Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Ostoja bobrów

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WALDI
    Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem.Ten odcinek z p.Żebrak do W.M. jest zamknięty dla samochodów czy także dla cyklistów?
    Tylko dla samochodów, dla cyklistów nie - wchodzi zresztą w skład znakowanych tras Zielonego roweru. Na Przełeczy Żebrak jest skrzyzowanie i tam będzie nawet tabliczka szlaku rowerowego: Wola Michowa 5,7km (łukiem w lewo). A druga droga (prosto) zjeżdża do Mikowa.
    p.s - przenosze to na forum rowerowe, będzie bardziej na temat.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar WALDI
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    z pięknej krainy

Domyślnie

Piotr-
    ..."Tylko dla samochodów, dla cyklistów nie "...
    No to mnie uspokoiłeś.Góral to dla mnie tylko taka odskocznia,dlatego też taka mała znajomość terenów.Może to w tym roku troszkę poprawię.Mam już w planie kilka ciekawych tras.Nawet te w pobliżu największych naszych górek.Pewnie nie raz jeszcze będę się pytał Ciebie o drogę i czy trasy są dostepne dla cyklistów.
    Na pierwszym miejscu jednak kolarka i szosa. :D :D :D
    powodzenia

Bieszczadnik Awatar WALDI
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    z pięknej krainy

Domyślnie

Dzisiaj przejechałem trasę "bobrową" na której 4 dni temu pobłądziłem.Tak jak przypuszczałem na ostatniej krzyżówce pojechałem w lewo,a powinienem na wprost.

Podjazd od bazy Rabe na szczyt przełęczy Żebrak jest wymagający.Dwa km ostrego podjazdu jak przypuszczam 15%,a może ciut więcej.500 metrów przed szczytem na całej szerokości drogi pojawił się śnieg.Jazda rowerem dalej była niemożliwa.Musiałem zejść,i na szczyt przedzierałem się w 40cm śniegu.W butach oczywiście pojawiła się woda,no ale takie są warunki wiosną w Bieszczadach i trzeba się z tym pogodzić.
    Cyklista ma zawsze tę możliwość,zejścia z roweru i przenieśienie go przez strefę "ognia",gorzej z samochodem. Zastanawiałem się właśnie dzisiaj co zrobił kierowca samochodu ciężarowego który przebijał się przez ten śnieg. Niestety ślady w śniegu zostawił na odcinku 100m i musiał spasować. Jak on wracał tyłem te 1,5km to tylko on sam wie.
    Jak ktoś się będzie wybierał na tę trasę w najbliższych dniach,to niech się liczy ze śniegiem na drodze. Co do zjazdu to są dwa odcinki gdzie śnieg też leży na drodze.Trzeba zejść z roweru i na piechotkę te kilkaset metrów przejść. Potem już można popuścić hamulce do samej Woli Michowej łącznie 6 km zjazdu.

Z tego co wiem 2 etap rajdu TransCarpatia będzie przebiegał między innymi przez przełęcz Żebrak,ciekawi mnie z której strony zawodnicy będą się wspinać na tę bruzdkę"

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WALDI
    Z tego co wiem 2 etap rajdu TransCarpatia będzie przebiegał między innymi przez przełęcz Żebrak,ciekawi mnie z której strony zawodnicy będą się wspinać na tę bruzdkę"
    Z tego co na mapce zawodów widać, to z Cisnej przez Wołosań, zjazd na Żebrak (czyli oni na przełecz będa zjeżdzać, a nie wjeżdżać :), potem z Żebraka na Chryszczatą, zjazd do Duszatyna i przez Prełuki do Komańczy - drogą lub szlakiem, pewnie jak kto woli - ale szybciej jest drogą. W każdym razie kawał solidnego pedałowania, zwłaszcza pierwszy etap Cisna - Wołosań, bo podjazd z Żebraka na Chryszczatą idzie przezyć, moim zdaniem gorszy podjazd jest od strony jeziorek i Duszatyna. Generalnie jest to chyba bardzo trudny etap, łatwiejszy byłby w stronę przeciwną, zwłaszcza zjazd do Cisnej jest ok. Z Chryszczatej na Żebrak tez sie nieźle leci
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)