Czy mógłbym wrócic do dyskusji o pantałyku. Według Szymona Kobylińskiego - znanego rysownika i swietnego gawędziarza, niestety juz nie żyjącego słowo pantałyk pochodzi z języka tatarskiego i oznacza tyle co szlak - w tym chodzi o tradycyjne szlaki - drogi najazdów tatarskich. Na Rzeczpospolitą orda najeżdżała trzema głownymi szlakami (były stałe ze wzgledu na mozliwosci znalezienia wody i wypasu koni) Żółtym, Kuczmeńskim i bodajże czarnym (wymieniam z pamięci, więc nie jestem pewien). Zbić z pantałyku oznaczałoby zatem pierwotnie, uderzenie na najeżdżający kraj czambuł tatarski - na tyle silne, aby zbić go z pantałyku - a zatem zepchnąć ze szlaku, wprawić w zamieszanie, zdezorganizowac mu pochód, zmusic do zmiany kierunku, a nawet planów. To jest logiczne wytłumaczenie - odpowiadało by także na pytanie skąd to słowo wzięło się w ukraińskim, białoruskim i rosyjskim. Niestety nigdzie nie znalazłem potwierdzenia opinii Pana Kobylińskiego, a i on w programie TV, który swego czasu oglądałem na żadne opracowanie się nie powoływał. Można mu zatem wierzyc lub nie, ale sprawa jest warta przytoczenia i dalszych poszukiwań potwierdzających tę teorię

Odpowiedz z cytatem