Strona 7 z 45 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 17 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 446

Wątek: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    z nad oslawy

Domyślnie

Z tym stowarzyszeiem to niezly pomysl,wiadomo sila tkwi w ilosci, tylko problem jest w tym ze duzo z nas jest od siebie oddalonych o setki kilometrów.bertrand wspomnial "czlonkowie musza byc aktywni"ale przedewszystkim czlonkowie z okolic bieszczad,tu mam na mysli fizyczna aktywnosc bo przeciez trudno by bylo wymagac od kogos z drugiej strony naszego kraju,aby przyjechal w biesy i poswiecal dwa lub trzy dni co miejscowemu zajeloby kilka godzin,chyba ze to dobra wymówka aby wybrac sie w gory

lucyna
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez friber
    Popieram twoje zdanie Lucyno jak najbardziej,ale jak mozna wybrnac z tak patowej sytuacji,jaka jest brak pracy i perspektyw na jej znalezienie.
    Nie do końca zgodzę się z Twoim zdaniem. Z jednej strony jest bezrobocie, a z drugiej strony brak ludzi do pracy. Z tym problemem spotkałam się, gdy na prośbę kolegów z ośrodków poszukiwałam pracowników recepcji. To było bardzo trudne zadanie. Ludzi kompetentnych, ze znajomością biegłą jednego języka obcego, mających predyspozycję do pracy w turystyce jest mało. Podobnie z przewodnikami-profesjonalistami.

byloby stworzenie tras do narciarstwa biegowego,mam na mysli profesjonalne trasy z odpowiednim zapleczem logistycznym i noclegowym,
    Tak. wg mnie to dobre rozwiązanie. W chwili obecnej coraz modniejsze staje się wędrowanie zimą po utwardzonych trasach przy pomocy specjalnie skonstruktuowanych kijek. To min. in. propagują przewodnicy alpejscy. Ja nie jestem przeciwniczką narciarstwa zjazdowego. Pięknie rozwija się w Ustrzykach Dolnych, Bystrem, Weremieniu, Jestem przeciwniczką budowy wyciągu w tym miejscu. Zbytnio ineruje w środowisko. Wolałabym aby infrastruktura tego typu rozwijała się na obżerzach Bieszczadów.
    Bieszczadzki Park Narodowy i PAN parks i wiodąca na naszym rynku agencja turystyczna tworzy produkty turystyczne zimowe. Można pójśc w ich slady.

Cytat Zamieszczone przez bertrand236
    Osoby fizyczne takie jak Lucyna, Friber, czy Długi /osoby dobrane przypadkowo/ nie będą miały większego wpływu. Co innego np. Stowarzyszenie
    Tak stowarzyszenie jest dobrym rozwiązaniem. Jestem członkiem nieformalnej grupy, która współpracuje ze sobą od kilku miesięcy. Efekty juz widać.

Cytat Zamieszczone przez naive
    Rok temu obszernie i burzliwie o ewentualnym stowarzyszeniu dyskutowalismy. Może do tego warto wrócić ?
    Oczywiście to jest uzależnione tylko od dobrej woli nas wszystkich.

WSW
    Guest

Domyślnie

to co z tym stowarzyszeniem? umarlo?

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    z nad oslawy

Domyślnie

Przyznam ze troche mnie rozbawila forma twojego pytania :).Sprawa jak najbardziej aktualna,tylko potrzeba chetnych,bo faktycznie jakos tak to wszystko ucichlo,ale mam nadzieje ze rozruszamy pare osób.Po pierwsze potrzebne by bylo ustalenie konkretnych celów stowarzyszenia,jak i tez nazwy,która bedzie wizytówka dzialalnosci.Po drugie pytania,które prosza sie o odpowiedz to:jak gdzie i kiedy?Wiec byloby super,jakby pojawily sie jakies konkretne pomysly,co wy na to?

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Domyślnie

Może to was zainteresuje jest o wyciągu na Jasło i wyciągu w Wetlinie http://www.bieszczady.net.pl/newsphp...ews.php?id=436
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irek
    Może to was zainteresuje jest o wyciągu na Jasło i wyciągu w Wetlinie http://www.bieszczady.net.pl/newsphp...ews.php?id=436
    Niestety "obroncy przyrody" /zawodowi / juz jakby przesądzają zabetonowanie Jasła. A przy okazji zabetonowanie terenu tuz przy granicy BdPN w Wetlinie. Wszyscy wiemy iz "poloninowe" górki w Bieszczadach to coś unikalnego i wbrew pozorom nie jest ich za dużo. Więc bezwarunkowo powinny byc chronione przed zbyt intensywnym wykorzystaniem. Ja wcale bym sie nie zdziwił gdyby sie okazalo iz w miejscach gdzie zaplanowano najlepsze "kąski" turystycznego tortu, ktos juz ma stosowne tereny. Komus znowu śni się "kolorowy zawrót głowy", przecież by ktos chciał jechac na stoki Jasła, trzeba by mu wybudować drogi, hotele z prawdziwego zdarzenia, obiekty z tzw. nocnym zyciem itp. Boje sie że w końcu zabetonuja Jasło tylko pozytku nie będzie z tego żadnego, bo nie będzie chętnych. Natomiast sensowne jest znakowanie i utrzymywanie tras dla narciarstwa " chodzonego", tego górskiego jak i w bezpośredniej bliskości obecnej bazy turystycznej. Wymaga to mniejszych nakładów i nie powoduje trwałego zniszczenia przyrody.
    Pozdrawiam
    naive

lucyna
    Guest

Domyślnie

Przyznam ze troche mnie rozbawila forma twojego pytania .Sprawa jak najbardziej aktualna,tylko potrzeba chetnych,bo faktycznie jakos tak to wszystko ucichlo,ale mam nadzieje ze rozruszamy pare osób.
    Nie rozumiem Twojego zaangażowania. W Bieszczadach jest kilka organizacji, stowarzyszeń, grup które aktywnie działają. Pole do popisu jest duże. Jak sobie to wyobrażasz? Z całym szacunkiem kilka razy pojawiłeś się na forum, nic o Tobie nie wiemy i mamy zakładać stowarzyszenie. Niezbyt to logiczne.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    z nad oslawy

Domyślnie

Widze,ze Cie Lucyno troszeczke zdenerwowalem.Ja nie bylem inicjatorem tego pomyslu,a tylko staralem sie go podtrzymac.
    Cytat Zamieszczone przez lucyna
    Z całym szacunkiem kilka razy pojawiłeś się na forum, nic o Tobie nie wiemy i mamy zakładać stowarzyszenie. Niezbyt to logiczne.
    Wiem,ze na tym forum ledwie sie pojawilem,i wcale tego nie neguje,ale to forum dotyczy bieszczad z których pochodze i w których sie urodzilem,i doskonale znam,problemy tutejszych mieszkanców,wiec nie widze powodów dla których mialbym sie niel wypowiedziec lub czegos zainicjowac,chyba ze uw powodem jest" ledwie sie pojawienie" .Przeciez nie kazdy napisal tu swój zyciorys,i nie oto tu chodzi,nie uwieze tez ze kazdy zna sie tu osobiscie.Tak na marginesie to niewiadomo czy i my sie nie znamy??? Serdecznie pozdrawiam

lucyna
    Guest

Domyślnie

Widze,ze Cie Lucyno troszeczke zdenerwowalem
    Nie zdenerwowałeś.Ależ ja doskonale wiem, że my się znamy kolego. Rozmawialiśmy też w realu o tym.Pozdrawiam Lucyna

lucyna
    Guest

Domyślnie

Wczoraj miałam okazję zapoznać się z opiniami nazwijmy to drugiej strony. Te posty są czytane i komentowane w kręgach gestorów turystyki żywo zainteresowanych rozwojem turystyki w Bieszczadach. Szczególnie zastanowiłam sie nad opinią szefa Perełki w Cisnej. Darze go bardzo dużym szacunkiem i uważam za człowieka bardzo kompetentnego. Nie musze chyba mówic, że to człowiek dusza zainteresowany ochroną wszystkiego co żyje. otóż on stwierdził, ze tak naprawdę nikt z nas nie zna szczegółów. On także. Istnieje kilka koncepcji rozwoju okolic Jasła. Niektóre z nich mogą obejść się bez wycinki wielu ha lasu. Jeden argument mnie zastanowił. Porównanie tej inwestycji do prac leśnych. które bardziej przeobrażają okolice.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)