Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Narzekania i pomysły

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2005
    Rodem z
    Kraków (Prądnik Czerwony, na Nową (C)huć zamieniony...)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez długi
    W wielu wypadkach stwierdzono następującą prawidłowość: Jeżeli zapytamy w jakieś sprawie dostatecznie dużą liczbę ignorantów i wyciągniemy średnią z odpowiedzi, uzyskana odpowiedź będzie bardzo zbliżona do prawidłowej.
    To jest nawet metoda naukowa ponoć, jak się niedawno dowiedziałem :D
    Pozdrawiam
    mj

Marcowy
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez długi
    Jeżeli zapytamy w jakieś sprawie dostatecznie dużą liczbę ignorantów i wyciągniemy średnią z odpowiedzi, uzyskana odpowiedź będzie bardzo zbliżona do prawidłowej.
    Bo ignoranci nie są skażeni myśleniem kreatywnym - działają instynktownie i zachowują tzw. zdrowy rozsądek. Bo nie mają alternatywy. Podobnie jak małe dzieci :D

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Domyślnie

Tiaaa

Cytat Zamieszczone przez Ezechiel
    Już po kole, czekam na kontrargument w kwestii czy forum, pomimo ograniczeń ma zadowoalający poziom obiektywności dyskusji.
    Jak fizyk chce wykorzystać filozofię?!
    I jak to ma się do sformuowania w poprzednim poście?

Oczywista, co Twój post Szanowny Ezechielu (ten, w którym cosik mówisz o błędach) wymaga riposty (gwoli jasności - primo: wiem, że równanie Schrodingera nie jest tożsame z ZNH, aż takim ignorantem nie jestem - secundo - egzaminy z chemii kwantowej i chemii jądrowej oraz jakiejs termodynamiki zdawałem jakies tam 25 lat temu - o ile jeszcze mogę to pamietać) i to tym większej, że ja używam ZNH jako universum.
    jak znajde trochę czasu chętnie odpiszę (najpierw wezmę paczkę bilobilu i krzynkę piwa). Oczywista kolejna, że będzie miało to odniesienie do problemu obiektywizmu forum (jak poprzednio) i że admini nie wywalą tych postów do jakiegoś kąta o zerowej energii.

Pozdrówiam

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał
    jak znajde trochę czasu chętnie odpiszę (najpierw wezmę paczkę bilobilu i krzynkę piwa).
    Chętnie poczekam, czytam wymianę zdań i poglądów między E i M z wielką przyjemnością.
    Dołożę swoje trzy grosiki obok tematu.
    Przeczytałem wątek od początku. Autor już zakończył swoje wypowiedzi, a dyskusja toczy się swoim torem.
    I tak właśnie często jest w innych postach. Czas potrzebny na przeglądanie Forum, wypowiedzi innych sprzyjają refleksji. Wcześniej wypowiedziane sądy często przez samych autorów są zmieniane, łagodzone. Sam kiedyś coś palnąłem o Polańczyku i zaraz Marcin mnie naprostował (dziękuję). Tak też się dąży do obiektywnego oglądu świata i jego opisu.
    A jak jest naprawdę? Filozof przytoczy parabolę o jaskini ... wcześniejszy przykład zasady nieoznaczoności
    Długi

Domyślnie ą

Nie było moim zamiarem dowodzenie czyjejkolwiek ignorancji. Jeśli tak to odczułeś to pardon.

Jestem jeno przeciwnikiem nadużywania terminologii związenej z fizyką do opisu świata "pozafizycznego". Stąd użycie ZNH w niewłaściwym kontekście spowodowało wyjaśnienie.

A jak admini wywalą posty do kąta o zerowej wartości energii to będą one tam leciały nieskończenie długo. ( II z-da Termodynamiki wg. bodajże Clausiusa)

Odnośnie opisanej metody to chyba nie chodzi o ignorantów (chyba, że względem tzw elity) ale o średnią . Po prostu dla dużych ilości pomiarów wynik oscyluje dookoła wartości najbardziej prawdopodnej. A metoda to chyba nazywa się statsystyka. I są z niej głupie egzaminy. Inna sprawa, że dzisiejsza średnia to wczorajsza miernota.
    Pozdrawiam z dalekiej północy,
    Marcin.

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Nie chodzi o uśrednianie pomiarów i całą zabawę ze statystyką.
    Postaw na biurku transformator tesli, puść iskrę długości? 40 cm i zapytaj 1000 polonistów jakie było napięcie. Wynik może okazać się zaskakująco dokładny.
    Długi

lucyna
    Guest

Domyślnie dlaczego tu

Chcę wrócić do meritum. Od soboty jestem w górach. Z konieczności korzystam z usług gastronomicznych. Znalazłam cos ciekawego. Wetlina. Chatki przewiezione sądząc po wyglądzie z Brzozowsiego. W obu bardzo ciekawy wystrój. Ku memu zaskoczeniu ceny umiarkowane, potrawy smaczne, a obsługa dobra i sympatyczna. Wreszcie możemy uraczuć się dobrym winem.Jeszcze nam umknęła herbaciarnia w Lesku. Ciekawe miejsce.

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2005
    Rodem z

Domyślnie

A to się jakoś nazywa? I kaj to jest dokładnie, bo Wetlina długa... :D
    Pozdrawiam
    mj

lucyna
    Guest

Domyślnie dlaczego

Nazywa, ale zawsze u mnie działa autocenzura. Na Starym Siole. Zawsze przechodziłam obok. Raz wstąpiłam i naprawdę spodobało mi się.

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2005
    Rodem z

Domyślnie

dzięki, w Starym Siole to znajdę :D

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)