Strona 13 z 45 PierwszyPierwszy ... 3 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 23 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 446

Wątek: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Odp: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Cytat Zamieszczone przez chris Zobacz posta
    Jnie jest to szczyt specjalnie ciekawy
    Rzecz w tym, że ciężko byłoby to stwierdzić obiektywnie. Są turyści, dla których ciekawa jest tylko Tarnica, Rawki i połoniny. I ile razy by nie byli w Bieszczadach lezą ciągle na te same góry i tak na prawde g.. w Bieszczadach widzieli. Są też ludzie dla których ciekawy jest każdy szczyt. Nawet taki z którego nie ma widoków a las na nim nie jakiś cudaczny, unikatowy lecz zwykły, ot drzewa w nim rosną i takie inne.
    p.s - zważywszy na warunki - cytuję za TVP3 Rzeszów z 17.12.06: "w trakcie długiej, bieszczadzkiej zimy" - koniec cytatu, powinno się chyba już pomału pobudzać rejon budową basenów, skateparkami i sztucznymi plażami Wszak długa bieszczadzka zima trwa ostatnimi laty prawie pełne 3 miesiące (jak armatki nadążą z dorabianiem śniegu) MSPANC
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Cytat Zamieszczone przez Piotr Zobacz posta
    Rzecz w tym, że ciężko byłoby to stwierdzić obiektywnie. Są turyści, dla których ciekawa jest tylko Tarnica, Rawki i połoniny. I ile razy by nie byli w Bieszczadach lezą ciągle na te same góry
    Oj Piotrze, masz rację, też uwielbiam boczne szlaki i niepopularne przewodnikowo miejsca, ale te stoki jakoś dla mnie wartości nie maja, wkurzyłbym się, gdyby chciano na Hyrlatej obok coś budować...

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Pozwolisz najpierw na Jaśle,na Hyrlatą też przyjdzie pora,przecież najważniejsza jest "aktywizacja"...
    Pozdrav

Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Pozwolisz najpierw na Jaśle,na Hyrlatą też przyjdzie pora,przecież najważniejsza jest "aktywizacja"...
    O Hyrlatej też krążyły ploty, nie wiem na ile prawdziwe. Pamiętając o mieszkańcach, jakże nie lubianych (nie wiem czemu, sorry :dlaczego) na forum zakapiorach, miejmy na względzie to, że oni muszą z czegoś żyć. A centrum narciarskie w rejonie Cisnej (to nie BPN a Park Krajobrazowy) jest chyba sensownym pomysłem, zważywszy brak terenów narciarskich w Bieszczadach (Ustrzyki Dolne to mym zdaniem nie Bieszczady).

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Niektórzy faktycznie mają niechęć do "zakapiorów",ja akurat nie.Co do wyciągów czy też "aktywizacji" raczej mam na myśli przysłowie:"dasz palec,za chwilę ręki będzie mało".Najpierw wyciąg na Jasło,za tym pójdzie baza hotelowa.Jak będzie baza no to trzeba będzie udostępnić Łopiennik.Jak będzie udostępniony to przyda się więcej parkingów no i hoteli.Itd,itp...
    Pozdrav

Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Niektórzy faktycznie mają niechęć do "zakapiorów",ja akurat nie.Co do wyciągów czy też "aktywizacji" raczej mam na myśli przysłowie:"dasz palec,za chwilę ręki będzie mało".Najpierw wyciąg na Jasło,za tym pójdzie baza hotelowa.Jak będzie baza no to trzeba będzie udostępnić Łopiennik.Jak będzie udostępniony to przyda się więcej parkingów no i hoteli.Itd,itp...
    Ależ baza hotelowa w rejonie jest przewidziana... Szwajcarzy dali auta szkole za friko? Jak myślisz? Tez jestem za rozszerzeniem BPN we wszelkich kierunkach ale niestety nie mamy na to wpływu...

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez chris Zobacz posta
    O Hyrlatej też krążyły ploty, nie wiem na ile prawdziwe. Pamiętając o mieszkańcach, jakże nie lubianych (nie wiem czemu, sorry :dlaczego) na forum zakapiorach, miejmy na względzie to, że oni muszą z czegoś żyć. A centrum narciarskie w rejonie Cisnej (to nie BPN a Park Krajobrazowy) jest chyba sensownym pomysłem, zważywszy brak terenów narciarskich w Bieszczadach (Ustrzyki Dolne to mym zdaniem nie Bieszczady).
    Fakt park krajobrazowy, który jest jednak częścią Rezerwatu Biosfery Karpaty Wsch. Utworzonego w ramach MaB pod egidą UNESCO. Są to tereny zaliczane do przyrodniczego dziedzictwa ludzkości. Osobiście nie darzę Jasła jakimiś specjalnym sentymentem. Lubię o nim opowiadać gościom. Biorąc pod uwagę badania toponomastyczne Wojtka Krukara i moją dość w sumie ograniczoną wiedzę na temat powstania połonin to mogę sądzić, że to są jedyne w Bieszczadach połoniny pochodzenia antropogenicznego. Gdyby tak było to już byłby wyróżnik.
    Powołujesz się na interes mieszkańców Bieszczadów. Ale których? Czy naprawde sądzisz, że ludzie tego typu jak zakapiorzy mają odpowiednie kwalifikacje aby zajmować się obłsugą ruchu turystycznego? Wierz mi, nie mają. Kilkakrotnie polecałam młodych ludzi posiadających kierunkowe wykształcenie jako pracowników recepcji. Ani jedna osoba nie sprawdziła się. Podrzucałam zlecenia przewodnikom spoza grupy.Katastrofa. Czy możesz wyobrazić sobie, że w dzisiejszych czasach przewodnik może tak cuchnąć, że grupa nie może za nim iść? Nie mówię już o braku wiedzy zarówno teorytycznej i praktycznej. Jak więc wyobrażasz sobie reakcję gości na zakapiorów?, Czy zakapiorzy będą w stanie sprostać wymaganiom naszych gości? Oczywiście trochę kpię powołując się na zakapiorów. Jest wiele osób które sprawdziłyby się w turystyce. Bezrobotnych to fakt. Tylko mały problem. Pokojówka zatrudniona w hotelu na czarno zarabia ok 3.5 zł za godz pracy, czasami pracodawca jest wspaniałoymślny i da jej obiad. Kelnerki zarabiają ok. tysiąca zł. Tylko mały problem. W Bieszczadach bardzo często właściciele obiektów zabierają pracownikom napiwki! Skandal i słoma wystająca z butów. Czy młodzi, wykształceni ludzie będą pracować tu w Bieszczadach czy raczej w zach. Europie?
    Pozostają nam osoby które wykupiły ziemię w Bieszczadach i postawiły na turystykę. Z całym szacunkiem ich los mnie nie obchodzi. Przysłowiowe niedźwiedzie i wilki były tu wcześniej. Wiedzieli jaki jest stan wyjściowy u nas. Króluje przyroda. Dla tych ludzi mamy zrezygnować z zrównoważonego rozwoju? Życzę im bankructwa i to z całego serca o ile chcą zniszczyć podstawy rozwoju turystyki w Bieszczadach. I Bóg mi świadkiem jeżeli padną rezerwaty i tereny cenne przyrodniczo pod siekierami to zrobię dosłownie wszystko aby psuć im interesy. Łącznie z znienawidzonym przeze mnie czarnym PR.

Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Lucyno - miejsca pracy nie są tworzone tylko w recepcjach i na stokach (przewodnicy). Ktoś musi sprzątać, myć przysłowiowe kibelki, przygotowywać trasy na sezon,wywozić śmieci, spełniać prace, że tak się wyrażę, niższego rzędu, choć uważam, że KAŻDA praca to praca. I nie demonizujmy pracy na zachodzie, bo z mych i nie tylko mych obserwacji, wiem, że w Anglii czy Irlandii tylko 3 % Polaków radzi sobie, natomiast reszta, po odliczeniu kosztów, nie ma nic, nawet na bilet powrotny, albo wegetuje po odliczeniu własnych kosztów za sumy, które wymieniasz. Uważam, że ważniejszy jest człek w Bieszczadach, aniżeli walory gór. Jeszcze przed wojną ostatnią te tereny należały do najgęściej zaludnionych (tak, jak Małopolska) terenów w Polsce. Jakoś górom nie zaszkodziło to, bowiem napawamy się, jak czytam, ich pięknem teraz. Owo napawanie się ma jednak jedną fałszywą ale głośną nutę : ta pustka, "dzicz", to, że tak pusto i to nam się podoba, powstały wskutek wojny i Akcji "Wisła". Ktoś za tą pustkę i walory dzisiejsze zapłacił wiele. Przed wojną tylko nieliczni docierali w obszar dzisiejszych Bieszczadów, one zaczynały się nieco dalej na południowy wschód. A tu było podobnie nieciekawie, jak w Sądecczyźnie dziś (ogólnie mówiąc). Nie można aż tak tamować działań człowieczych, bo ochrona, bo Park Krajobrazowy. Jasne - kontrola poczynań musi być, ale bez przesady. A zakapiory, jak się ich nazywa, niekiedy zwą tak sami siebie, to taki sam element dzisiejszych Bieszczadów, jak górale w Tatrach np., i to jest fakt.Chyba że zaprosimy Bojków, no już pijaków na maxxx, jak wynika z przedwojennych spostrzeżeń... Nota bene - trzeźwy góral tatrzański to też ewenement. Zatem pokuszę się o wniosek, że zakapiory są kontynuatorami tradycji bojkowskiej ))). Poza tym dziwne, że nie obchodzi Cię los prywatnej, jakże pożądanej w nowym ustroju, prywatnej działalności gospodarczej.Ale to inny temat. Pozdrawiam...

lucyna
    Guest

Boże jaka jestem zmęczona. Nigdy mnie nie kusił zachód. Nie znam europejskich realiów. Tu jest mój dom. Rozmawiałam dziś z menedżerami i właścicielami ośrodków. Zdania są podzielone. Bardzo wiele osób myśli tak jak ja. Rozwój zrównoważony. Istnije podział na tych, którzy mają duże obłożenie i na tych którzy miewają tylko gości. Podobnie przebiega podział jeżeli chodzi o poglądy na Bieszczady.
    Jak tak jest wszędzie źle to dobijasz mnie. Mam mega doła. Jestem liberałem i fananatykiem wolności. Nie oznacza to, że nie mogę być ekologiem.
    Oczywiście masz rację, przed wojną było inaczej. Fakt ale czy to oznacza, że mamy zaprzepaścić nasze walory. Z całym szacunkiem ale mniej więcej wiem czego goście od nas oczekują. Ciszy, dzikości, piękna, wolnych przestrzeni. To nas odróżnia. Po co mają ludzie przyjeżdżać w zurbanizowane Bieszczady skoro bliżej mają do Zakopanego czy w Beskidy.

Czy ktoś pisząc że jest za rozszeżeniem ZBPN-u jest fanem chodzenia tylko po połoninach korzystając z uslug przewodników czy lubi czasem pójść gdzieś na dziko, w miejsca nieznane, niopisane, nieatrakcyjne z punktu widzenia turystyki masowej? czy jest może mistrzem kamuflażu i przemyka pod nosem całej ochronie parku? Ja bym postawił na np ograniczenie ruchu po połoninach (w Tatrach się udało) i lepsze pilnowanie czy 'masa' ich nie zadeptuje ale z drugiej strony co komu szkodzi jak od czasu do czasu ktoś przemknie jakimś strumykiem z pod Halicza? Nie chce mi się wierzyć ze nagle masy turystów wybiorą przeciskanie sie po krzakach a nie podziwianie widoków z połonin. Pozatym mam nadzieje, choć pewno tego nie dożyje, ze połoniny zarosną... i może zdziwią się wszyscy którzy zakazali wypasu etc.

PS. Sorry za spłycanie tematu ale jest todyskusja przypominająca 'oglądanie gówna przez lupe', cytując jednego z zakapiorów.
    bieszczadzkagaleria:
    www.rudak-galeria.pl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)