Pokaż wyniki od 1 do 10 z 446

Wątek: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Mieszany widok

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Cytat Zamieszczone przez Marcin Zobacz posta
    Lucyno jak oddychasz wydalasz z płuc dwutlenek węgla... Nie ingerujesz przypadkiem w środowisko naturalne? Gmina będzie miała w tym jakiś udział więc będzie mogła decydować czy powstanie hotel czy nie... Jeżeli będzie to taki straszny ciężar dla środowiska to nie będzie hotelu i właśnie sama rozwiązałaś dalsze problemy - miejscowi zarobią. Stworzenie sieci informacji agroturystycznej w Ciśniańskim CIT. Jeżeli chodzi o stawy to w Bieszczadzkim Parku Narodowym specjalnie takie robią np. Staw przy szlaku na Tarnice. Ochrona przyrody jest również ingerencją w tą przyrodę... Bieszczady są znakomitym tego przykładem - zarastają i niektóre gatunki roślin poprzez to przestają istnieć.
    Wyciąg w Bystrem wcale nie jest taki fajny... Za stromy, za krótki, góra ratrakowana do połowy bo ratrak ma trudności z wjechaniem na górę. Pozatym Wyciąg jest tylko dodatkiem do Hotelu. Zawuważ jak się wszystkie agroturystyki z Baligrodu reklamują... zawsze dodają że w pobliżu jest basen i wyciąg...
    Być może był już ten link, ale podaje jeszcze raz:
    http://pracownia.org.pl/gora-jaslo-k...y-zawrot-glowy
    zieloni jak widać mają mocne asy w rękach... Gmina Cisna będzie musiała wyciągnąć jakieś z rękawa.
    Nie ingeruję. Jestem częścią środowiska.
    Na dzień dzisiejszy gmina jest wyłącznym inwestorem. Innego nie mają, wycofali się.
    Marcin jest informacja w Cisnej. I co? Sprzedają foldery po 1 zł
    Nie rozumiem tego z BdPN. Na połoninach zachodzą naturalne procesy, w "krainie dolin" następuje wtórna sukcesja leśna.
    A znasz przebieg trasy na Jaśle. W tej chwili nie wiem jak będzie wyglądać trasa bowiem znam coś z dwie koncepcji. Małe Jasło lub Duże.
    Reklamują i co? Mają turystów? Co do Dzidowej to nie wypowiem się. Nie jestem narciarzem, tylko potrafię zjjechać z oslej łączki.

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Właśnie nie wiem... Kiedyś schodziłem z Jasła do Przysłupia... idzie tam taka stokówka, która jest mocno przetrzebiona. W niektórych miejscach wygląda jakby ktoś już robił wycinkę pod ten wyciąg. No to mnie zaskoczyłaś z tym brakiem inwestora... Mieszkańcy Gminy Cisna musieli by wziąść przykład z Puław gdzie mieszkańcy zrobili spółke. I całkiem nieźle to prosperuje. BdPN w Wołosatem zrobił sporych rozmiarów staw tuż nad cmentarzem - myśle że to tak strasznie negatywnie nie wpłynie na środowisko.

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Marcin Zobacz posta
    Właśnie nie wiem... Kiedyś schodziłem z Jasła do Przysłupia... idzie tam taka stokówka, która jest mocno przetrzebiona. W niektórych miejscach wygląda jakby ktoś już robił wycinkę pod ten wyciąg. No to mnie zaskoczyłaś z tym brakiem inwestora... Mieszkańcy Gminy Cisna musieli by wziąść przykład z Puław gdzie mieszkańcy zrobili spółke. I całkiem nieźle to prosperuje. BdPN w Wołosatem zrobił sporych rozmiarów staw tuż nad cmentarzem - myśle że to tak strasznie negatywnie nie wpłynie na środowisko.
    Co do Puław to nie zgodze się. Grozi im bankructwo. Już kilka razy firma konsultingowa zwracała się do mnie abym im pomogła, bo ledwo, ledwo przędą. Gdybyś chciał uzyskać dalsze informacje na ich temat to tylko na pw i to część.

Zachęcam do lektury artykułu z miesięcznika Dzikie Życie
    Przed nami narciarska zima
    tekst podejmuje temat który może zainteresować czytelników tego wątku
    GB

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

no właśnie o to mi chodziło-jaka będzie opłacalność takiego wyciągu, bo kto tam pojedzie z dalszych terenów,bo same weekendy opłacalności raczej nie zapewnią
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez orsini Zobacz posta
    no właśnie o to mi chodziło-jaka będzie opłacalność takiego wyciągu, bo kto tam pojedzie z dalszych terenów,bo same weekendy opłacalności raczej nie zapewnią
    Krysiu a Ty znowu swoje
    Sądzę, że nikt nie jest w stanie odpowiedzieć Ci na to pytanie. To zależy od bardzo wielu czynników. Sądzę, że każdy wyciąg to indywidualna sprawa. Dochody są raczej nieujawniane. Z tego co ja wiem, a znam się tylko dość dobrze na rynku usług bieszczadzkich i to zorganizowanym. Moim zdaniem turyści oczekują pakietów. Zarówno indywidualni jak i zorganizowani. Wyciąg to za mało, sam w sobie nie jest atrakcją. Inaczej sytuacja wygląda w ośrodkach wypoczynkowych przy których znajdują się wyciągi. Tu jest połączony zinnymi usługami. Byłabym już za zbudowaniem tam stacji narciarskiej: kilka tras, rynna snowbordowa, jakaś trasa dla saneczujących dzieci, place zabaw, baseny, knajpki, jakieś ciekawe pakiety rozrywkowe i centrum konferencyjne. Na to nie ma miejsca w okolicach Jasła, nie ma inwestora. W tym kierunku powoli idą Ustrzyki Dolne i współwłaściciele Gromadzynia i Laworty (zobacz jaki wspaniały mają obiekt www.debowagazdowka.pl )
    Na dzień dzisiejszy działają wyciągi w regionie: Weremieniu, Kalnicy, wszystkie w Ustrzykach Dolnych, Bystre, Arłamów, Cisna, Ropienka, Puławy, Przemyśl, Chyrowa, Karlików i jeszcze kilka. Pakiet to Arłamów www.arlamow.com.pl, Bystre, w Ustrzykach dość dobrze rozbudowana sieć obiektów hotelarskich. Mamy więc dwa rozwiązania. Jedno czyli pakiety i na tym przede wszystkim zarabiają właściciele ośrodków i model ustrzycki, gdzie moim zdaniem zarabia znacznie większa ilość osób. Na to jeszcze dochodzi promocja. Dobrze promowane przez CIT Ustrzyki Dolne, bardzo dobrze promowany Arłamów. Tam,gdzie jest promocja tam są i turyści. Następna kwestia to tour-operatorzy. Mamy tak naprawdę dwóch: dominująca www.krainawilka.pl i ustrzyckie Eko-Karpaty, którzy kiedyś bardzo dobrze działali na rynku ukraińskim. Rynek ukraiński załamał sie tak naprawdę przez naszych polityków. Tam, gdzie obiekty wspólpracują w tour-operatorami tam pojawiają się grupy zorganizowane.
    Nie wiem czy coś Ci wyjaśniłam. Inaczej nie potrafię
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 31-12-2008 o 08:24

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

tak dziękuję bardzo dobrze to napisałaś.
    Choć dalej nie wiem do końca co myślec w tym temacie.
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Informacja prasowa w sprawie góry Jasło
    Góra Jasło na muszce gminy Cisna

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)