Strona 25 z 45 PierwszyPierwszy ... 15 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 35 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 446

Wątek: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Domyślnie Odp: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Cytat Zamieszczone przez orsini Zobacz posta
    och a wszystko i tak kończy w Bałtyku. Nie oczekuj, że Prezydent Gdańska zasponsoruje komukolwiek poza swoim terenem jakąkolwiek oczyszczalnię
    to ciągle jest inna sytuacja... bo wiesz niektóre gówna mają takie właściwości że utrzymują się na powierzchni (czy na tym forum mamy jakiś specjalistów od fizyki i od chemi?)... podwójna przeszkoda na Sanie (czyt.: zapory) nie przepuszcza nie tylko ryb górskich... Więc nie mieszaj w to teraz w kompetencje Prezydenta Gdańska... To jest akurat coś co kole w oczy i z czym trzeba się uporać w pierwszej kolejności.
    Poza tym oprócz jazdy na nartach lubię sobie popływać niekoniecznie w gównie.

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Michał Zobacz posta
    Wow

A wiesz li skromna WPP, że zwracając się do inszej inszości pisze się z dużej bukwy. Szkół się nie kończyło jeno na fakultetach? Hę
    Tak wiem. Po co mam podpadać paragrafom skoro zamiast powiedzieć coś co trąci atakiem personalnym mogę nie używać shifta.
    A nie skończyło. Tylko podstawówkę po bożemu. Potem już tylko fakultety.

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    bieszczady wysokie

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Całe szczęście niespecjalnie się muszę napinać,to zwolennicy wyciągu muszą wykonać raport środowiskowy właśnie z racji natury2000.A jak widać po Kasprowym "nie ma letko"...
    Osobiście jestem przeciwnikiem wyciągów w ogóle,argumenty są ogólnie znane.Przytaczane były w tym wątku oraz w wątku o PAN-Parks.W skrócie nazwę to syndromem "kurzej grzędy" albo tzw "zrównoważonego rozwoju":najpierw wyciąg,trzy trasy,hotel,potem żądanie następnych tras,i jeszcze więcej w następnej dolinie,tunel dojazdowy(bo przecież korki itp)dwadzieścia następnych hoteli,wyciągi na Łopiennik,lotnisko w Baligrodzie....mógłbym wymieniać w nieskończoność,patrz Zakopane,Korbielów itd
    No chłopie, przecież wiesz, że to zupełnie bez sensu. Ten wyciąg to ABSOLUTNIE ostatnia inwestycja tego typu w wysokich Bieszczadach. Jeżeli po jego zrealizowaniu pojawią się pomysły, o których wspominasz razem staniemy na barykadzie.
    Jesteś przeciwnikiem wyciągów w ogóle. OK. Zastanów się jednak nad przyszłością ludzi prowadzących pensjonaty o kwatery agroturysyczne. Jako siedmiolatek w tej branży zapewniam Cię, że "uruchomienie" zimy dzięki wyciągowi to nie sposób na kolejny dla nas szmal. Większość z nas zjada pieniądze "letnie" w zimie. Serio.

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    bieszczady wysokie

Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    Jorg interes w sralniach jest ale nie od razu tylko na dłuższą metę bo po jakimś czasie turyści będą szukali miejscowości gdzie jest czysta woda. I oleją Wołkowyje czy Zawóz gdzie wszystko do jeziora płynie. Ja bym tam do wody nie wszedł. Więc jest to po prostu sranie do własnego ogródka.
    Problem niekontrolowanej defekacji masowej w gminie Lutowiska i Cisna winien st(r)ać się zadaniem priorytetowym dla obu gmin.
    Teraz serio. To potworny hamulec w rozwoju bazy turystycznej. Przeżyłem to własnym nosem w Wetlinie, na Manhattanie. Szczęśliwym zrządzeniem losu kilka lat temu udało się gminie wybudować oczyszczalnię. Są plany budowy kolejnych (Krzywe, Przysłup, Strzebowiska). Niestety okazuje się, zgodnie z unijnymi przepisami gmina nie może aplikować o środki unijne na budowę kanalizacji. Okazuje się, że zaczłowieczenie na i km2 jest za małe. Nikt w tej Brukselce nie bierze pod uwagę, że przez pół roku 100000 ludzi nas odwiedza. Władza nasza rozpoczęła próby zmian w przepisach. Wspierajmy władzę
    w walce o pachnące góry.
    I na koniec. DLACZEGO ORGANIZACJE EKOLOGICZNE MIE GRZMIĄ W TAK ŚMIERDZĄCEJ SPRAWIE. PRZECIEŻ MAJĄ ZA SOBĄ CAŁE NASZE GÓRY. EKOLODZY POMÓŻCIE

lucyna
    Guest

Janie musisz odpowiedzieć sobie na proste pytanie. Co jest ważniejsze Wasze dochody i Wasz i Waszych Rodzin poziom życia czy Bieszczady. Zawsze powtarzam, że są granice zarabiania. Dla mnie najważniejsza jest bieszczadzka przyroda. Ja właśnie z niej żyję. Wy także, mimo, że nie zdajecie sobie z tego sprawy. Klienci nie oczekują od nas wypasionej infrastruktury zimowej. Taką mają w innych częściach Beskidów, w Sudetach, Tatrach, na Słowacji, no i Alpy. My mamy tylko mit dzikich Beszczadów. Ten mit, który Wy właśnie usiłujecie zniszczyć.
    Rozumiem wyciąg tylko w gminie Cisna. Co tam pozostałe części Bieszczadów. Tam nie ma pensjonatów, gospodarstw agroturystycznych, ludzi żyjących z turystyki. Budowa jakże potrzebnego wyciągu w gminie Solina jest wg Twoich słów niepotrzbna. Mimo tego, że właśnie tu jest największa ilość miejsc noclegowych, centralne położenie w stosunku co całych bieszczadów, najłatwiej tu wystawić pakiet, jest rozpoznawalna w Polsce. Gdyby był pomysł budowy po wybudowaniu wyciągu na Jaśle będziecie protestować. Przecie czemu? Powstającej konkurencj?

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Jan Tulin Zobacz posta
    Problem niekontrolowanej defekacji masowej w gminie Lutowiska i Cisna winien st(r)ać się zadaniem priorytetowym dla obu gmin.
    Teraz serio. To potworny hamulec w rozwoju bazy turystycznej. Przeżyłem to własnym nosem w Wetlinie, na Manhattanie. Szczęśliwym zrządzeniem losu kilka lat temu udało się gminie wybudować oczyszczalnię. Są plany budowy kolejnych (Krzywe, Przysłup, Strzebowiska). Niestety okazuje się, zgodnie z unijnymi przepisami gmina nie może aplikować o środki unijne na budowę kanalizacji. Okazuje się, że zaczłowieczenie na i km2 jest za małe. Nikt w tej Brukselce nie bierze pod uwagę, że przez pół roku 100000 ludzi nas odwiedza. Władza nasza rozpoczęła próby zmian w przepisach. Wspierajmy władzę
    w walce o pachnące góry.
    I na koniec. DLACZEGO ORGANIZACJE EKOLOGICZNE MIE GRZMIĄ W TAK ŚMIERDZĄCEJ SPRAWIE. PRZECIEŻ MAJĄ ZA SOBĄ CAŁE NASZE GÓRY. EKOLODZY POMÓŻCIE
    Ekolodzy nie pomogą. Już na ten temat z kilkoma rozmawiałam. Z problemem ścieków zostaniemy sami. Przepisy są rzeczywiście idiotyczne jeżeli chodzi o aplikowanie środków. Rozwiązaniem ponoć powinne być ekologiczne oczyszczalnie. Podłoże, które występuje w większości bieszczadzkich miejscowości pozwala na budowę takich przydomowych (połączenie kilku domów) oczyszczalni.
    Wyciąg nie powstanie, bo sprawa rozbije się o kwestie wody i ścieków. Właśnie tego nie przeskoczycie. Nie Natura, wilki, ale właśnie przepraszam za określenia g... nie pozwoli Wam na zrealizowanie tej inwestycji.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 17-02-2009 o 08:40

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Janie musisz odpowiedzieć sobie na proste pytanie. Co jest ważniejsze Wasze dochody i Wasz i Waszych Rodzin poziom życia czy Bieszczady. Zawsze powtarzam, że są granice zarabiania. Dla mnie najważniejsza jest bieszczadzka przyroda. Ja właśnie z niej żyję.
    A ja myślałam że z turystów, którzy przyjeżdżają w Bieszczady żyjecie obydwoje - Lucyna - jako przewodnik - Jan - jako kwaterodawca.

Zupełnie nie widzę sprzeczności w Waszych interesach.

Trzeba tylko patrzeć bardziej perspektywicznie niż w perspektywie najbliższych 5, 10 a nawet 15 lat.

Pozdrowienia

Basia

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    bieszczady wysokie

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    A ja myślałam że z turystów, którzy przyjeżdżają w Bieszczady żyjecie obydwoje - Lucyna - jako przewodnik - Jan - jako kwaterodawca.

Zupełnie nie widzę sprzeczności w Waszych interesach.

Trzeba tylko patrzeć bardziej perspektywicznie niż w perspektywie najbliższych 5, 10 a nawet 15 lat.

Pozdrowienia

Basia
    BRAWO BASIEŃKO. Takich otwartych głów potrzeba. Ta cała nasza pisanina do tych kilku Twoich słów się sprowadza.

lucyna
    Guest

Boh pomyłuj. Mamy kierować się sloganami typu trzeba patrzeć perspektywistycznie. Wybaczcie jeżeli do tego ma się ograniczyć nasza dyskusja to ja za nią dziękuję.
    Wolałabym by miast tego pseudpodsumowania pojawiła się choćby najprostsza analiza SWOT króra rzeczywiscie mogłaby nam zobrazować korzyści lub ich brak płynące z powstania tej inwestycji.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 17-02-2009 o 09:10

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    bieszczady wysokie

No ale sama powiedz Lucyno, czt ta Baśka nie ma racji? Pomysł na analize SWAT bardzo dobry. Jestem za. Jak to zrobimy organizacyjnie? Czy ty możesz prowadzić akcje i podsumować na końcu?

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)