Strona 42 z 45 PierwszyPierwszy ... 32 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 446

Wątek: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Domyślnie Odp: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Cytat Zamieszczone przez Jan Tulin Zobacz posta
    Dorszu - śmierć a foku - życie
    Ot, ja jedynie z dygresją w temacie narciarsko-morskim...foki bardzo ułatwiają wydostanie się na szczyt dyskutowanego tu Jasła.
    Działają doskonale w warunkach braku jakiejkolwiek infrastruktury przyczyniając się zwykle do znacznej poprawy kondycji i zdrowia fizycznego oraz psychicznego szczęśliwca skazanego na brak wyciągu.
    A dorsza szkoda...
    pozdrawiam

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...CZADY/57765027
    Mieszkańcy Cisnej powiedzą czy chcą stacji narciarskiej na Dużym Jaśle
    Krzysztof Potaczała

Mieszkańcy gminy Cisna dostali ankietę, w której wypowiedzą się, czy są za budową ośrodka sportów zimowych na Dużym Jaśle.

- Chcemy poznać zdanie naszych obywateli, bo tylko dzięki temu będziemy wiedzieć, na jakie społeczne wsparcie możemy liczyć - mówi Renata Szczepańska, wójt Cisnej. - Takie konsultacje są bardzo ważne. Nic nie może się dziać bez wiedzy i akceptacji tych, którzy w gminie żyją na co dzień.

Ankieta ma pokazać, w jaki sposób przyszły ośrodek sportów zimowych może wpłynąć na ograniczenie bezrobocia i rozwój przedsiębiorczości, ale też jakie niesie zagrożenia. Chodzi tu głównie o ewentualne szkody dla środowiska naturalnego.

Ekolodzy od dawna sprzeciwiają się budowie stacji narciarskiej na obszarze Europejskiej Sieci Natura 2000. Argumentują, że zniszczone zostaną unikatowe obszary. Z kolei samorząd upiera się, iż tylko nowoczesny ośrodek rekreacyjny będzie lekiem na rozruszanie turystyki w gminie.

Zebrane dane posłużą do opracowania ekspertyzy, z którą zapozna się Komisja Europejska.
    Pozdrav

Zbanowany
    Na forum od
    03.2009

Przyłaczając się do dyskusji...Wyciąg jest potrzebny dla ożywienia tego regionu. W zimie Bieszczady w zasadzie poza sylwestrem terminami zimowisk zamierają. A ludzie muszą z przecież z czegoś żyć. Ortodoksi, poza parkiem może, raczej nie mieszkają w Biesach, a najchętniej by je w ogóle odcywilizowali. Zupełnie nie liczą się z mieszkającymi w Biesach ludźmi. Jak ktoś chce braku cywilizacji niech jedzie na Ukrainę, tam jest tak jak w Biesach te 30 lat temu. Dziko, wspaniale i znakomita większość ortodoksów tam nigdy nie pojedzie bo za cięzko... Pozdrfawiam ortodoksów :) Nie ma to jak wejście na Popa Iwana w kilkugodzinnej burzy...

Gmina Cisna nadal podtrzymuje plany zniszczenia góry Jasło w Bieszczadach
    http://pracownia.org.pl/aktualnosci,599
    Zachęcam do lektury

Bieszczadnik Awatar deszcz1
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Łódź

Lubię Cisną; jaka jest teraz. Wyjątkowo jak na Bieszczady uporządkowana, a jednocześnie o krok od chaosu przyrody. W tej chwili przyciąga rzesze turystów; autokaęrowców z Polańczyka ale i dla "plecakowców" znajdzie się kąt Pod Honem albo na prywatnej kwaterze. Według mnie gmina Cisna jest jedną z najlepiej zarządzanych.
    Czasami się wściekam jak słyszę rozmowy w Siekierce ale wtedy po prostu wychodzę. Dla mnie Cisna jest jak dom; czasem wkurza... .
    Jasło jest i tak już dość zdeptane, myślę, że starczy. Kiedyś na małym Jaśle widziałem BUSA. Jak dla mnie to było za wiele.
    Pozdrawiam
    Слава Польщi та Українi!

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Cytat Zamieszczone przez deszcz1 Zobacz posta
    ... o krok od chaosu przyrody
    tylko to zdanie mnie pokusiło żeby sie odezwać. Przyroda jest wyjątkowo uporządkowanym delikatnym mechanizmem a nie chaosem. no chyba że masz na myśli chaos deterministyczny:)))
    bo kojarząc prosto chaos=bajzel i porządek=spokój to Cisna dla mnie jest chaosem zwłąszcza poczas nalotów dywanowych Bieszczadzkiego Anielstwa...
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Hej,
    Czy tam jeszcze działa jakiś park krajobrazowy, czy go zmietło z powierzchni ziemi do imentu? Bo pewnikiem ma ustanowioną w planie ochrony zasadę co do możliwości posadowienia takich inwestycji? W górskich parkach zwykle tak się to ujmuje. Wyznacza się w planie ochrony strefy, w których zezwala się np na rozwój infrastruktury naciarskiej.
    Poza tym zwykle jeśli jest Obszar N2k to z mocy par. 51 prawa ochrony środowiska wymagana jest ocena oddziaływania na środowisko inwestycji. A zwykle w rozporządzeniach o parkach krajobrazowych widnieje jako 1-szy na liście zakaz takich inwestycji, które wymagają oceny na mocy par. 51. Zakaz ten jest jednym z najważniejszych, proponowanych przez ustawę o ochronie przyrody. Zakaz ten miewa szczególne wyłączenia - np dotyczą one inwestycji liniowych typu kanaliza itp. Ale odstępstwo od zakazu musi być wpisane w rozporządzeniu.
    Roszczenia gminy Cisna w sprawie tej inwestycji są po części rojeniami. Potrzebna by była zmiana rozporządzenia tworzącego C-W. P.K., kilku paragrafów ustawy o ochronie przyrody i prawa ochrony środowiska. Oraz zapisów ochronnych otuliny PN-u. Ale ludzie, którzy stoją za tym debilnym pomysłem gotowi są olać lub pozmieniać prawo, nawet zapisy ustaw, aby dopiąć swego. Dlatego dziwię się, że już teraz nie ma zmasowanej akcji protestacyjnej w obronie tego kawałka Bieszczad. Firmy eko wypisują co najwyżej protesty na swoich stronach i śpią spokojnie. A gdzie jakiś ferment w społeczeństwie? choćby apel na tym i podobnych forach? Podpisywanie (mniemam, że byłoby masowe) apelu o odwalenie się posłanki z Cisnej i jej kolesi od przyrody bieszczadzkiej. Najgorsze jest to straszne milczenie organizacji eko. Jako człek opiekujący się jednym z PK wiem, jak takie milczenie boli, jak pozbawia determinacji do walki z co raz bardziej bezczelnymi żądaniami gmin.
    Gdybym przy wszystkich swoich obowiązkach miał choć chwilkę czasu na rozpoczęcie takiej akcji, pewnie bym zaczął. Tym czasem trzymam kciuki za wojujących w sprawie ludzi (wiem, ze kilka osób jednak coś robi:))
    Pozdrawiam,
    Derty
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Ta pewnie. A ludzie najlepiej niech się w ogóle wyprowadzą z terenu. Na księżyc proponuje, tam nic nie rośnie.

Proponuje wszystkim tak tu zakochanym w przyrodzie ślepo, samym zrezygnować ze zdobyczy cywilizacji. Zostawcie prąd, samochody, ciuchy, buty i resztę, wystrugajcie sobie dzidę , ciuchy ze skór jelenich poróbcie i zamknijcie się w rezerwacie sami jako część tej przyrody. Jak Wy tylko stamtąd będziecie posty klepać tutaj?

Wyciąg JEST TU POTRZEBNY - Bardzo. Przynajmniej jeden porządny.
    Ostatnio edytowane przez Viperaberus ; 15-12-2009 o 17:18
    Sława Starym Bogom...

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

A co z problemem "kupy"?Jakieś plany na kanalizację są w ogóle w gminie Cisna?
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Cytat Zamieszczone przez Viperaberus Zobacz posta
    Ta pewnie. A ludzie najlepiej niech się w ogóle wyprowadzą z terenu. Na księżyc proponuje, tam nic nie rośnie.

Proponuje wszystkim tak tu zakochanym w przyrodzie ślepo, samym zrezygnować ze zdobyczy cywilizacji. Zostawcie prąd, samochody, ciuchy, buty i resztę, wystrugajcie sobie dzidę , ciuchy ze skór jelenich poróbcie i zamknijcie się w rezerwacie sami jako część tej przyrody. Jak Wy tylko stamtąd będziecie posty klepać tutaj?

Wyciąg JEST TU POTRZEBNY - Bardzo. Przynajmniej jeden porządny.
    ogólnie trafiasz w sedno. Można by ostrzej. Tylko po *uj wyciąg, w faktycznie zadupiastym i nie rokującym miejscu?

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)