Hej,
Czy tam jeszcze działa jakiś park krajobrazowy, czy go zmietło z powierzchni ziemi do imentu? Bo pewnikiem ma ustanowioną w planie ochrony zasadę co do możliwości posadowienia takich inwestycji? W górskich parkach zwykle tak się to ujmuje. Wyznacza się w planie ochrony strefy, w których zezwala się np na rozwój infrastruktury naciarskiej.
Poza tym zwykle jeśli jest Obszar N2k to z mocy par. 51 prawa ochrony środowiska wymagana jest ocena oddziaływania na środowisko inwestycji. A zwykle w rozporządzeniach o parkach krajobrazowych widnieje jako 1-szy na liście zakaz takich inwestycji, które wymagają oceny na mocy par. 51. Zakaz ten jest jednym z najważniejszych, proponowanych przez ustawę o ochronie przyrody. Zakaz ten miewa szczególne wyłączenia - np dotyczą one inwestycji liniowych typu kanaliza itp. Ale odstępstwo od zakazu musi być wpisane w rozporządzeniu.
Roszczenia gminy Cisna w sprawie tej inwestycji są po części rojeniami. Potrzebna by była zmiana rozporządzenia tworzącego C-W. P.K., kilku paragrafów ustawy o ochronie przyrody i prawa ochrony środowiska. Oraz zapisów ochronnych otuliny PN-u. Ale ludzie, którzy stoją za tym debilnym pomysłem gotowi są olać lub pozmieniać prawo, nawet zapisy ustaw, aby dopiąć swego. Dlatego dziwię się, że już teraz nie ma zmasowanej akcji protestacyjnej w obronie tego kawałka Bieszczad. Firmy eko wypisują co najwyżej protesty na swoich stronach i śpią spokojnie. A gdzie jakiś ferment w społeczeństwie? choćby apel na tym i podobnych forach? Podpisywanie (mniemam, że byłoby masowe) apelu o odwalenie się posłanki z Cisnej i jej kolesi od przyrody bieszczadzkiej. Najgorsze jest to straszne milczenie organizacji eko. Jako człek opiekujący się jednym z PK wiem, jak takie milczenie boli, jak pozbawia determinacji do walki z co raz bardziej bezczelnymi żądaniami gmin.
Gdybym przy wszystkich swoich obowiązkach miał choć chwilkę czasu na rozpoczęcie takiej akcji, pewnie bym zaczął. Tym czasem trzymam kciuki za wojujących w sprawie ludzi (wiem, ze kilka osób jednak coś robi:))
Pozdrawiam,
Derty