Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Nosidełko

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    Warszawa

Domyślnie Nosidełko

Przyjaciołom urodziło się dziecko. Chcemy zrobić zrzutę i zamiast gryzaczków, grzechotek, pięćdziesiątego śpioszka, etc. kupić nosidełko. Rodzice są łazikami, więc jak tylko będą mogli, ruszą w świat z małym.

Nosidełko nie było zbyt częstym tematem na forum (sprawdziłam przez wyszukiwarkę)

Moje preferencje, co do nosidełka:
    - funkcjonalne, a nie bajeranckie
    - kosztować mniej niż majątek
    - dostępne w Warszawie

Co Wy na to?

Pa(i)n killer Awatar admin
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    London, Ontario :]

Domyślnie

Ja chętnie też się przyłączę :) Też potrzebuję.
    Z tym że kryterium lokalizacji musi być większe - poza Warszawą również musi być dostępne.
    Pozdrawiam
    Darek Magusiak

"bzdura! widział ktoś sapera na linuksie?! albo pasjans? brak tych podstawowych aplikacji biurowych dyskwalifikuje ten system w urzedach."

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Domyślnie

o to i ja skorzystam z bajerow moze miec ew. statyw do aparatu i jakies kieszenie na piwo
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Bieszczadnik Awatar Polej
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Międzychód

Domyślnie

Zobacz pod poniższy adres. Sprzęt jest dość drogi, jednak sprawdzony i naprawdę funkcjonalny. Wygoda małego pasażera zapewniona.
    http://www.e-horyzont.pl/site/?p=produkty&katid=90

Pozdrawiam.
    Polej.

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    Warszawa

Domyślnie

Mój ulubiony sklep :D , często go odwiedzam, nie tylko wirtualnie.
    Tylko ta cena ...
    A coś prawie tak dobrego, ale ciut tańsze?

Marcowy
    Guest

Domyślnie Nosidełko

Spróbuj na Allegro. Jest sporo ofert sklepów z Warszawy, nowe nosidełka kosztują od 99 zł.

http://tinyurl.com/3lhke

Pozdrawiam

Update: znalazłem nawet za 60 PLN

[moderator]
    Update2: zmieniłem link na bardziej przyjazny dla grafiki forum :D

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    Warszawa

Domyślnie

Spędziłam kilka dni na wertowaniu internetu, a przede wszystkim sprawdzając organoleptycznie sprzęt w sklepach. Internet internetem, ale jak nie dotknę, nie uwierzę :).

Może się komuś przyda rezultat moich poszukiwań.

Ja szukałam nosideł typowo turystycznych. Odpadły wszystkie modele, przeze mnie nazywane "miejskimi", tzn. szelki, siedzisko dla dziecka, wyciągana rączka (jak w walizce, tych nowszych modelach :) ) i kółka. Skrzyżowanie wózka spacerówki z nosidłem turystycznym. Bardzo dobre rozwiązanie, ale na zwiedzanie raczej miast, a nie łażenie po górach. Choć i do tego celu może jak najbardziej służyć. Podstawowa zaleta – nie jest aż tak drogie.

Wg mnie dobre nosidełko turystyczne powinno mieć:
    1. Dobry system nośny dla taty/mamy (na tym forum chyba nie muszę się rozpisywać co to znaczy; sama przeszłam przy okazji niezły kurs – obecne „systemy” w niczym nie przypominają plecaków kupowanych 18 lat temu; wtedy plecak ze stelażem to był bajer!, o systemach nikt nie słyszał );

2. Siedzisko dla dziecka
    a. Regulowana wysokość szelek zabezpieczających dziecko jak iwysokości samego siedziska. Pozwala to na dopasowanie wysokości siedziska do wzrostu malucha. Dzięki temu nie tonie w czeluściach, głowa wystaje, to i podziwiać może.
    b. Wysokie boczne burty – zaleta i wada. Zaleta – jak dziecko śpi, podpora pod główkę. Ale ogranicza widoczność na boki.
    c. Wykończenie wnętrza siedziska, szczególnie górnej partii, w okolicy buzi. Bez ostrych szwów. Niektóre modele mają specjalne nakładki polarowe (?) na rzepy w miejscach, gdzie dziecka buzia styka się z nosidłem. Miękko, a jak wybrudzi – łatwe do zdjęcia i wyczyszczenia. Dodatkowy bajerek, ale …
    d. Kieszenie/komory zamykane na zamek – być muszą. Ilość i rozmiar zależy od modelu. Wg mnie minimum jedna kieszeń, niezbyt duża. Całego dziecinnego pokoju i tak nie spakujemy, a pamiętajmy, że nosimy dziecko plus to co w kieszeniach na własnych plecach. Przeważnie tata/mama i tak będzie mieć drugi placach, więc to, co się nie zmieści w nosidle, zmieści się w drugim plecaku.
    e. Dodatkowe kieszenie na butelki – niekonieczne.
    f. Doczepiany daszek przeciwsłoneczny i przeciwdeszczowy. Niby się przyda, ale … Często dodatkowe pieniądze, wcale nie takie małe. Można sobie darować. Jakoś bez przekonania do tego podchodziłam. I tak nie chroni całkowicie przed ostrym słońcem lub zacinającym deszczem.

3. Składana podpora. Wg mnie koniecznie. Dzięki temu można postawić w miarę bezpiecznie nosidełko z dzieckiem w środku.

I to by było na tyle. Niby większość nosidełek ma to, co konieczne (podpora nie zawsze), ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Dobre nosidełko – powyżej 500 PLN w normalnym sklepie, w sklepach internetowych – od 440.00 PLN (znalazłam jedno w cenie 299.00 PLN, tylko z chłopakiem z obsługi nie bardzo byliśmy pewni, czy aby dziecko w tym usiedzi ).

Po oględzinach organoleptycznych, mogę z czystym sumieniem polecić (oprócz ceny niestety ):
    - Jack Wolfskin (no i te łapki )
    - Lafume
    - Vaude

Sklepy internetowe, które ja znam:
    - www.ehoryzont.pl
    - www.kanion.pl
    - www.himountain.pl

Ufffff...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów