Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Poszukuje najbardziej dzikich,odludnych ostępów Bieszczad

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2005
    Rodem z
    Kraków (Prądnik Czerwony, na Nową (C)huć zamieniony...)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Asan
    Lubie widok starych chat krytych strzechą, starych gospodarstw...reliktow przeszlosci.. I takie elementy rzeczywistosci takze chcialbym widziec na drodze moje wedrowki
    To będziesz musiał bardzo, bardzo długo szukać... zacznij od skansenu w Sanoku . To prawda, że wszysto to, o czym marzysz, w zasadzie w Bieszczadach jest, jak na[pisał Kryspin, ale właśnie nie w jednym czasie i miejscu. Szansa na to, że wejdziesz w głuszę, będziesz wędrował 7 dni i nikogo nie spotkasz jest bardzo niewielka, a taką trasę jest bardzo trudno zaplanować - w Biesach po prostu nie ma takich głuszy. Chyba że będziesz chodził w kółko ... A już zupełnie nie ma możliwości, żebyś nie wyszedł na jakąś drogę, i to kilka razy w ciągu tych 7 dni - a droga to cywilizacja.
    Ale mimo to jedź w Bieszczady. Może Twoje marzenie się nie spełni - w dzisiejszej Polsce raczej nie ma już miejsc, gdzie można spełniać takie marzenia - ale zobaczysz, te góry Cię urzekną. I pewnie je pokochasz, jak wszyscy piszący na tym forum - bo są piękne, cudowne, wspaniałe, jedyne w swoim rodzaju - nie da się ich opisać.
    JEDŹ I ZOBACZ SAM - życzę wspaniałych wrażeń!
    :D :D :D
    Pozdrawiam
    mj

Domyślnie

Polecam grań gór Fogaraskich (Rumunia) w styczniu - daję gwarancję, że przez 7 dni nie spotkasz nikogo o ile nie bedziesz schodził z grani. Problem wody jest rozwiązany - wystrczy, że będziesz miał ze sobą gaz do topienia śniegu. Ewentualnie grań Czarnohory - styczeń, marzec, ale to maksymalnie 5 dni. Tez nie powinno być nikogo.

Bieszczadnik Awatar Zosia samosia
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    z łąk i pól

Domyślnie

Czy wyśta powariowali?!
    chłop chce w Bieszczady jechac i tam szukać hmm... czego on tam chce szukać?
    Aha ciszy, kontaktu z natura i czegos tam jeszcze....
    A tu co mu sie proponuje? Ukraina, Syberia, Rumunia , Skandynawia i czort wie co do tego!!!!!!!!
    Moze lepiej od razu w Himalaje go skierować albo czy ja wiem.....a może w gdzie w Ameryce by znalazł to o czym marzy?
    Asan nie przejmuj się, ja Ci powiem tylko później :D :D :D :D :D
    A jednak.... zawsze Bieszczady... I Sanok, najpiękniejsze miasteczko świata :-))))

www.odkryjbieszczady.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zosia samosia
    Asan nie przejmuj się, ja Ci powiem tylko później
    a Ty skąd wiesz, że mu powiesz?

Bieszczadnik Awatar Zosia samosia
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    z łąk i pól

Domyślnie

wiem i już!!!! ale teraz nie mam czasu
    A jednak.... zawsze Bieszczady... I Sanok, najpiękniejsze miasteczko świata :-))))

www.odkryjbieszczady.pl

Dominik
    Guest

Domyślnie

Abstrahując od faktu, iż Bieszczady nie spełniają ściśle wszsytkich Twoich kryteriów "dzikości i odludności" - to i tak niezwykłe i odmienne od innych w Polsce góry. Byłem tam trzy razy w życiu i za każdym tak samo zafascynowany surowością ich krajobrazu, mimo, że w niektórych miejscach trudno o samotność, a przed Tobą i za Tobą idzie jakiś turysta. Bezapelacyjnie - Bieszczady mają wyjątkowy charakter, nawet jeżeli powoli sa "cywilizowane". Poza tym, po przejściu "standardowymi" szlakami połonin i Gniazda Tarnicy, można powłóczyć się na terenach Otrytu i na południe od Pasma Otrytu w kierunku połonin, gdzie turystów jakby trochę mniej. Poza tym aby zaznać "dzikości" Bieszczadów najlepiej ominąć sezon lipiec - sierpień oraz "długie weekendy". Myślę, że wrażeń i uniesień na widok pieknej przyrody i tak będzie sporo...

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Domyślnie

Bieszczady nie są ani surowe ani dzikie.Są poprostu inne niż wszystkie polskie góry. Ale długo o tym pisać. A pozatym warto w bieskach czasem kogoś spotkać. Jedź i o nic nie pytaj, sam sprawdź Myślę że się nie zawiedziesz... Pozdrawiam
    p.s. Bardziej dzikie są niektóre miasta w polsce... :)
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2005
    Rodem z
    Kraków (Prądnik Czerwony, na Nową (C)huć zamieniony...)

Domyślnie

Szlaki standardowe sobie zrób, nie dlatego że są standardowe i wszyscy tam chodzą, ale dla widoków - nie zapomnisz ich do końca życia . Bardziej przy tym polecam grupę Tarnicy niż połoniny Wetlińską i Caryńską. najlepiej przejz trasę Widełki - Bukowe Berdo - Krzemień - Halicz - Rozsypaniec. Ludzi tam jest mniej niż na Tarnicy i Szerokim Wierchu, a jak wyruszysz wcześnie rano (tak koło 4 - 5tej) to ruch będzie w miarę niewielki, jest nawet szansa że nie spotkasz nikogo idącego z przeciwka. A widoki są nie do opisania :D
    Chcąc zas połazić w miarę samotnie, to godny polecenia jest Otryt (esp. cześć zachodnia, tam gdzie nie ma szlaku), Dolina Sanu na południe od Otrytu (tylko omijaj "centrum" Krywego i drogę Zatwarnica - Hulskie - Krywe, jeśli pragniesz samotności), tereny na wschód od jeziora Solińskiego (esp. dolina Paniszczowki i przyległości - choć to nie są Biesy w sensie geograficznym, podobnie jek i Otryt). Do przejścia masz też całe pasmo graniczne od Nowego Łupkowa po Wielką Rawkę (a jak dostaniesz glejt od parku, to i dalej) - tam też nie spotkasz za wielu ludzi (z wyjątkiem rejonu Balnicy, Roztok Górnych i Kremenarosa) a nawet jak spotkasz to raczej Słowaków niż naszych. Na Hyrlatej (to też w paśmie granicznym, choć nie w głownym grzbiecie Karpat) również powinno być pusto. Jedź i sprawdź, a polubisz :D :D :D Pozdrawiam gorąco i życzę udanej wyprawy!
    Pozdrawiam
    mj

woomaa
    Guest

Domyślnie Najdziksze miejsca dla asana

[Asan.
    Najlepiej Polańczyk albo Wetlina.
    Ewentualnie Lesko i Ustrzyki Dolne, Górne i Środkowe.
    Komańcza, Cisna, Kalnica, Dołżyca i Wołosate.
    Solina, Baligród, Myczkowce, Uherce, Ustianowa.
    Berehy Górne, Zatwarnica, Dwerniczek i Polana.
    I kilkadziesiąt innych sypialnio-dyskotek (nie chce mi się dalej pisać)

Tych miejsc i kilkudziesięciu innych unikaj jak ognia podczas sezonu, gdy setki (tysiące?) miłośników przyrody w nowiutkich Vibramach lub sandałkach, z papierochami w zębach i żywczykiem w rękach będzie "szczytować" obok Chatki Puchatka (bo tam dają bigos i piwo).
    Nawet pas przygraniczny, tak mało atrakcyjny dla "długoweekendowych traperów" był dla mnie szokiem, gdy napatoczyłem sie na grupę około 30 słowackich braci, biegających w koło, krzyczących do komórek w poszukiwaniu zasięgu.

Moja rada: Idź tam gdzie potrzeba kilku godzin na dotarcie oraz kolejnych na powrót. Dobry przewodnik i mapa powinny Ci dostarczyć mnóstwo pomysłów.
    Wybierz się w możliwie najpaskudniejszą pogodę, gdy leci w TV M jak miłość albo jakiś mecz i używaj...

Powodzenia

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiekjakub
    tylko omijaj "centrum" Krywego i drogę Zatwarnica - Hulskie - Krywe, jeśli pragniesz samotności
    Po czym wnosisz ?
    Kurcze szedłem tamtędy podczas ostatniego majowego weekendu, i spotkałem w sumie tylko 6 osób z czego 4 tylko do Hulskiego.
    @ konnych, 2 w samochodzie i jakąś parę przy samym Krywem.
    A może jakies inne powody ?
    http://www.doczu.pl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)