Pokaż wyniki od 1 do 10 z 446

Wątek: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Mieszany widok

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Domyślnie Odp: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Cytat Zamieszczone przez naive Zobacz posta
    Wprawdzie z racji wieku mógłbym mieć już sklerozę, ale okazuje się że chyba z pamiecia u mnie dość dobrze. Otóż o tym raporcie mówiliśmy na forum chyba 3 lata temu, gdzieś jest tu link do niego, dyskusja była w kontekście jakichs porozumień BdPN z PAN Parks czy coś podobnego. I tam jest wyraxnie mowa o tych wyciągach na Jasło i drugim w Wetlinie przy granicy parku, przytoczone przez Lucyne liczby mi to uzmysłowiły. Więc te jakieś raporty to nic nowego, co najwyżej do tego usiłuje sie dorabiać ciut inną "ideologię", chociaż w istocie jesli nie bardzo wiadomo o co chodzi, chodzi o kasę. W wątku o którym wspominam nawet były sugestie w tej kwestii.
    Nie masz sklerozy,przestudiowałem wtedy ten raport i włos mi się zjeżył: to był klasyczny przykład ściemy tylko ładnie opakowanej.Sprawa chwilowo zdechła dzięki temu że obecny dyrektor BdPN, pan Winnicki, całkiem serio traktuje ochronę przyrody.Ale nie łudźmy się,prędzej czy później ktoś sprawę podejmie i znowu trzeba będzie obnażać obłudę PAN Parksu.
    Pozdrav

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Nie masz sklerozy,przestudiowałem wtedy ten raport i włos mi się zjeżył: to był klasyczny przykład ściemy tylko ładnie opakowanej.Sprawa chwilowo zdechła dzięki temu że obecny dyrektor BdPN, pan Winnicki, całkiem serio traktuje ochronę przyrody.Ale nie łudźmy się,prędzej czy później ktoś sprawę podejmie i znowu trzeba będzie obnażać obłudę PAN Parksu.
    Tak, to ten sam raport z 2005 r. Ściemy?
    Należy rozgraniczyć dwa wyciągi: Wetlina i Duże Jasło
    Co mówi na ten temat operat ochrony BdPN
    "19. Wytyczne dla otuliny w zakresie turystyki, leśnictwa i rolnictwa.
    Wytyczne dla turystyki
    ...
    2. Obiekty infrastruktury turystycznej, takie jak:polanamiotowe,małe wyciągu narciarskie, ścieżki rowerowe,stadniny i trasy konnne, powinny być lokowane tak, aby nie burzyły specyficznie wykształconych układów przyrodniczych.
    ...
    5. Nie należy budować wielkich obiektów infrastruktury hotelarsko-gastronomicznej i sportowej(wielopięktrowe hotele, wyciągi i trasy narciarstwa zjazdowego), gdyż ich powstawanie ingeruje nie tylko w naturalny krajobraz ale jest rózwnież zagrożeniem dla funkcjonowania całych układów przyrodniczych"

Z tego wynika, że wyciąg w Wetlinie, praktycznie u wrót parku narodowego jest dopuszczalny.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 25-02-2009 o 21:08

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)