Strona 36 z 45 PierwszyPierwszy ... 26 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 446

Wątek: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2007

Domyślnie Odp: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Zaskoczę was ale zdecydowanie jestem za budową na Jaśle wyciągu.
    Pomysł uważam za kapitalny i jeśli tylko gmina będzie w stanie ogarnąć organizacyjnie inwestycję nie łamiąc przepisów o ochronie środowiska etc...etc.. to wg. mnie nie ma co się nawet zastanawiać.
    Ludzie potrzebują pracy, region potrzebuje rozwoju a narciarze potrzebują terenów do jazdy na miarę XXI wieku.
    Kwestia śniegu , nie widzę problemu , wszędzie się naśnieża (oprócz Kasprowego). Czas wyciągów opartych tylko na naturalnym już Bogu dzięki minął.
    A co do zniszczenia środowiska....juz dawno doszedłem do wniosku że milion turystów nie zmasakruje tak lasu jak jeden sezon zrywkowy więc bez przesady

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

..żeby to jeszcze Tylko o Ludzi chodziło.. to niech sobie robią wyciąg gondolowy nawet i na księżyc...
    ...co do zrywki to jednak masz racje...

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    bieszczady wysokie

Cytat Zamieszczone przez jaNO Zobacz posta
    Zaskoczę was ale zdecydowanie jestem za budową na Jaśle wyciągu.
    Pomysł uważam za kapitalny i jeśli tylko gmina będzie w stanie ogarnąć organizacyjnie inwestycję nie łamiąc przepisów o ochronie środowiska etc...etc.. to wg. mnie nie ma co się nawet zastanawiać.
    Ludzie potrzebują pracy, region potrzebuje rozwoju a narciarze potrzebują terenów do jazdy na miarę XXI wieku.
    Kwestia śniegu , nie widzę problemu , wszędzie się naśnieża (oprócz Kasprowego). Czas wyciągów opartych tylko na naturalnym już Bogu dzięki minął.
    A co do zniszczenia środowiska....juz dawno doszedłem do wniosku że milion turystów nie zmasakruje tak lasu jak jeden sezon zrywkowy więc bez przesady
    Tak, tak, święte słowa. Widziałem kilka lat temu jak nową drogę zrywkową "udrażniał" DET. Gdzie te czasy kedy zrywało sie tylko konikami. I jeszcze jedno. Jak już w tym wątku wspomniano, są zaawansowane plany powiększenia Bieszczadkiego Parku Narodowego. To oznacza, że zmniejszą się tereny eksploatowane przez Lasy Państwowe.
    Ostatnio edytowane przez Jan Tulin ; 04-03-2009 o 12:53

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Janie Tulim , co za pierdoły Waść piszesz. Jakie poszerzenie BPN. Kto ma na to się zgodzić. Samorządy??? W obecnym stanie prawnym??? (i moralnym - kazus samorządu marszałkowskiego) Z Księżyca spadłeś. Po drugie albo celowo gadasz od rzeczy albo lata juz nie te - projekt poszerzenia był, ale...m.in. w stronę...Małego Jasła. Czyli co - poszerzenie parku plus wyciąg na jego obszarze.No to chyba jakaś mała sprzeczność.

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    bieszczady wysokie

Cytat Zamieszczone przez Zefir Zobacz posta
    Janie Tulim , co za pierdoły Waść piszesz. Jakie poszerzenie BPN. Kto ma na to się zgodzić. Samorządy??? W obecnym stanie prawnym??? (i moralnym - kazus samorządu marszałkowskiego) Z Księżyca spadłeś. Po drugie albo celowo gadasz od rzeczy albo lata juz nie te - projekt poszerzenia był, ale...m.in. w stronę...Małego Jasła. Czyli co - poszerzenie parku plus wyciąg na jego obszarze.No to chyba jakaś mała sprzeczność.
    Przy takich ignorantach jak Ty można sietylko głupotą zarazić. Zamiast mnożyć linki do miliona stron, pomyśl samodzielnie i zasięgnij informacji u źródła. A źródło to Bieszczadki Park Narodowy i jego strona internetowa. Żeby ułatwic Ci zadanie masz tu i czytaj:

"Koncepcja rozwoju BdPN
    Otoczenie skuteczną ochroną ostatnich enklaw dzikiej przyrody jest pilnym zadaniem w sytuacji gdy stale wzrastająca presja człowieka powoduje coraz większą degradację przyrodniczego środowiska.

W Polsce powierzchnia objęta najwyższą formą ochrony przyrody jaką są parki narodowe jest nadal bardo mała gdyż nie przekracza 1% powierzchni kraju (w innych krajach europejskich 2-4%).

Trudna sytuacja ekonomiczna Polski, najprawdopodobniej nie pozwoli na szybkie nadrobienie zaległości w dziedzinie ochrony przyrody, pomimo to należy opracować krajową strategię ochrony przyrody w której określone zostaną:

- docelowa powierzchnia parków narodowych w Polsce,

- obszary o które powiększone będą istniejące parki,

- tereny na których utworzone będą w przyszłości nowe parki narodowe,

- najpilniejsze zadania i harmonogram realizacji docelowej sieci parków narodowych,

Należy też stworzyć system przejściowego zabezpieczenia terenów uwzględnionych w strategii przed degradacją lub sprzecznym z docelowym przeznaczeniem zagospodarowaniem.

Z badań wykonanych w Bieszczadach dla potrzeb Planu Ochrony BdPN i otuliny wynika, że Park powinien być niezwłocznie powiększony. Docelowy BdPN powinien obejmować obszar zlewni górnego Sanu powyżej Zalewu Solińskiego. Od północy granica przebiegałaby grzbietem Otrytu, zaś od zachodu granicę mogłaby wyznaczać droga biegnąca wzdłuż potoku Solinka. Aktualnie funkcjonująca otulina pozostawałaby bez zmian.

Tak ukształtowany Park stanowiłby zintegrowany układ ekologiczny o powierzchni ok. 70 000 ha. W powiększonym Parku tylko nieznacznie wzrosłaby powierzchnia ochrony ścisłej. Ten wysoki status ochronny uzyskałyby trzy obszary: dolina Roztoki, wyżej położone części pasma granicznego przy granicy ze Słowacją, obszar rezerwatu “Hulskie” na Otrycie i przylegające do niego od zachodu leśne tereny. Przeważająca część planowanych do przyłączenia do Parku terenów pozostałaby w obszarze ochrony częściowej. Ochrona częściowa wymaga wykonywania zabiegów ochronnych w lasach, regulacji liczebności populacji zwierząt roślinożernych, ekstensywnego użytkowania łąk i pastwisk w krainie dolin.

Znaczna część terenu, który proponuje się przyłączyć do BdPN jest zupełnie niezamieszkała, w pozostałej części funkcjonują niewielkie miejscowości i osady leśne. Większość mieszkańców to leśnicy, którzy powinni kontynuować swoją pracę w podobnym zakresie dostosowanym jednak do potrzeb Parku. Pozostali mieszkańcy mogliby pracować w rozwijanym, z udziałem BdPN, sektorze usług turystycznych. Wszyscy rolnicy zajmujący się hodowlą korzystaliby nadal w pełnym zakresie z łąk i pastwisk. Dla ochrony otwartych ekosystemów krainy dolin potrzebna jest ekstensywna gospodarka pastersko hodowlana.

Koncepcja powiększonego Bieszczadzkiego PN w żadnym stopniu nie pogorszy sytuacji bytowej lokalnej społeczności. BdPN nigdy, w całej swojej 25-letniej historii, nie generował bezrobocia - wręcz odwrotnie stwarzał interesujące miejsca pracy."

Widzisz jaką sieczkę ci z głowy zrobiono.

Ciekawe czy stać Cię na przeprosiny.

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Szanowny Janie
    Cytat Zamieszczone przez Jan Tulin Zobacz posta
    Przy takich ignorantach jak Ty można sietylko głupotą zarazić. Zamiast mnożyć linki do miliona stron, pomyśl samodzielnie i zasięgnij informacji u źródła. A źródło to Bieszczadki Park Narodowy i jego strona internetowa. Żeby ułatwic Ci zadanie masz tu i czytaj:
    ......
    Jedynym źródłem takich informacji może być MOŚ - to władza. Lobowanie nic nie da. Rozszerzenie parku miało objąć cały obszar parków krajobrazowych. Była to słuszna koncepcja, ale zdechła wraz ze zmianą ekipy(po raz kolejny - a każda następna stawia tylko na jedno - wymyślić jak największą i najwspanialszą ich zdaniem koncepcję i się zesrać. Nikt z tych imbecyli nie odda forsy, którą zachapał). Dopóki ochrona środowiska nie przestanie być traktowana jak panna do zerżnięcia nic się nie zmieni.
    Ani u nas, ani gdzie indziej nie ma ochrony. Badania to stwierdzenie czegoś tam post factum. Jak w medycynie - stwierdzam, że pacjent zmarł.
    I co dalej?

P.s.
    Cieszę się, że jednak jesteś na forum.

Pozdrawiam lokalnych ochroniarzy
    Ostatnio edytowane przez Michał ; 04-03-2009 o 22:55 Powód: wdupcyło mnie literkę "n"

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

sorry, ale to tekst sprzed 6 lat , mam na myśli tę "Koncepcję".
    Ostatnio edytowane przez chris ; 04-03-2009 o 22:47 Powód: dopisek

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    bieszczady wysokie

Cytat Zamieszczone przez chris Zobacz posta
    sorry, ale to tekst sprzed 6 lat , mam na myśli tę "Koncepcję".
    Wiem, wiem ale skoro ciągle świeci na stronie, znaczy, że ciągle ciepły.

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez Jan Tulin Zobacz posta
    Wiem, wiem ale skoro ciągle świeci na stronie, znaczy, że ciągle ciepły.

Koncepcja rozszerzenia parku jest tak stara, że nawet jej autorzy o niej zapomnieli kilka ładnych lat temu aktywnie lobbując za wyciągami w Wetlinie z Beskidnika i na Jaśle. Tak przy okazji zapytam co tam słychac o niejakiego Poliszynela, wie już kto koniecznie chce zarobić na tym nieszczęsnym wyciągu ? Skoro my zamiejscowi co rusz podkreslamy szkodliwość budowania wyciągu, to może w rewanżu ktoś z miejscowych uchyli rąbka tajemnicy w temacie pożytkow z wyciągu i jak sie nazywa ten co te pożytki ma zamiar czerpać. Tylko z góry uprzedzam - ze wzgledu na wiek juz dawno w bajki nie wierzę.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Janie Tulim!!! Masz kłopoty ze zrozumieniem czytanego tekstu. Przeczytaj raz jeszcze mój poprzedni post. Przeciez napisałem,że koncepcja poszerzenie parku istnieje...tylko nijak nie pasuje do twojej wizji wyciągu na Jaśle, bo park na te obszary ma się właśnie poszerzyć. Albo celowo rżniesz głupa, albo nie wiesz co piszesz.

Co innego projekt - który istnieje, a co innego szanse na jego realizację. Tak więć uświadomię Ci - aby park narodowy mógł powstać lub chociazby -tak jak w tym przypadku - mógł być poszerzony - potrzebna jest zgoda (zgoda - nie opinia, a zgoda jest wiążąca) lokalnych samorządów wszystkich szczebli.
    Jak widzisz samorządy podąząją w zgoła innym kierunku - budują wyciągi i na żadne poszerzenie sie nie zgodzą,bo ekologie mają tylko na folderkach i w du..e. Tylko w tych dwóch miejscach:).
    Rozróznij więć sferę postulatów od sfery faktów i mozliwości i nie pisz o budowie wyciągu de facto na terenie poszerzenia parku bo uprawiasz komedie do potęgi.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)