszczady?

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikumicia
    Dziękuję, ale pobyt u tour operatorów mnie nie interesuje. Mamy zamiar wziąc plecak, namiot i włóczyć się
    Można bez pośredników, ale i tak trzeba to chyba chociaż ogólnie zaplanować. Nie chcę wmawiać Ci jak to najlepiej zrobić, powiem jak ja bym to zrobił. Ja wziąłbym w miarę dokładną mapę , są na nich naniesione szlaki i orientacyjne czasy przejść. Tę najwyższą część Bieszczadów w ciągu tygodnia można z grubsza przewędrować kwaterując w zasadzie w jednym czy dwóch miejscach np. w Wetlinie albo w Ustrzykach Górnych. I z obojętnie z którego z tych miejsc, można spokojnie zaplanować sobie na każdy dzień inną trasę atrakcyjną widokowo, ewentualnie dwa -trzy razy trzeba byłoby na początek trasy czy z jej końca wrócić jakimś środkiem komunikacji / autobus czy bus /. W moim przypadku do wyjazdu w Bieszczady zach ęciła mnie lektura przewodnika ale nie tego, ciągle tu polecanego, uważam że tak samo dobry jest ten wydany przez firmę Bosz z Olszanicy.Miejsce zakwaterowania bez trudu znajdziesz sobie na licznych bieszczadzkich stronach, z rozbiciem namiotu też nie powinno być wiekszych problemów.
    Pozdrawiam
    naive

Domyślnie re rere kum kum

Pięknie dziękuję! właśnie o takie informacje mi chodziło. Serdecznie dzięki.

organek
    Guest

Domyślnie trasy

Witaj,

na poczatek polecam trase Wolosate -> Krzemien -> Tarnica -> (Szeroki Wierch jak starczy sil i czasu -> Ustrzyki G. ) -> Wolosate. Widoki cudne, trasa troche dluga ale bez przesady, natomiast bardzo ale to bardzo przyjemna. NO i w wolosatem mozna sie rozbic z namiotem w conajmniej dwoch miejscach.
    Bukowe Berdo jest rowniez bardzo przyjemne (cale Bieszczady sa bardzo przyjemne:)), i rowniez z Wolosatego mozna tam dobrze dojsc od razu zaliczajac inne podejscie na Tarnice do przeleczy.
    Poloniny oczywiscie bezkonkurencyjne. :)

pozdrawiam

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez organek
    Poloniny oczywiscie bezkonkurencyjne. :)
    temat dyskusyjny. Duch prawdziwych Bieszczad znajduje sie gdzie indziej... :)
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jabol
    Duch prawdziwych Bieszczad znajduje sie gdzie indziej...
    Myślę, że jest tam, gdzie zostały ciała ludzi mieszkających drzewiej w Bieszczadzie. Jak sie tam znajdziesz to będziesz Ty i duch /oczywiście Bieszczadu no i możesz czasem spotkać tam Ducha z tego Forum/

Pozdrawiam
    bertrand236

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Domyślnie

Cześć mikumicia,
    Skoro jedziesz w Bieszczady pierwszy raz nie unikniesz "sztandarowych" szlaków w Bieszczadach Wysokich a więc Ustrzyki Górne - Szeroki Wierch-Tarnica-Wolosate (np. pierwszy dzień), Wołosate- Rozsypaniec-Halicz-Krzemień-Bukowe Berdo - Muczne(drugi dzień), Muczne - Tarnawa- Bukowiec(dotąd np. dojazd) a dalej piechotą do Beniowej - Schr. nad Negrylowem - Sianki (grób hrabiny) i powrót do schroniska (lub do Tarnawy-trzeba dojechać). To na początek wszystko...Następnie polecam przejście z Ustrzyk Grn przez Połoniny do: trzy warianty: Suche Rzeki lub Wetlina lub Jaworzec. Wszędzie masz możliwość noclegu. Z Przeł. Orłowicza krótki wypad na Smerek).
    I tu już wariantowo w zależności gdzie się znajdziesz: Wetlina - mozliwość wejścia na szlak graniczny i Rawki; Jaworzec - przejście pasmem Falowej do Dołżycy i Cisnej; Suche Rzeki - wejście na Dwernik Kamień (bez oznaczeń ale szczególnie polecam!)lub przejście Otrytu (z Sękowca do Dwernika) lub z Zatwarnicy ciekawe krajoznawczo Hulskie, Krywe Tworylne.
    Z Cisnej masz możliwość wejścia na Jasło (zejście przez Okrąglik do Roztok Grn (tu baza), dalej nieoznakowaną trasą przez Rosochę i Hyrlatą do Żubraczego... Itd, itd.
    To tylko próbka tego co Was może spotkać. Nie zapominaj, że są to góry a więc zachowaj wszystkie rygory z tym związane (mapy, przewodniki, kompas itd).
    Końcowe miejsca poszczególnych tras posiadają niezłą bazę namiotową (lub schroniskową). Na wędrowanie po Bieszczadach to wystarcza w zupełności.
    Życzę wrażeń i powodzenia (zwłaszcza dla Twojego 10 latka)
    Pozdrowaśki
    WojtekR

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jabol
    Duch prawdziwych Bieszczad znajduje sie gdzie indziej...
    Jak ich Bies lub Czad złapie w swoje ręce (łapska?) to odnajdą też i prawdziwego ducha (Ducha) - tam, gdzie sam wiesz...
    Pozdrowaśki
    WojtekR

Domyślnie re re re re

Gęba mi się śmieje z radości jak czytam to co piszecie - serdecznie wszystkim dziękuję i juz sie doczekac nie możemy.

Widać że na tym forum są porządni ludzie bo czasem się spotyka fora, gdzie sami wszystkowiedzący przemądrzali i lubiący pogrozić paluszkiem...

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikumicia
    Widać że na tym forum są porządni ludzie bo czasem się spotyka fora, gdzie sami wszystkowiedzący przemądrzali i lubiący pogrozić paluszkiem...
    Zdarza się różnie, chociaż przyznać trzeba iż Duch Połonin łagodzi obyczaje nie tylko na szlaku, także tutaj na forum.
    Pozdrawiam
    naive

AgusiaK
    Guest

Domyślnie chętnie podpowiem

Witaj, o ile nadal Cię ten temat interesuje to:
    moim zdaniem najbardziej charakterystyczne miejsca w Bieszczadach to te najwyższe partie gór z Tarnicą i sztandarową Połoniną Caryńską. Mimo, że są to wysokie Bieszczady myślę, że dziesięciolatka spokojnie poradzi sobie z łatwiejszymi szlakami.
    Pociągiem dojeżdżasz do Zagórza a potem autobusem do Wetliny albo Ustrzyk Górnych. Ostatnimi czasy Wetlina stała się bardzo modna i co za tym idzie - bardziej cywilizowana ale i komercyjna :(
    Ale stanowi świetne miejsce na bazę wypadową.

Gdybyś potrzebował bardziej szczegółowych wskazówek - pisz.

Pozdrawiam :)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)