Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
Dziś rano postanowiłam przeanalizować opłacalność tej inwestycji. Dysponowałam tylko analizami przeprowadzonymi przez magistrantów i danymi udostępnionymi przez zaprzyjaźnionych gestorów. Nie wierzyłam własnym oczom więc skonsultowałam się z "trenerami", którzy mnie szkolili.
Lucyna LITOŚCI - napisz dokładnie jakiej inwestycji analizę przeprowadzasz – sam wyciąg, wyciąg-hotel, wyciąg-hotel-kible-parking itd. a może jeszcze jaką metodykę stosujesz? Jeśli piszesz dalej, że:
To jest potencjalnie wyjątkowo opłacalna inwestycja, która jest w stanie korzystnie wpłynąć na rozwój Bieszczadów. Nie należy ją rozpatrywać tylko w kontekście tej jednej gminy. Zresztą nawet, gdybyśmy wzięli pod uwagę tylko obszar gminy Cisna to inewstycja także byłaby bardzo opłacalna, gdyż mamy tu na dzień dzisiejszy około 4700 miejsc noclegowych. Być może w tym roku zostanie przekroczona liczba 5000.
to podaj bliżej co analizujesz, bo inaczej pisanie o jej rentowności jest po prostu pozbawione sensu i nikomu nic nie daje.
Pisanie dalej o obłożeniu wyciągu (w moim domyśle tylko wyciągu):
Jeżeli chodzi o obłożenie to nasz Kolega z forum z informacji turystycznej w Cisnej przyjmuje środnio obłożenie w skali rocznej 60 dni. Wyjątkowo niskie. Dochodowość jest równie niska i wynosi w granicach 3-5 %.
daje do myślenia, że chodzi tu o zwykły, najprostszy orczyk dla narciarzy a nie całoroczny poważny wyciąg użytkowany non-stop. Dochodowość zaczyna mi się tu kojarzyć z zyskiem netto (o ile dobrze czytam Twoje słowa), ale akurat ten parametr świadczy jedynie o najwyższej klasy zdolnościach księgowej(ego), który topi cały zysk w kosztach działalności – ten minimalny plus zapewnia wyłącznie spokój od wizyt skarbówki.
W Bieszczadach na terenie gminy Ustrzyki Dolne i w dobrze prosperujących ośrokach obłożenie w skali rocznej wynosi do 70% czyli maksymalnie 256 dni przy dochodnowości oscylującej w granicach 15%.
W powyższym akapicie czytam o obłożeniu rocznym rzędu 70% - teraz piszesz Lucyna prawdopodobnie o działalności hotelowo – gastronomicznej, której nie da się w żaden sposób porównywać z gołym wyciągiem bez hotelu. Jeśli się mylę, no to skąd hotel ma gości przez raptem 60 dni w roku – coś tu dobrze pomieszałaś. Poniżej czytam o 150 dniach pokrywy śnieżnej na Jaśle i już nie wiem co mam myśleć.
Jasło to optymalne miejsce do budowy wyciągu. Ilość dni snieznych jest jedna z najwyższych w Bieszczadach, pokrywa śnieżna utrzymuje sie w tym miejscu do 150 dni.

Nie wiem czemu ma teraz służyć zacytowane poniżej chwalenie w stylu „wiem, ale nie powiem”. Tajemnicza „dochodowość, o ile wyciąg działa” pozwala w tydzień roboty wyjść inwestycji na zero – to jest możliwe w tak krótkim czasie tylko w baśniach lub w kasynie przy dużej dozie szczęścia.
Nie mam prawa podać danych dotyczących wyciągów. Powiem więc inaczej. Dochodnowośc o ile wyciąg działa jest tak wysoka, że w ciągu tygodnia są w stanie odrobić roczne straty.

Jeśli piszesz publicznie, że nam nie napiszesz (j.w.) to po co piszesz poniżej?
Dziś będę dysponowac analizą przygotowaną dla projektowanego wyciągu na terenie gminy Solina.
Spuentuję Twoimi własnymi słowami z tego wątku:
"Post jest bardzo merytoryczny. Gratuluję."
JarekBartek

PS. Henek, chyba zacznę słuchać Twoich rad oraz dostosuję się do zacnych słów Jana Tulina "Tymczasem proponuję dżin wspólnie wypuścić z butelki w kierunku organizmu."