Bukowe Berdo - 01.10.2006r.
Bukowe Berdo - 01.10.2006r.
Ech, jak piknie! Tak pusto i jesiennie.
Szkoda, że kompresja zdjęć trochę psuje efekt.
Pozdrawiam
Przemek
Właśnie - a zwłaszcza nadmierne zmniejszanie jest nie na miejscu :D
Jeśli macie programy do obróbki zdjęć to ustawcie na 72 dpi rozdzielczość obrazu i zmieńcie ją z wymuszonym zachowaniem dotychczasowej wielkości zdjęcia. Ten ruch oczywiście wtedy, gdy obraz macie na 150 albo więcej dpi. Następnie ustawcie jednostkę pomiaru rozmiaru liniowego nie na cm lub pica lub inne tam takie tylko na piksele i ustawcie dłuższy bok na max 790 pikseli (nie 800, bo czasem Forum odrzuca taki rozmiar). Te operacje dogodnie jest wykonywać w Corel PhotoPaint lub w Foto-szopie. Następnie zapisujcie w jpg z ustawioną kompresją tak, aby mieć nie więcej niż jakieś 30-35 % kompresji. Wtedy obrazki będą conajmniej jak moje, a może nawet lepsze:D Można nawet ryzykować mniejszą rozdzielczość, ale to już może poważnie niszczyć ważne szczegóły obrazu przy pewnym powiększeniu liniowym.
Ja staram się, aby wszystkie foty na Forum robić z dłuższym bokiem na 600 piksli i kompresuję przy ostatecznym zapisie. Bywa, że zanadto, ale w tym zakresie kompresji, który stosuję wpierw 'uciekają' subtelne przejścia tonalne, czego przy tej wielkości obrazu specjalnie nie widać.
Dokładnych rad i porad mogę udzielić na PW...
Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)
właśnie, wziąłby człowiek amunicję
eksportową śliwowicję
drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
"przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)
Witaj, witaj:D Dopierom teraz zoczył Twój pościk... Nie ma czasu na śledzenia dokładne. A gdzie To Was zagnało!? Cypr to czy inne licho? :D Pięknie morze zawsze nas zachwyca...nawet to gorące jak rosołek :) Przyda się czasem przerywnik w wiecznym gór falowaniu :)
Pozdrufki dla Anety :)
eksportową śliwowicję
Z uwagi na słabą jakość zdjęć po kompresji pozwoliłem sobie załączyć link do kilku zdjęć z Bukowego Berda ( z 01.10.2006r.).
http://foto.onet.pl/XXADOVV+AjUFNAMw...M0W3QNTAw7AQ==
Tylko czy to sie uda?
W tym formacie zupełnie inaczej fotki wyglądają - pikne !![]()
Pozdrawiam
Przemek
Hej :)
ślicznie, ślicznie Wiesiek.... takie są wlaśnie Bieszczadki. Raz błękitne, raz zielone, siwe, purpurowe...eh. Trza jechać:>
eksportową śliwowicję
piknie... alez mi sie chce jechac...
Pozdrawiam
KaHa
i do zobaczenia gdzies na szlaku :-D
Dzięki Wieśku za fotki. Cudne!!! Mój Boże, aż człowiekowi coś się robi... bo ja wiem... taki orgazm ... estetyczny.))
pozdrawiam
Małgośka
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki