Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 446

Wątek: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Domyślnie Odp: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Droga Koleżanko Lucyno! Zlituj się! Kogo obchodzi, że...

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Sieszę sobie w górach ale mimo to złapali mnie na komórkę kasiaści, powracający stale klienci. Dla www.poloniny.pl przygotowuję konferencję naukową 7 dniową, ku zaskoczeniu organizatora bardzo tanią (Chciał dać znacznie więcej kasy niż z Anią chciałyśmy więc pieniądze pójdą na bardzo ciekawe programy), a dla www.lesko-ski.pl wycieczkę weekendową 3 dniową. Organizatorzy wspólpracują ze mną od lat.
    Bieszczadzka turystyka wbrew temu co twierdzicie ma się dobrze.
    I tak już prowadzisz w rankingu: ilość napisanych postów.
    Przepraszam, że post mój nie w temacie, ale nie zdzierżyłem już...

Bieszczadnik Awatar Henek
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Rzeszow

Wojtku !
    Jest na to metoda ... po prostu - nie czytać - ja to stosuję z powodzeniem.
    Mój post też nie na temat , może wywalą nas obydwu ???

Bieszczadnik Awatar JarekBartek
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Lublin

Wiem, że zaraz napiszecie, że ja ciągle przez pryzmat tych moich Pirenejów, ale, po przeczytaniu postu naive (wcześniej pisał o tym m.in. Browar):
    „Ale wyciąg to wyjście poza ten teren. I to będzie pierwszy ale nie ostatni wyłom.”
    tak mi przyszło do głowy – ciekawe czy ktoś wprowadzi kiedyś do planu zagospodarowania przestrzennego jakiejś gminy w Polsce ograniczenia zabudowy do ustalonego limitu. Otóż metoda ta z powodzeniem sprawdza się w małych górskich miasteczkach z pogranicza Francji i Hiszpanii, gdzie z góry ustalone są limity ilości domów oraz zastrzeżona (tu nie jestem pewny) ich powierzchnia lub kubatura. Stąd, jeśli ktoś na takim terenie chce budować dom, musi on wcześniej coś rozebrać lub kupić już gotowe, bo bilans musi się zgadzać. Gdyby takie przepisy obowiązywały na terenie gminy Cisna, to ilość miejsc noclegowych w obrębie gminy wyniosłaby np. 5000 i koniec. Dzięki temu można by także łatwo planować całą infrastrukturę z uwzględnieniem przepustowości oczyszczalni, zapotrzebowania na stacje trafo itd. oraz właśnie ten przykładowy wyciąg, czy inny podobny pomysł przeliczony dla mocno ograniczonej liczby użytkowników. Dalsza rozbudowa prowadziłaby jedynie do sukcesywnego zastępowania ruin, rozpadających się (lub po prostu starych) domów nowymi, harmonijnie wkomponowanymi w krajobraz (zgodnie ze spójnym i sensownym planem architektonicznym). Procesy te trwają niestety, wiele lat, ale kiedyś trzeba to chyba będzie zacząć.
    Francuskim przykładem takiej „polańczykowatej” miejscowości w sercu Pirenejów jest Gawarnia, gdzie utrzymuje się stała liczba budynków, rośnie szybko standard oferowanych usług, a miejsca hotelowe są stosunkowo drogie, ze względu na ograniczoną ich liczbę. Dzięki temu powstrzymywana jest także dalsza degradacja środowiska. Miasteczko nie zapomina równolegle o pozostawieniu możliwości biwakowania mniej zamożnym, lub lubiącym ten typ wypoczynku, turystom, dla których udostępnione jest pole namiotowe z małą recepcją/kawiarenką oraz budynkiem sanitarnym. We Francji pola takie nazywają się „aire naturelle” (dla chcących obejrzeć www.camping-gavarnie-labergerie.com/camping-campground-gavarnie-pyrenees.php) i, w odróżnieniu od gęsto zagospodarowanych campingów, zapewniają chociaż namiastkę dzikiego biwakowania w dolinach. Wysoko i tak każdy śpi, gdzie go noc zastanie.
    Wzory postępowania w perspektywie kilku(nastu)(dziesięciu) lat w przód warto brać od tych, którzy już obudzili się z ręką w nocniku... – sztandarowe szkaradztwo betonowego kompleksu 3 Doliny w Alpach przeraża i jest wręcz pomnikowym przykładem braku inwestycyjnego umiaru.
    Nasze Bieszczady nie są na tyle duże, że wszystko pomieszczą, ale gdyby prawnie możliwe było wprowadzenie opisanego ograniczenia może miałoby to sens i taki przykładowy wyciąg byłby tym ostatnim wyłomem w ekosystemie. Tylko, czy w polskich realiach taki idealizm ma jakiekolwiek szanse powodzenia - obawiam się, że jeszcze nie dorośliśmy do tego, ale kto wie?
    JarekBartek

PS Henek, Wojtek – jak mnie za prowokacyjną reklamę firmy z quadami nie wywalili, to i Wy zostaniecie w tym wątku na wieki wieków.
    Ostatnio edytowane przez JarekBartek ; 23-02-2009 o 21:59 Powód: wredne literki

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Cytat Zamieszczone przez JarekBartek Zobacz posta
    (...) ciekawe czy ktoś wprowadzi kiedyś do planu zagospodarowania przestrzennego jakiejś gminy w Polsce ograniczenia zabudowy do ustalonego limitu. Otóż metoda ta z powodzeniem sprawdza się w małych górskich miasteczkach z pogranicza Francji i Hiszpanii, gdzie z góry ustalone są limity ilości domów oraz zastrzeżona (tu nie jestem pewny) ich powierzchnia lub kubatura.
    (...) Wzory postępowania w perspektywie kilku(nastu)(dziesięciu) lat w przód warto brać od tych, którzy już obudzili się z ręką w nocniku... – sztandarowe szkaradztwo betonowego kompleksu 3 Doliny w Alpach przeraża i jest wręcz pomnikowym przykładem braku inwestycyjnego umiaru.
    Jarku,
    Jak pewnie zauważyłeś, w naszym "narodowym" charakterze nie istnieje ani świadomość, ani chęć, ani tym bardziej umiejętność wykorzystywania doświadczeń innych. My, "wielcy" Polacy musimy sami dostać ostro po tyłku, by "odkryć" to, co inni już dawno odkryli! Musimy być pseudo pionierami, bo mamy tak głęboko zakorzenione kompleksy,co przy mniemaniu o "Chrystusie narodów" i wrodzonym romantyzmie skazuje nas na cykliczne cięgi. A wystarczy tylko POMYŚLEĆ!

lucyna
    Guest

Wiem, że zaraz napiszecie, że ja ciągle przez pryzmat tych moich Pirenejów, ale, po przeczytaniu postu naive (wcześniej pisał o tym m.in. Browar):
    „Ale wyciąg to wyjście poza ten teren. I to będzie pierwszy ale nie ostatni wyłom.”
    tak mi przyszło do głowy – ciekawe czy ktoś wprowadzi kiedyś do planu zagospodarowania przestrzennego jakiejś gminy w Polsce ograniczenia zabudowy do ustalonego limitu. Otóż metoda ta z powodzeniem sprawdza się w małych górskich miasteczkach z pogranicza Francji i Hiszpanii, gdzie z góry ustalone są limity ilości domów oraz zastrzeżona (tu nie jestem pewny) ich powierzchnia lub kubatura. Stąd, jeśli ktoś na takim terenie chce budować dom, musi on wcześniej coś rozebrać lub kupić już gotowe, bo bilans musi się zgadzać. Gdyby takie przepisy obowiązywały na terenie gminy Cisna, to ilość miejsc noclegowych w obrębie gminy wyniosłaby np. 5000 i koniec. Dzięki temu można by także łatwo planować całą infrastrukturę z uwzględnieniem przepustowości oczyszczalni, zapotrzebowania na stacje trafo itd. oraz właśnie ten przykładowy wyciąg, czy inny podobny pomysł przeliczony dla mocno ograniczonej liczby użytkowników. Dalsza rozbudowa prowadziłaby jedynie do sukcesywnego zastępowania ruin, rozpadających się (lub po prostu starych) domów nowymi, harmonijnie wkomponowanymi w krajobraz (zgodnie ze spójnym i sensownym planem architektonicznym). Procesy te trwają niestety, wiele lat, ale kiedyś trzeba to chyba będzie zacząć.
    Francuskim przykładem takiej „polańczykowatej” miejscowości w sercu Pirenejów jest Gawarnia, gdzie utrzymuje się stała liczba budynków, rośnie szybko standard oferowanych usług, a miejsca hotelowe są stosunkowo drogie, ze względu na ograniczoną ich liczbę. Dzięki temu powstrzymywana jest także dalsza degradacja środowiska. Miasteczko nie zapomina równolegle o pozostawieniu możliwości biwakowania mniej zamożnym, lub lubiącym ten typ wypoczynku, turystom, dla których udostępnione jest pole namiotowe z małą recepcją/kawiarenką oraz budynkiem sanitarnym. We Francji pola takie nazywają się „aire naturelle” (dla chcących obejrzeć www.camping-gavarnie-labergerie.com/camping-campground-gavarnie-pyrenees.php) i, w odróżnieniu od gęsto zagospodarowanych campingów, zapewniają chociaż namiastkę dzikiego biwakowania w dolinach. Wysoko i tak każdy śpi, gdzie go noc zastanie.
    Wzory postępowania w perspektywie kilku(nastu)(dziesięciu) lat w przód warto brać od tych, którzy już obudzili się z ręką w nocniku... – sztandarowe szkaradztwo betonowego kompleksu 3 Doliny w Alpach przeraża i jest wręcz pomnikowym przykładem braku inwestycyjnego umiaru.
    Nasze Bieszczady nie są na tyle duże, że wszystko pomieszczą, ale gdyby prawnie możliwe było wprowadzenie opisanego ograniczenia może miałoby to sens i taki przykładowy wyciąg byłby tym ostatnim wyłomem w ekosystemie. Tylko, czy w polskich realiach taki idealizm ma jakiekolwiek szanse powodzenia - obawiam się, że jeszcze nie dorośliśmy do tego, ale kto wie?
    JarekBartek

PS Henek, Wojtek – jak mnie za prowokacyjną reklamę firmy z quadami nie wywalili, to i Wy zostaniecie w tym wątku na wieki wieków.
    Dziś rano postanowiłam przeanalizować opłacalność tej inwestycji. Dysponowałam tylko analizami przeprowadzonymi przez magistrantów i danymi udostępnionymi przez zaprzyjaźnionych gestorów. Nie wierzyłam własnym oczom więc skonsultowałam się z "trenerami", którzy mnie szkolili.
    To jest potencjalnie wyjątkowo opłacalna inwestycja, która jest w stanie korzystnie wpłynąć na rozwój Bieszczadów. Nie należy ją rozpatrywać tylko w kontekście tej jednej gminy. Zresztą nawet, gdybyśmy wzięli pod uwagę tylko obszar gminy Cisna to inewstycja także byłaby bardzo opłacalna, gdyż mamy tu na dzień dzisiejszy około 4700 miejsc noclegowych. Być może w tym roku zostanie przekroczona liczba 5000. Jeżeli chodzi o obłożenie to nasz Kolega z forum z informacji turystycznej w Cisnej przyjmuje środnio obłożenie w skali rocznej 60 dni. Wyjątkowo niskie. Dochodowość jest równie niska i wynosi w granicach 3-5 %. W Bieszczadach na terenie gminy Ustrzyki Dolne i w dobrze prosperujących ośrokach obłożenie w skali rocznej wynosi do 70% czyli maksymalnie 256 dni przy dochodnowości oscylującej w granicach 15%.
    Jasło to optymalne miejsce do budowy wyciągu. Ilość dni snieznych jest jedna z najwyższych w Bieszczadach, pokrywa śnieżna utrzymuje sie w tym miejscu do 150 dni.
    Nie mam prawa podać danych dotyczących wyciągów. Powiem więc inaczej. Dochodnowośc o ile wyciąg działa jest tak wysoka, że w ciągu tygodnia są w stanie odrobić roczne straty.
    Dziś będę dysponowac analizą przygotowaną dla projektowanego wyciągu na terenie gminy Solina.

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Mistro
    Dziś rano postanowiłam przeanalizować opłacalność tej inwestycji. Dysponowałam tylko analizami przeprowadzonymi przez magistrantów i danymi udostępnionymi przez zaprzyjaźnionych gestorów. Nie wierzyłam własnym oczom więc skonsultowałam się z "trenerami", którzy mnie szkolili. ...
    To jakiś zakład zamkniety?!
    Udostępnię Ci analizy przedszkolaków - uzupełnij swoja "wiedzę" i napisz kolejnego bzdeta.

P.s.
    Trenerzy zmienili lekarstwa?

Zdrowia

Bieszczadnik Awatar JarekBartek
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Lublin

Dziś rano postanowiłam przeanalizować opłacalność tej inwestycji. Dysponowałam tylko analizami przeprowadzonymi przez magistrantów i danymi udostępnionymi przez zaprzyjaźnionych gestorów. Nie wierzyłam własnym oczom więc skonsultowałam się z "trenerami", którzy mnie szkolili.
    Lucyna LITOŚCI - napisz dokładnie jakiej inwestycji analizę przeprowadzasz – sam wyciąg, wyciąg-hotel, wyciąg-hotel-kible-parking itd. a może jeszcze jaką metodykę stosujesz? Jeśli piszesz dalej, że:
    To jest potencjalnie wyjątkowo opłacalna inwestycja, która jest w stanie korzystnie wpłynąć na rozwój Bieszczadów. Nie należy ją rozpatrywać tylko w kontekście tej jednej gminy. Zresztą nawet, gdybyśmy wzięli pod uwagę tylko obszar gminy Cisna to inewstycja także byłaby bardzo opłacalna, gdyż mamy tu na dzień dzisiejszy około 4700 miejsc noclegowych. Być może w tym roku zostanie przekroczona liczba 5000.
    to podaj bliżej co analizujesz, bo inaczej pisanie o jej rentowności jest po prostu pozbawione sensu i nikomu nic nie daje.
    Pisanie dalej o obłożeniu wyciągu (w moim domyśle tylko wyciągu):
    Jeżeli chodzi o obłożenie to nasz Kolega z forum z informacji turystycznej w Cisnej przyjmuje środnio obłożenie w skali rocznej 60 dni. Wyjątkowo niskie. Dochodowość jest równie niska i wynosi w granicach 3-5 %.
    daje do myślenia, że chodzi tu o zwykły, najprostszy orczyk dla narciarzy a nie całoroczny poważny wyciąg użytkowany non-stop. Dochodowość zaczyna mi się tu kojarzyć z zyskiem netto (o ile dobrze czytam Twoje słowa), ale akurat ten parametr świadczy jedynie o najwyższej klasy zdolnościach księgowej(ego), który topi cały zysk w kosztach działalności – ten minimalny plus zapewnia wyłącznie spokój od wizyt skarbówki.
    W Bieszczadach na terenie gminy Ustrzyki Dolne i w dobrze prosperujących ośrokach obłożenie w skali rocznej wynosi do 70% czyli maksymalnie 256 dni przy dochodnowości oscylującej w granicach 15%.
    W powyższym akapicie czytam o obłożeniu rocznym rzędu 70% - teraz piszesz Lucyna prawdopodobnie o działalności hotelowo – gastronomicznej, której nie da się w żaden sposób porównywać z gołym wyciągiem bez hotelu. Jeśli się mylę, no to skąd hotel ma gości przez raptem 60 dni w roku – coś tu dobrze pomieszałaś. Poniżej czytam o 150 dniach pokrywy śnieżnej na Jaśle i już nie wiem co mam myśleć.
    Jasło to optymalne miejsce do budowy wyciągu. Ilość dni snieznych jest jedna z najwyższych w Bieszczadach, pokrywa śnieżna utrzymuje sie w tym miejscu do 150 dni.

Nie wiem czemu ma teraz służyć zacytowane poniżej chwalenie w stylu „wiem, ale nie powiem”. Tajemnicza „dochodowość, o ile wyciąg działa” pozwala w tydzień roboty wyjść inwestycji na zero – to jest możliwe w tak krótkim czasie tylko w baśniach lub w kasynie przy dużej dozie szczęścia.
    Nie mam prawa podać danych dotyczących wyciągów. Powiem więc inaczej. Dochodnowośc o ile wyciąg działa jest tak wysoka, że w ciągu tygodnia są w stanie odrobić roczne straty.

Jeśli piszesz publicznie, że nam nie napiszesz (j.w.) to po co piszesz poniżej?
    Dziś będę dysponowac analizą przygotowaną dla projektowanego wyciągu na terenie gminy Solina.
    Spuentuję Twoimi własnymi słowami z tego wątku:
    "Post jest bardzo merytoryczny. Gratuluję."
    JarekBartek

PS. Henek, chyba zacznę słuchać Twoich rad oraz dostosuję się do zacnych słów Jana Tulina "Tymczasem proponuję dżin wspólnie wypuścić z butelki w kierunku organizmu."

lucyna
    Guest

Lucyna LITOŚCI - napisz dokładnie jakiej inwestycji analizę przeprowadzasz – sam wyciąg, wyciąg-hotel, wyciąg-hotel-kible-parking itd. a może jeszcze jaką metodykę stosujesz? Jeśli piszesz dalej, że:

to podaj bliżej co analizujesz, bo inaczej pisanie o jej rentowności jest po prostu pozbawione sensu i nikomu nic nie daje.
    Pisanie dalej o obłożeniu wyciągu (w moim domyśle tylko wyciągu):

daje do myślenia, że chodzi tu o zwykły, najprostszy orczyk dla narciarzy a nie całoroczny poważny wyciąg użytkowany non-stop. Dochodowość zaczyna mi się tu kojarzyć z zyskiem netto (o ile dobrze czytam Twoje słowa), ale akurat ten parametr świadczy jedynie o najwyższej klasy zdolnościach księgowej(ego), który topi cały zysk w kosztach działalności – ten minimalny plus zapewnia wyłącznie spokój od wizyt skarbówki.

W powyższym akapicie czytam o obłożeniu rocznym rzędu 70% - teraz piszesz Lucyna prawdopodobnie o działalności hotelowo – gastronomicznej, której nie da się w żaden sposób porównywać z gołym wyciągiem bez hotelu. Jeśli się mylę, no to skąd hotel ma gości przez raptem 60 dni w roku – coś tu dobrze pomieszałaś. Poniżej czytam o 150 dniach pokrywy śnieżnej na Jaśle i już nie wiem co mam myśleć.

Nie wiem czemu ma teraz służyć zacytowane poniżej chwalenie w stylu „wiem, ale nie powiem”. Tajemnicza „dochodowość, o ile wyciąg działa” pozwala w tydzień roboty wyjść inwestycji na zero – to jest możliwe w tak krótkim czasie tylko w baśniach lub w kasynie przy dużej dozie szczęścia.

Jeśli piszesz publicznie, że nam nie napiszesz (j.w.) to po co piszesz poniżej?

Spuentuję Twoimi własnymi słowami z tego wątku:
    "Post jest bardzo merytoryczny. Gratuluję."
    JarekBartek

PS. Henek, chyba zacznę słuchać Twoich rad oraz dostosuję się do zacnych słów Jana Tulina "Tymczasem proponuję dżin wspólnie wypuścić z butelki w kierunku organizmu."
    OK jeżeli posłuchałeś rad Henka to dalsza rozmowa jest niemożliwa. Jeżeli ząs jesteś zainteresowany omówieniem owej fatalnej analizy to jestem gotowa do dyskusji.

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Henek Zobacz posta
    Wojtku !
    Post jest bardzo merytoryczny. Gratuluję. No cóz, gdy nie ma się nic do powiedzenia w temacie to pisze się tego rodzaju uwagi lub wyrzuca ludzi zadających konkretne pytania z forum.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Cytat Zamieszczone przez Henek Zobacz posta
    Wojtku !
    Masz rację. Ręce opadają...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)