Strona 31 z 45 PierwszyPierwszy ... 21 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 41 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 446

Wątek: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Ciąg dalszy
    Opłacalność tej inwestycji jest uzależniona podobnie jak wszystkich wyciągów od czynników klimatycznych (brak śniegu i mrozu) i od skuteczności promocji Bieszczadów.
    Przeczytałam analizę sporządzoną dla wyciągu na Berdzie nad Jeziorem Myczkowieckim.

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

Lucyno... a prywatnie jesteś za tą inwestycją? ...wybacz jeśli już pisałaś wcześniej a ja przeoczyłem... rozumiem rentowność takiego interesu i korzyści płynące dla miejscowych... ale jak sobie pomyślę że jak za kilka lat mam tam poleźć z plecakiem... a już nie będę TAM tylko wśród orczyków , słupków , śmieci które dookoła wyciągu nie raz lądują.. (choć nie twierdże że i nie lądują teraz.. chodzi mii o skalę) ... to zbiera mnie na małe wymioty moralne...

...na Berdzie?... no nie... mogliby zostawić tę Górę w spokoju bo mi miejsce z dzieciństwa wysadzą...tam przecież jakiś rezerwat jest...
    Ostatnio edytowane przez trzykropkiinicwiecej ; 24-02-2009 o 12:16 Powód: +

Przeraża mnie ten debilizm inwestycyjny. To jakaś choroba bieszczadzka! Wyciągi na każdej górce. Czy nie należałoby najpierw policzyć ile osób jest w stanie na raz przyjąć Cisna i Wetlina +okolice bez szkody dla Bieszczadów (w tym i tych co tak bezkrytycznie podchodzą do tych inwestycji) Czy ktoś pomyślał o tym ,że niedługo zalew soliński będzie przypominał deltę Mekongu? I jedyną rybą zdolną przeżyć będzie panga.
    Moim zdaniem cały ten ferment wokół Jasła nic nie znaczy bo trwa już od lat 70-tych(pierwsze analizy) i wyciągu nie będzie. Ja sam oceniam korzyści do szkód w proporcjach 30-70 licząc w perspektywie 15 lat. Trzeba dodać ,że do roku 2020 wszystkie gospodarstwa domowe muszą być podłączone do oczyszczalni ścieków tak więc już na wstępie należy myśleć o wieelllkiiiejjj oczyszczalni ścieków najlepiej koło domu ......

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

....ot imasz rację Krzyśku... wydaję mi się że większą korzyśc na dłuższą metę przyniesie zadbanie o ochronę tego miejsca, niż inwestowanie w jego przemianę! ...co do oczyszczalni mam wrażenie że jesteśmy wraz z rodzinką posiadaczami jedynego szczelnego szamba w gminie ;-) Szambowóz z Szambelanami przyjeżdża do nas raz w miesiącu na wielkie ssanie... tymczasem średnia ilość odwiedzin "na stronie" sąsiadów wynosi.. jedna na rok.. czyżby wszyscy mieli zbiorniki wielkości pełnowymiarowego basenu olimpijskiego? Wizualizacja: ...spacer przy pełni uliczkami... zapach z rur przelewów ...bezcenny...
    Kilka lat temu harcerze podczas jednej z akcji ekologicznych "Florek" pływali po zalewie w Myczkowcach rowerkami, wyławiając śmieci i katalogując rury ze ściekami wpadające z szumem wprost do jeziora... Po zgłoszenie niektórych przeraźliwie syfiastych drenów w odpowiednich urzędach.. dostali w nagrodę ostrzeżenie o cofnięciu dotacji (organizacja raczej nie jest zarobkowa więc strach padł blady) ...układy, układziki... i czy tym razem nie skończy się to jakąś odgórną interwencją?
    (proszę się nie czapiać bazy harcerskiej nad tym samym jeziorem.. jako pierwsi w okolicy własnymi siłami i przy pomocy funduszy stworzyli oczyszczalnię ścieków)
    Ostatnio edytowane przez trzykropkiinicwiecej ; 24-02-2009 o 12:48

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Mistro
    Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Dziś rano postanowiłam przeanalizować opłacalność tej inwestycji. Dysponowałam tylko analizami przeprowadzonymi przez magistrantów i danymi udostępnionymi przez zaprzyjaźnionych gestorów. Nie wierzyłam własnym oczom więc skonsultowałam się z "trenerami", którzy mnie szkolili. ...
    To jakiś zakład zamkniety?!
    Udostępnię Ci analizy przedszkolaków - uzupełnij swoja "wiedzę" i napisz kolejnego bzdeta.

P.s.
    Trenerzy zmienili lekarstwa?

Zdrowia

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez trzykropkiinicwiecej Zobacz posta
    Lucyno... a prywatnie jesteś za tą inwestycją? ...wybacz jeśli już pisałaś wcześniej a ja przeoczyłem... rozumiem rentowność takiego interesu i korzyści płynące dla miejscowych... ale jak sobie pomyślę że jak za kilka lat mam tam poleźć z plecakiem... a już nie będę TAM tylko wśród orczyków , słupków , śmieci które dookoła wyciągu nie raz lądują.. (choć nie twierdże że i nie lądują teraz.. chodzi mii o skalę) ... to zbiera mnie na małe wymioty moralne...

...na Berdzie?... no nie... mogliby zostawić tę Górę w spokoju bo mi miejsce z dzieciństwa wysadzą...tam przecież jakiś rezerwat jest...
    Oczywiście, że jestem przeciw. Tylko, że ja jestem miejszość. Zdecydowanie zdecydowana większość chce budowy tej inwestycji.
    Berdo na szczęście zostawili w spokoju. Rozmawialiśmy już o tym kilka lat temu.
    Jedno mnie ciekawi.
    Dlaczego wszystkie znane mi wyciągi mają powstawać na terenach cennych przyrodniczo?

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Franczak Zobacz posta
    Przeraża mnie ten debilizm inwestycyjny. To jakaś choroba bieszczadzka! Wyciągi na każdej górce. Czy nie należałoby najpierw policzyć ile osób jest w stanie na raz przyjąć Cisna i Wetlina +okolice bez szkody dla Bieszczadów (w tym i tych co tak bezkrytycznie podchodzą do tych inwestycji)
    Obliczyć chłonność i pojemność turystyczną. Teoretycznie jest to możliwe. Aby jednak obliczenia były wiarygodne musiałyby być wiarygodne dane. Na dzień dzisiejszy nawet nie wiemy ilu turystów przyjeżdża w Bieszczady. Dziś na ten temat rozmawiałam z kilkoma osobami. Nawet urząd skarbowy nie ma pełnych danych jeżeli chodzi o obłożenie. Ot możemy się co najwyżej bawić. Być może jakieś obliczenia chłonności i pojemności turystycznych przyprowadził BdPN. Być może są w operacie ochrony uwzględnione przy strefowaniu. Nie pamiętam. Mam uposzczony plan ochrony parku więc być może tam też coś jest na ten temat. gdy będę w domu to mogę poszperać.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 24-02-2009 o 13:44

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

"Chłonność i pojemność turystyczna"-świetne określenia.Co ten język biurokratyczny jeszcze wymyśli?

lucyna
    Guest

Nie biurokratyczny ale branżowy turystyczny.

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

nowomowa
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)