Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 446

Wątek: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    bieszczady wysokie

Domyślnie Odp: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Nie przejmuj się,oni wszyscy (chętni do budowania wyciągu) zdaje się zapominają o Naturze2000. Mogą sobie planować do woli ale sprawa jest skrajnie nierealna,nawet nie trzeba tym razem specjalnie protestować.
    Czy możeż, poza ogólnikami napisać coś na temat terenu, na którym planowany jest wyciąg. Jakie gatunki fauny i flory zniszczy, jakie będzie jego negatywne oddziaływanie na środowiskio. Dziesiatki konkretnych pytań, na które, podejżewam, nie masz odpowiedzi. Dlaczego elologia dla nieekologów wydaje się tylko płytką propoagandą. Nie traktuj mojej wypowiedzi jako ataku na Ciebie i innych przeciwników budowy. Staraj sie przedstawiać argumenty przeciw a nie płytkie "NIE".

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    bieszczady wysokie

Cytat Zamieszczone przez Jan Tulin Zobacz posta
    Czy możeż, poza ogólnikami napisać coś na temat terenu, na którym planowany jest wyciąg. Jakie gatunki fauny i flory zniszczy, jakie będzie jego negatywne oddziaływanie na środowiskio. Dziesiatki konkretnych pytań, na które, podejżewam, nie masz odpowiedzi. Dlaczego elologia dla nieekologów wydaje się tylko płytką propoagandą. Nie traktuj mojej wypowiedzi jako ataku na Ciebie i innych przeciwników budowy. Staraj sie przedstawiać argumenty przeciw a nie płytkie "NIE".
    I nie śmiej się BROWAR z mojego "możeż". To nerwy.

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Całe szczęście niespecjalnie się muszę napinać,to zwolennicy wyciągu muszą wykonać raport środowiskowy właśnie z racji natury2000.A jak widać po Kasprowym "nie ma letko"...
    Osobiście jestem przeciwnikiem wyciągów w ogóle,argumenty są ogólnie znane.Przytaczane były w tym wątku oraz w wątku o PAN-Parks.W skrócie nazwę to syndromem "kurzej grzędy" albo tzw "zrównoważonego rozwoju":najpierw wyciąg,trzy trasy,hotel,potem żądanie następnych tras,i jeszcze więcej w następnej dolinie,tunel dojazdowy(bo przecież korki itp)dwadzieścia następnych hoteli,wyciągi na Łopiennik,lotnisko w Baligrodzie....mógłbym wymieniać w nieskończoność,patrz Zakopane,Korbielów itd
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Wow
    Całe szczęście niespecjalnie się muszę napinać,to zwolennicy wyciągu muszą wykonać raport środowiskowy właśnie z racji natury2000.A jak widać po Kasprowym "nie ma letko"...
    Osobiście jestem przeciwnikiem wyciągów w ogóle,argumenty są ogólnie znane.Przytaczane były w tym wątku oraz w wątku o PAN-Parks.W skrócie nazwę to syndromem "kurzej grzędy" albo tzw "zrównoważonego rozwoju":najpierw wyciąg,trzy trasy,hotel,potem żądanie następnych tras,i jeszcze więcej w następnej dolinie,tunel dojazdowy(bo przecież korki itp)dwadzieścia następnych hoteli,wyciągi na Łopiennik,lotnisko w Baligrodzie....mógłbym wymieniać w nieskończoność,patrz Zakopane,Korbielów itd
    Szanowny Browarku - nikt z nas nie musi się specjalnie napinać. I nie raport, ale opracowanie wpływu na srodowisko. Natura 2000 nie ma nic do gadania jeżeli opracowanie zostanie zatwierdzone. W całm tym i innych wątkach "związanych" z ochroną środowiska (kogoś z Bieszczadów w ogóle to interesuje?) pisze się różniaste bzdety.

P.s.
    Proszę sie zastanowić jak bardzo mocno degradują środowisko pseudo -agroturytyczne gospodarstwa. A szczególnie te w obszarach chronionych. I ktoś to kontroluje!!!

Ble
    Ostatnio edytowane przez Michał ; 16-02-2009 o 21:57 Powód: dupło mnie się jak zwykle z literkami - wybaczta starcowi

Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Michał Zobacz posta
    I nie raport, ale opracowanie wpływu na srodowisko. Natura 2000 nie ma nic do gadania jeżeli opracowanie zostanie zatwierdzone. W całm tym i innych wątkach "związanych" z ochroną środowiska (kogoś z Bieszczadów w ogóle to interesuje?) pisze się różniaste bzdety.
    Z pokorą przyjmuję opieprz,pewnie masz rację.Nie jestem biologiem,przyrodnikiem,ekologiem ani ekologistą.Dlatego wydaje mi się że Ty i Marcin S bawicie się w "szczególarzy".Ale mogę się mylić,może definicja to podstawa.
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Witaj Browar
    Z pokorą przyjmuję opieprz,pewnie masz rację.Nie jestem biologiem,przyrodnikiem,ekologiem ani ekologistą.Dlatego wydaje mi się że Ty i Marcin S bawicie się w "szczególarzy".Ale mogę się mylić,może definicja to podstawa.
    To nie opieprz - też nie jestem z żadnym tym dziwolągiem. Ja odpowiem za siebie - nie bawię się w szczegóły. Opracowanie wpływu jakiejkolwiek inwestycji na środowisko to wymóg Dyrektywy!
    Ale qrfa niechaj obowiązuje wszystkich objetych na terenie szczególnie chronionym. Koszty takiego opracowania są spore - więc nie dopowiem kogo na to stać i dlaczego taka chu...nia w Bieszczadach.
    O świadomości ludzi bieszczadzkich letko sugerowałem.

P.s.
    Z całym szacunkiem dla Twojej osoby - nie czepiam się i z miłą chęcią czytam wszystkie Twoje posty.
    Jesssu ale wazeliny poleciało - sorki

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    bieszczady wysokie

No chłopie, przecież wiesz, że to zupełnie bez sensu. Ten wyciąg to ABSOLUTNIE ostatnia inwestycja tego typu w wysokich Bieszczadach. Jeżeli po jego zrealizowaniu pojawią się pomysły, o których wspominasz razem staniemy na barykadzie.
    Jesteś przeciwnikiem wyciągów w ogóle. OK. Zastanów się jednak nad przyszłością ludzi prowadzących pensjonaty o kwatery agroturysyczne. Jako siedmiolatek w tej branży zapewniam Cię, że "uruchomienie" zimy dzięki wyciągowi to nie sposób na kolejny dla nas szmal. Większość z nas zjada pieniądze "letnie" w zimie. Serio.

Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

No chłopie, przecież wiesz, że to zupełnie bez sensu. Ten wyciąg to ABSOLUTNIE ostatnia inwestycja tego typu w wysokich Bieszczadach. Jeżeli po jego zrealizowaniu pojawią się pomysły, o których wspominasz razem staniemy na barykadzie.
    Co jest bez sensu? Przecież wiesz że sprawy ZAWSZE przybierają taki obrót.Jak zostanie wybudowany jeden wyciąg,argumentacja za następnym jest ZAWSZE taka sama: "no szkoda że tak z tą przyrodą wyszło ale teraz już po ptokach,nie ma co chronić więc jeszcze jeden wyciąg nie zawadzi".A wtedy to sobie możemy stać razem na tych barykadach,he he.Jak wtedy jakiś rekin z kasą z zewnątrz zechce zainwestować to to zrobi i już.Raz wypuszczonego dżina nie zapędzisz z powrotem do butelki,więc trzeba zrobić wszystko żeby go nie wypuścić.I tyle.
    Pozdrav

lucyna
    Guest

Co jest bez sensu? Przecież wiesz że sprawy ZAWSZE przybierają taki obrót.Jak zostanie wybudowany jeden wyciąg,argumentacja za następnym jest ZAWSZE taka sama: "no szkoda że tak z tą przyrodą wyszło ale teraz już po ptokach,nie ma co chronić więc jeszcze jeden wyciąg nie zawadzi".A wtedy to sobie możemy stać razem na tych barykadach,he he.Jak wtedy jakiś rekin z kasą z zewnątrz zechce zainwestować to to zrobi i już.Raz wypuszczonego dżina nie zapędzisz z powrotem do butelki,więc trzeba zrobić wszystko żeby go nie wypuścić.I tyle.
    Niestety, masz rację. Jedna inwestycja musi pociągnąć następną. Zwiększono liczbę miejsc noclegowych w gminie Cisna, ilość turystów przyjeżdżających tu ulega nieznacznym wahaniom (nikt tak naprawdę nie wie ilu turystów przyjeżdża w Bieszczady, jedyne dane, które są wiarygodne to te podawane przez BdPN i dotyczą sprzedaży biletów, w ostatnich latach były to wahnięcia od 300 do 350 tys) więc aby przetrwać na rynku i zdobyć pieniądze na rozwój należy wydłużyć sezon lub zwiększyć liczbę turystów. Temu pierwszemu musi towarzyszyć budowa infrastruktury turystycznej, w tym narciarskiej. Na drugie tak naprawdę nie mamy pomysłu.

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    bieszczady wysokie

Więcej wiary, chłopie. Po pierwsze odcinek między Cisną i Wetliną to zaledwie 19 km, Dookoła ziemie Lasów Państwowych, Park Narodowy, parki krajobrazowe, Natura 2000. Nie istnieje inne miejsce poza Jasłem, gdzie można zbudować następny wyciąg (chyba, że znasz takie). Po drugie jak mówię o barykadach to mówię. Reprezentuję wetlińskie Stowarzyszenie Rozwoju Wetliny i Okolic. Mamy 84 rozsądnie myślących ludzi. To jest siła. Jeżeli pojawiłby się rekin to mu się korytarz ekologiczny przetnie i po rybie.
    Tymczasem proponuję dżin wspólnie wypuścić z butelki w kierunku organizmu.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)