Pokaż wyniki od 1 do 10 z 446

Wątek: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie Odp: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Cytat Zamieszczone przez vm2301 Zobacz posta
    Nie nazywałbym "inwestorów" cwaniakami.

To, że ktoś w zgodzie z literą prawa, zainwestuje legalnie zdobyte pieniądze w taki interes, nie czyni jego działań cwaniactwem, a raczej trafioną lub mniej trafioną inwestycją....

Jan Tulin jednak ma moim zdaniem rację w kwestii kompromisu, czy w szczególności problemu oczyszczalni.

Pozdrawiam:)
    Alez ja doskonale rozróżniam inwestorów czyli tych co ryzykuja swoje pieniądze. Ja akurat o inwestorach nie pisałem. A co do oczyszczalni - tym bardziej, jesli ma coś takiego jak ta stacja narciarska powstac, powinno sie najpierw mysleć o oczyszczalniach, skladowiskach odpadów a przede wszystkim o tym jak tam dojedzie w miarę szybko. Takich stacji ja ta projektowana na Jaśle jest w polskich Karpatach kilkanaście. Na dodatek zazwyczaj sa one zlokalizowane w miejscach gdzie turysta ma co robić "po nartach". Ale i tak najwiecej smiga tam tych co przyjeżdżaja na chwilę, więc nie moga sobie pozwolic na jakieś długie i czasochlonne dojazdy. A obecnie jest tak, że prawie w tym samym czasie dojedzie np. z Warszawy do Cisnej jak i do osrodkow na Słowacji czy w Austrii. A niedzielni zjeżdżacze z naszego wojewodztwa maja stoki znacznie bliżej niż w Cisnej. I tak przy okazji - gdyby dzis popatrzył na prognozy dla narciarzy, to najmniej śniegu jak zwykle jest w Bieszczadach, jak ktos czytał dlaczego są tam połoniny, to sie nie dziwi.
    Pozdrawiam
    naive

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez naive Zobacz posta
    I tak przy okazji - gdyby dzis popatrzył na prognozy dla narciarzy, to najmniej śniegu jak zwykle jest w Bieszczadach, jak ktos czytał dlaczego są tam połoniny, to sie nie dziwi.
    tak?
    a ja myślałam, że połoniny nie są tworem naturalnym i powstały w wyniku działalności człowieka.
    Rozumiem, że wprowadzono mnie w błąd podając taką ich genezę?
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez orsini Zobacz posta
    tak?
    a ja myślałam, że połoniny nie są tworem naturalnym i powstały w wyniku działalności człowieka.
    Rozumiem, że wprowadzono mnie w błąd podając taką ich genezę?
    Jeśli miales na myśli te dzialalnośc od mniej więcej XIII wieku, to trochę masz rację. Ale juz ponad 60 lat na Haliczu czy na Rozsypańcu nie ma "dzialalności" czlowieka, a jednak jakoś las tam nie wyrosł, co stalo sie np. nizej przy drodze do Przełęczy Bukowskiej / były tam pola uprawne i pastwiska wsi Wolosate, las był dopiero od tego ostrego zakrętu drogi w prawo/.
    Nie ma w istocie o co sie spierać, połoniny to troche efekt dzialalności czlowieka, ale w części także ciepłych mas powietrza z nad Niziny Węgierskiej.
    Pozdrawiam
    naive

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)