Strona 22 z 45 PierwszyPierwszy ... 12 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 32 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 446

Wątek: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Domyślnie Odp: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Za dużo minusów tu pada... Przypomnę plusy:
    - Byłby to jedyny wyciąg z widokiem godnym oglądania o każdej porze roku, myślę że to nie byłaby tylko sezonowa atrakcja (dlatego obowiązkowo musi być gądola, żeby uczestnicy wycieczek zakładowych byli w miarę bezpieczni). Ci co twierdzą że wyciąg się nie zwróci, widzą szklankę do połowy pełną w taki sposób jakby nic w tej szklance nie było.
    - Tuż przy obwodnicy... w sezonie szpilki i trampki wybiorą tą łatwiejszą wersję..., a więc odciążona magistrala wetlińska. Laworta jest na uboczu, niedzielni turyści jadąc w Bieszczady wolą oglądać połoniny.
    - Jeżeli chodzi o ocieplenie klimatu.... niektóre wyciągi działają nieprzerwanie od świąt Bożego Narodzenia..., niektóre jednak nie naśnieżały i nie ratrakowały stąd też miały przerwy. O stok trzeba dbać...
    - Pytanie retoryczne: kto będzie chciał jeździć wyciągiem 800 metrów, jak będzie miał do wyboru 2000 metrów i największą prawdopodobnością zobaczenia śniegu nawet pod koniec kwietnia....?
    Ja tam na przykład odpowiadam sobię na to pytanie w sposób następujący: Ekolodzy/ekolocośtam to mały pikuś w porównaniu z... (dalsza część oczywistego stwierdzenia do dokończenia we własnym zakresie).

Cytat Zamieszczone przez Marcin Zobacz posta
    Za dużo minusów tu pada... Przypomnę plusy:
    - Byłby to jedyny wyciąg z widokiem godnym oglądania o każdej porze roku, myślę że to nie byłaby tylko sezonowa atrakcja (dlatego obowiązkowo musi być gądola, żeby uczestnicy wycieczek zakładowych byli w miarę bezpieczni). Ci co twierdzą że wyciąg się nie zwróci, widzą szklankę do połowy pełną w taki sposób jakby nic w tej szklance nie było.
    - Tuż przy obwodnicy... w sezonie szpilki i trampki wybiorą tą łatwiejszą wersję..., a więc odciążona magistrala wetlińska. Laworta jest na uboczu, niedzielni turyści jadąc w Bieszczady wolą oglądać połoniny.
    - Jeżeli chodzi o ocieplenie klimatu.... niektóre wyciągi działają nieprzerwanie od świąt Bożego Narodzenia..., niektóre jednak nie naśnieżały i nie ratrakowały stąd też miały przerwy. O stok trzeba dbać...
    - Pytanie retoryczne: kto będzie chciał jeździć wyciągiem 800 metrów, jak będzie miał do wyboru 2000 metrów i największą prawdopodobnością zobaczenia śniegu nawet pod koniec kwietnia....?
    Ja tam na przykład odpowiadam sobię na to pytanie w sposób następujący: Ekolodzy/ekolocośtam to mały pikuś w porównaniu z... (dalsza część oczywistego stwierdzenia do dokończenia we własnym zakresie).
    Wiesz ja tam nie mówię NIE, tylko niech spełnione zostaną pewne warunki przewidziane prawem. Z drugiej strony leży mi na sercu rozwój Czarnej i okolic ( w tym Ustrzyk) i jestem pewien ,że po wybudowaniu wyciągu na Jasło ( z gondolą) jasny szlag trafi atrakcje zimowe w Ustrzykach Pozostanie pewnie jakaś grupa lubiąca kameralne wyciągi. Nie wydaje mi się też , żeby właściciele wyciągów w Ustrzykach mieli ochotę jeszcze inwestować. Ja niedawno byłem w Jaworzynie ...w zasadzie to nie ma odniesienia do Ustrzyk pod żadnym względem i o każdej porze roku. Zwróćcie uwagę ,że zimą w Bieszczadach nie ma prawie wcale oferty imprez kulturalnych , a imprezy sportowe na palcach jednej ręki mozna policzyć i są one zależne od kaprysów pogody. Ponadto jadąc od Rzeszowa co chwilę są jakieś wyciągi lepsze czy gorsze. Jeśli mam być szczery to z planowanych wizji ta na Jasło ma największe szanse powodzenia ale trzeba pamiętać o tym o czym mówią obrońcy przyrody ( nie segregując ich) i zimnomyślącyinaczej (celowo razem). Może bowiem być tak - w jakiejś perspektywie -,że większe zyski będzie przynosił brak wyciągu na Jasło.

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Franczak Zobacz posta
    Jeśli mam być szczery to z planowanych wizji ta na Jasło ma największe szanse powodzenia ...
    Nie przejmuj się,oni wszyscy (chętni do budowania wyciągu) zdaje się zapominają o Naturze2000. Mogą sobie planować do woli ale sprawa jest skrajnie nierealna,nawet nie trzeba tym razem specjalnie protestować.
    Pozdrav

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Nie przejmuj się,oni wszyscy (chętni do budowania wyciągu) zdaje się zapominają o Naturze2000. Mogą sobie planować do woli ale sprawa jest skrajnie nierealna,nawet nie trzeba tym razem specjalnie protestować.
    ...znajdą sie tacy ekolodzy co zaczną, choćby i dla samego protestu... biernie... będzie akcja.. kliknij w banner.. a stanie się nic...

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

W takim razie eko powinno dogadać się z wszystkimi gminami bieszczadzkimi oprócz tej "czarnej owcy" i storpedować starania Cisnej, a jak władze Powiatu Leskiego wywalczą jeszcze ferie w jednym terminie to wszyscy będą szczęśliwi, a cała Polska będzie wskazywała na Bieszczady jak na typowy przykład warcholstwa i w ramach bojkotu wszyscy będą omijać tą krainę.
    Nie wiem czy ten monopol dobrze wyjdzie na jakości, a w dalszej perspektywie na ilości osób odwiedzających Bieszczady zimą...? (tu akurat sam się biję z myślami co by było leprze).

PS.: Puławy mają w planach kolejną "nitkę" i hotel...

WWF skądś się wzieło przy Jaśle;-)

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    bieszczady wysokie

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Czy możeż, poza ogólnikami napisać coś na temat terenu, na którym planowany jest wyciąg. Jakie gatunki fauny i flory zniszczy, jakie będzie jego negatywne oddziaływanie na środowiskio. Dziesiatki konkretnych pytań, na które, podejżewam, nie masz odpowiedzi. Dlaczego elologia dla nieekologów wydaje się tylko płytką propoagandą. Nie traktuj mojej wypowiedzi jako ataku na Ciebie i innych przeciwników budowy. Staraj sie przedstawiać argumenty przeciw a nie płytkie "NIE".

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    bieszczady wysokie

Cytat Zamieszczone przez Jan Tulin Zobacz posta
    Czy możeż, poza ogólnikami napisać coś na temat terenu, na którym planowany jest wyciąg. Jakie gatunki fauny i flory zniszczy, jakie będzie jego negatywne oddziaływanie na środowiskio. Dziesiatki konkretnych pytań, na które, podejżewam, nie masz odpowiedzi. Dlaczego elologia dla nieekologów wydaje się tylko płytką propoagandą. Nie traktuj mojej wypowiedzi jako ataku na Ciebie i innych przeciwników budowy. Staraj sie przedstawiać argumenty przeciw a nie płytkie "NIE".
    I nie śmiej się BROWAR z mojego "możeż". To nerwy.

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Jan Tulin Zobacz posta
    Całe szczęście niespecjalnie się muszę napinać,to zwolennicy wyciągu muszą wykonać raport środowiskowy właśnie z racji natury2000.A jak widać po Kasprowym "nie ma letko"...
    Osobiście jestem przeciwnikiem wyciągów w ogóle,argumenty są ogólnie znane.Przytaczane były w tym wątku oraz w wątku o PAN-Parks.W skrócie nazwę to syndromem "kurzej grzędy" albo tzw "zrównoważonego rozwoju":najpierw wyciąg,trzy trasy,hotel,potem żądanie następnych tras,i jeszcze więcej w następnej dolinie,tunel dojazdowy(bo przecież korki itp)dwadzieścia następnych hoteli,wyciągi na Łopiennik,lotnisko w Baligrodzie....mógłbym wymieniać w nieskończoność,patrz Zakopane,Korbielów itd
    Pozdrav

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

A czy nie można być przeciwnikiem takiego ustrojstwa, tylko ze względu na większą rzesze turystów, którą wyciąg przyciągnie?

Czy musi coś być ewidentnie zniszczone, a zniszczenia wymierne, by być takiej inwestycji przeciwnym?

Ja wiem, że z punktu widzenia tych, co w Bieszczadach i z Bieszczadów żyją, to wygląda inaczej, no ale cóż...patrzymy na problem subiektywnie...może i egoistycznie

pozdrawiam:)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)