Strona 10 z 45 PierwszyPierwszy ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 20 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 446

Wątek: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

lucyna
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ezechiel
    Może turystyka konna, plus turystyka piesza, plus zielone szkoły itp. działania byłby kluczem do rozwoju regionu.
    To juz jest. PAN parks kuż zdobył pieniądze na wytyczenie szlaków, wytyczył je i ma oferty. Podobnie własciciele stadnin. Turystyka piesza powoli zanika, rajdy są rzadkością. Pakiety dla grup są już od dawna na rynku.także dla zielonych szkół. z tego co zauważyłam pojawia się rozwarstwienie wsród gestorów turystyki z którego w pewnej mierze cieszę. Ci co mają inicjatywę, pomysł, są twórczy mają klientów. Powstaja nowe biura miejscowych tour operatorów które mam nadzieje będą współpracować ze sobą i z tym istniejącym więc oferty będą coraz atrakcyjniejsze. To oczywiscie nie rozwiąże sytuacji negatywnych wynikających z obecnego stanu rzeczy ale mam nadzieję, że przyczyni się do rozwoju zrównoważonego regionu.
    Cytat Zamieszczone przez friber
    Szkoda,ze tej inicjatywy nie mozna by bylo zmienic na bardziej parterowa,
    szkoda ja mam cichą nadzieję, że projekt padnie. Od inwestora do realizacji długa droga.
    Cytat Zamieszczone przez joorg
    Krosna i Jasła jest bliżej i taniej na Słowacje, --na jednodniowe wypady na narty(a jak na kilka dni to do Austrii ....(przepraszam ale tu tez działa rachunek ekonomiczny
    Tez tak sądzę. Oby to się sprawdziło. Pod postami Naiwe moge się tylko podpisywać.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 26-11-2006 o 13:08

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Domyślnie

Niestety nie czytałem wszystkich postów wcześniejszych, ale nie wiem czy wiecie: wyciąg na Jaśle to nie jedyna narciarska inwestycja w bieszczadzkim regionie w przyszłym roku... z tzw. "drugiej strony Beżmiechowej" (stacja dolna gdzieś w okolicy Paszowej) powstanie kolejna stacja narciarska z kolejką linową... przewidywana długość trasy zjazdowej to około 1800 metrów... I tu nasuwa się pytanie: czy rzeczywiście Bieszczady nie są w stanie stać się regionem narciarskich uciech?
    Możemy sobie szczekać do woli, ale karawana coraz bardziej przyśpiesza.

lucyna
    Guest

Domyślnie

Też słyszałam ale mam nadzieje, że to bzdura. Wychowałam się pod Słonnnymi. Znam te okolice lepiej niż własną kieszeń. Jest bezcenna przyrodniczo. Dwa rezerwaty Dyrbek i Buczyna w Wańkowej w bezpośredniej bliskości. Każdy rezerwat ma też nazwijmy to tajną częścią operatu i z tego co wiem w niej są opisane miejsca gniazdowania gatunków zagrożonych wyginięciem. Sama znam miejsca gniazdowania kilku gatunków ptaków z czerwonej księgi. Tam też jest rysica która często wychowuje w tej okolicy młode. Najprawdopodobniej wystepuje też zbik. Jest to terytorium watachy wilczej.

Domyślnie

To juz jest. PAN parks kuż zdobył pieniądze na wytyczenie szlaków, wytyczył je i ma oferty. Podobnie własciciele stadnin.
    Wiem, że jest. Tyle, że w świadomości Polaków-turystów turystyka konna zajmuje jeszcze mniej miejsca niż turystyka kwalifikowana. Trzeba chyba bardziej intesywnej promocji, przy wspópracy

Być może nawiązanie do dawnego wizerunku (Polski Dziki Zachód) mogłoby pomóc w promocji regionu. Z moich obserwacji (lokalnych i nienaukowych) wynika,że póki co turystyka konna jest boczną gałęzią, a nie sercem bieszczadzkiej oferty.

Faktem jest natomiast, że osoby urzeczone konnymi Bieszczadami wracają z chęcią i zostawiają więcej pieniędzy niż plecakowcy.

Turystyka piesza powoli zanika, rajdy są rzadkością.
    Dotyczy to IMHO skali całego kraju. Rajdowicze i wyrypiarze przenieśli się na Słowację i Ukrainę. Zostały już tylko imprezy tradycyjne: "Połoniny", czy majówki SKPT Gdańsk. Z ubolewaniem muszę przyznać, że turystyka piesza - kwalifikowana (plecakowa) jest w Bieszczadach w odwrocie.
    Pozdrawiam z dalekiej północy,
    Marcin.

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Domyślnie

Dwa rezerwaty Dyrbek i Buczyna w Wańkowej w bezpośredniej bliskości. Każdy rezerwat ma też nazwijmy to tajną częścią operatu i z tego co wiem w niej są opisane miejsca gniazdowania gatunków zagrożonych wyginięciem.
    Lucyno myślisz że to stanowi jakąś przeszkode dla tzw.: "Rzeszowa"?

lucyna
    Guest

Domyślnie

Tak ale to nie oznacza, że ludzie przestali chodzić po górach. Tylko przejście górskie jest tylko częścią programu. Takie 3-5 godz. W chwili obecnej też jest bardzo wyraźne zainteresowanie turystyka przyrodniczą. Prawdę powiedziawszy za zanik wędrowania odpowiadamy tez my przewodnicy. Brak umiejętności i wiedzy. Czas gdy przewodnik mówił, że tu górka ,a tu dolina skończyły się bezpowrotnie. Wiedza w naszym bieszczadzkim wypadku przyrodnicza sadzę, że zahamuje trend odejścia od gór.

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin
    I tu nasuwa się pytanie: czy rzeczywiście Bieszczady nie są w stanie stać się regionem narciarskich uciech?
    Możemy sobie szczekać do woli, ale karawana coraz bardziej przyśpiesza.
    Problem nie wtym czy maja powstawać wyciągi, problemem jest to czy wszędzie. W tej chwili w Bieszczadach i terenach przyległych jest kilkanaście wyciągów : w Arłamowie, Bystrem, Cisnej,Czarnej, Dwerniczku, Huzelach, Kalnicy, Karlikowie, Komańczy, Ropience, Ustrzykach Dolnych, Ustrzykach Górnych, Weremieniu i Wujskiem. A może zamiast budować na kazdej górce stworzyć kilka ośrodków z pełną infrastrukturą rozbudowując istniejące ośrodki ? Napewno część z nich się do tego nadaje.
    Pozdrawiam
    naive

lucyna
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin
    Lucyno myślisz że to stanowi jakąś przeszkode dla tzw.: "Rzeszowa"?
    Kurcze nie strasz mnie. Oczywiście, że nie jest. Zastanawiam się w takim razie, gdzie są łańcuchy. Co gorsze musze od nowa nauczyć się łazić po drzewach. Utyłam strasznie i mam problemy. Przywiązana do drzewa łancuchami mając laptop i komórkę moge normalnie pracować więc ten problem odpadnie.

Domyślnie Hej

Mam pomysł wykopmy na trasach zjazdowych doły a ja przemycę wodę z podbliskiego bajorka. Narciarze na nartach wodnych / błotnych ciężko się z góry zjeżdża.

Lucyno - szukaj więcej łańcuchów.
    Pozdrawiam z dalekiej północy,
    Marcin.

Myszkin
    Guest

Domyślnie

Witam,

projekt planu zagospodarowania przestrzennego Cisnej jest wyłożony do publicznego wglądu w siedzibie gminy w dniach 30.12.2005-20.01.2006 Czy ktoś z miejscowych ma może możliwość obejrzenie tego projektu? Można wnosić uwagi.

http://www.gmina.cisna.pl/index.php?...id=akt_ogl0013

We wczesniejszych postach pojawił się wątek Stowarzyszenia. O ile założenie stowarzyszenia to błahoska (uczestniczyłem w takich akcjach w ramach praktyk studenckich :) ) o tyle gorzej z jego codziennym funkcjonowaniem. Niemniej, jest o co walczyć (o czym nie muszę chyba nikogo tutaj przekonywać), a współpracując z takimi organizacjami jak Pracownia moglibyśmy wiele osiągnąć. Pamiętajmy: "mierz siły na zamiary"

PS: mogę przygotować projekt (bardzo roboczy oczywiście) takiego stowarzyszenia.

Pozdrawiam.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)