Wszystko wskazuje na to, że wyciąg gondolowy na Jasło powstanie. Ostatnio ciągle się sprzeczam na ten temat. Dla mnie jest to niefortunny pomysł ale większośc ludzi związanych z turystyką jest za.
Wszystko wskazuje na to, że wyciąg gondolowy na Jasło powstanie. Ostatnio ciągle się sprzeczam na ten temat. Dla mnie jest to niefortunny pomysł ale większośc ludzi związanych z turystyką jest za.
Oczywiście takie argumenty też warto znać. Ale najistotniejsze to ochrona przyrody. Wszak to teren na który od kilku lat planuje sie rozszerzenie BdPN, jest to otulina parku. Ponadto wszystkie okoliczne lasy mają charakter ochronny. Więc nadzieja w UE i wymaganej analizie oddziaływania na środowisko. Jeżeli tam powstanie kolejka, wyciąg czy cos podobnego to można śmiało powiedzieć - w tym kraju prawo jest po to by je omijać. Cisna nigdy nie będzie "zakopanem". Więc włodarze tej gminy/ a także sąsiednich/ niech obejrzą ośrodki narciarskie takie jak np. Wierchomla. A takich górek jest w Bieszczadach wiele i co najistotniejsze leżą dalej od BdPN niż Jasło.Zamieszczone przez done73
Pozdrawiam
naive
No to klops... nic dobrego z tego nie bedzie...jak powstawal watek, ten i poprzedni nie mialem wyrobionego zdania...teraz jednak uwazam ze to bzdura...Wszystko wskazuje na to, że wyciąg gondolowy na Jasło powstanie. Ostatnio ciągle się sprzeczam na ten temat. Dla mnie jest to niefortunny pomysł ale większośc ludzi związanych z turystyką jest za.
Sam jestem zapalonym narciarzem ale nie tedy droga, wielkich zyskow niech sie wlodarze gminy nie spodziewaja, taka n.p. kolejka na mosornym groniu w zawoi chyba kokosow nie przynosi, sadzac po tempie inwestycji, a Zawoja lezy blisko Krakowa, Bielska, aglomeracji slaskiej!!!i mimo ze gorka jest naprawde fajna i kolejka nowoczesna, to tlumow wielkich tam nie widzialem nigdy, Czy do Cisnej beda tlumy jezdzily?? watpie...Bieszczady NIGDY nie beda mekka narciarstwa w Polsce z wielu wzgledow:Fatalny dojazd, drogi waskie, diurawe i przez gory, infrastruktura zupelnie nie dostosowana do tego typu turystyki...(narciarze potrzebuja wielosci knajp, barow, dyskoteki) atrakcji typu sauna,jacuzi, basen kryty, lodowisko itp..tzw Apres Ski jest nieraz wazniejsze niz sama jazda... wiec niech sie wladze gminy nie ludza ze jeden wyciag i kilka tras zjazdowych otworza sezam z dudkami...
a szkody beda niepowetowane.
a poza tym calkiem niedaleko, bo w Pulawach juz dziala dosc sympatyczny wyciag krzeselkowy...nie mowiac o osrodkach w Weremienu czy ustrzykach dolnych.
pozdrawiam
Witam,
zamieszczam informację ze strony naszego stowarzyszenia www.pracownia.org.pl na temat tego w jakim obecnie miejscu są działania na rzecz ochrony przyrody na górze Jasło.
Stowarzyszenie Pracownia na rzecz Wszystkich Istot pilotuje sprawę na bieżąco.
Gdyby ktos był zainteresowany kontaktem z nami w sprawie ochrony tego miejsca przed budową wyciągu, prosimy o kontakt. NaSz adres znajduje się na stronie www stowarzyszenia.
Na tej stronie też sporo materiałów związanych z inwazją narciarstwa zjazdowego w polskich Karpatach. Obecnie, co wynika z prowadzonego przez nas monitoringu turystyki masowej, planuje się budowę około setki wyciągów w całym paśmie Karpat w polskiej części. Ogromna liczba - większość z nich zapewne powstanie. Niektóre na terenach chronionych!
Poniżej info. o Jaśle:
Z poważaniem
Grzegorz
"22 czerwca 2006 roku Pracownia wysłała do Urzędu Gminy w Cisnej wstępne wnioski do projektu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla obszaru Przysłup-Strzebowiska, w których postuluje o nie dopuszczenie możliwości zabudowy przedmiotowego terenu i lokowania tam infrastruktury obsługi turystycznej, w szczególności inwestycji narciarstwa zjazdowego (tras zjazdowych, wyciagów, kolei linowych). O zgłoszeniu wniosku zadecydowały przyczyny natury przyrodniczej i prawnej: - teren objety planowaniem zagospodarowania wchodzi w skład Europejskiej Sieci Obszarów Chronionych Natura 2000, obszar Bieszczady" (PLC 180001), z czym wiąże się zakaz podejmowania działań mogących w znaczący sposób wpłynąć negatywnie na gatunki, dla których ochrony został wyznaczony OSO, a tak może się stać jeśli na tym terenie powstałyby inwestycje infrastruktury narciarstwa zjazdowego; - teren objęty planowaniem zagospodarowania leży w obrębie Cieśniańsko-Wetlińskiego Parku Krajobrazowego, w związku z tym należy respektować postanowienia zawarte w planie ochrony tego Parku; - przedmiotowy obszar posiada status lasów o znaczeniu wodo- i gleboochronnym, w związku z czym niedozwolone jest prowadzenie na jego obszarze działań mogących wpłynąć niekorzystnie na jego właściwości.
Pracownia monitoruje przebieg działań gminy Cisna oraz popularyzuje ideę ochrony masywu Jasła."
Polecam raport Pracowni. Jestem w trakcie lektury. Wyjątkowo interesujący. www.pracownia.org.pl. Dla leniuchów jest informacja www.bieszczady.net.pl
Bardzo dobrze że ta organizacja stale interesuje się tym co i nas wszystkich "boli", zorganizowanym jest zapewne łatwiej co nie oznacza że łatwo. Warto także ciągle przypominać o potrzebie rozszerzenia granic BdPN . Tak przy okazji wspomne o znanej od lat ale mało nagłośnionej inicjatywy utworzenia Turnickiego Parku Narodowego na terenie gmin Bircza, Fredropol i Ustrzyki Dolne. Póki jest tam jeszcze co chronić.
Pozdrawiam
naive
Witam serdecznie!
Zachęcam wszystkich Czytelników do sięgnięcia do Raportu wydanego przez nasze stowarzyszenie.
"Wpływ turystyki masowej na dziedzictwo przyrodnicze i kulturowe Karpat. Raport z monitoringu kierunków zagospodarowania i wykorzystania turystycznego polskich gór".
Tam również szczegółowe omówienie sytuacji wokół góry Jasło.
Podaję przekierowanie na naszą stronę - tam można znaleźć wersję Raportu w pdf.
http://www.pracownia.org.pl/prac/ind...17&m=12&r=2006
Gdyby ktoś był zainteresowany otrzymaniem wersji papierowej prosimy o kontakt meilowy.
Grzegorz Bożek
Stowarzyszenie Pracownia na rzecz Wszystkich Istot
www.pracownia.org.pl
e-mail; ortodoks@wp.pl
Przeczytałem część dotyczącą Dużego Jasła ale także Beskidu Sądeckiego, gdzie byłem jesienią. Dziwi mnie że burmistrzowie Piwnicznej i Szczawnicy nie martwią sie tragicznym stanem lasu m.in. w rejonie planowanej kolejki. Jak tak dalej pójdzie to pasażerowie tej kolejki zobaczą pustynie. Tylko czy będą chętni na takie wąpliwej urody widoki ?
Pozdrawiam
naive
Podobnie jak Ty cieszę się, że taka, a raczej takie organizacje istnieją. Pole do działań jest przeogromne. To wierzchołek góry lodowej. Coraz więcej pojawia się pomysłów związanych z budową infrastruktury zimowej. Ostatnio rozmawiałam na ten temat z conajmniej kilkudziecięcioma osobami, od których zależy bezpośrednio i pośrednio rozwój Bieszczadów. Niektóre pomysły są poronione np. Berdo k/Soliny rezerwat Nad Jeziorem Myczkowieckim, inne wg mnie bardzo ciekawe np. Liszna k/Sanoka (przepiękne miejsce polecam wszystkim nowa ścieżka edukacyjna). Dużo zastanawiałam się na ten temat. Wydaje mi się, że przede wszystkim powinniśmy reagować od razu. Pojawia się pomysł jakiejś grupy interesu, wydaje ci się bezsensowny lub szkodliwy dla środowiska więc reaguj. Ortodoks podał nam namiary na pracownię. Sądzę, że powinniśmy informować, a potem pomagać w nagłaśnieniu. Taki rodzaj obywatelskiego nieposłuszeństwa.
No i działać aby ludziom mieszkającym w Bieszczadach pokazać, że można w inny, alternatywny sposób rozwijać turystykę. Nie masówka ale powolny zrównoważony rozwój regionu pozwalający zachować skarby naszej przyrody i pozwolić tutejszym mieszkańcom, w tym mi, żyć z ruchu turystycznego. Bieszczady są na topie, część ośrodków ma już od dawna sprzedane lato, zainteresowanie naszymi ofertami jest duże. To najlepszy okres aby rozpocząć działania związane z edukacją turystyczną wśród tutejszej branży. No i oczywiście takie wykłady w każdej miejscowości turystycznej. Już nie wspomnę o samorządzie.
Niestety, pa pa pa Turnicki Parku Narodowy.![]()
Jak najbardziej popieram budowę wyciągu na Jasło, powiedzmy sobie szczerze, nie jest to szczyt specjalnie ciekawy, być może pod względem widoku na słowacką stronę tak, jednak poza tym...lasy na stokach również niezbyt imponujące. Aktywizacja rejonu Cisnej - na pewno. Lepiej tu, niż w rejonach swego czasu wskazywanych przez red.Zielonackiego z Krakówka.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)