Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: Czapki z głów...

Mieszany widok

Domyślnie

Aby zakończyć tę dyskusję proponuję wszystkim "innowatorom" proponującym wydawnanie różnych rodzajów map Bieszczadów lekturę wstępu do każdej z "papierowych" map (Bieszczady Wysokie. BdPN 1-40.000; Bieszczady 1-60.000). W rodziale pt. "NAZEWNICTWO" W. Krukar objaśnił dokładnie wszelkie kryteria ustalenia i publikacji takich, a nie innych nazw. Znajduje się tam też słowniczek wybranych toponimów.

Cytat Zamieszczone przez misiekjakub
    Na koniec jeszcze jedna uwaga co do papierowych map Ruthenusa: czy kolejne wydanie Krukarowych Bieszczad może byc w pięćdziesiątce? Z mapą w tej skali o wiele lepiej się chodzi, to taka skala "przyjazna dla użytkownika". Jednym z grzechów 75tki pepewuku - a kuku była właśnie niepraktyczna skala.
    Nie wiem czy zauwazyłeś, że Krukarowe Bieszczady sa mapą jednostronną - na rewersie jest tylko informator i kilka reklam. I tak mimo skali 1-60.000 jest to największa jednoarkuszowa mapa Bieszczadów jaka kiedykolwiek został opublikowana. (100 x 120 cm, a wiec blisko B-0) Przy takiej konstrukcji mapa w skali 1-50.000 nie zmiesciłaby się na maksymalnym arkuszu papieru (100 x 140 cm - B-0). Myślimy o drugiej wersji papierowej (skala 1-50.000, wtedy mapa dwustronna, brak informatora turystycznego) ale to już w sezonie 2006.

Domyślnie

Jeszcze na zakończenie :)
    Widzę że się nie rozumiemy. Powiem jaśniej. Nie jestem przeciwny oryginalnym nazwom, które obowiązywały dawniej (czyt. 60 lat i więcej), lecz uważam, że na stronie Staszka powinna być mapa na której głównymi nazwami są nazwy obecne, a historyczne powinny być pisane w nawiasach. A nie jak jest teraz.Chociażby dlatego żeby ktoś się nie zgubił bo na szlaku nazwy są obowiązujące dziś. I na takiej mapie nie trzeba pisać że to dla wytrawnego turysty :). I absolutnie nie neguję dorobku Pana Krukara, jak zapewne niektórzy to chcieliby usłyczeć, wręcz przeciwnie mam Jego (prawie) wszystkie publikacje.
    Jeżeli takowy słownik jak pisze barszczu ma powstać to świetnie, ale musi on być sprzedawany wraz z mapą dla wytrawnego turysty tak jak "Okolice Komańczy...".
    Na koniec dodam, że mój znajomy, mieszkaniec Bieszczad od 40 lat spotkał kiedyś a właściwie to do niego przyszli byli mieszkańcy jego wioski - obecnie mieszkający na Ukrainie. Ze łzami w oczach oglądali to co pozostało po wojnie, a nie byli tam od czasów młodości. Korzystając z okazji wypytał ich o nazwy funkcjonujące dawniej i okazało się że faktycznie wiele się zmieniło, ale z ich wypowiedzi wynikało wiele nieścicłości i dlatego np. pewien strumyk dla jednego nazywał się tak a dla innego to wogóle nie istniał :)
    I to tyle. O mapach możemy porozmawiać na KIMBIE

ps. Przypominam, że na tym forum jakieś 2 lata temu powstał pomysł stworzenia słownika - leksykonu nazw bieszczadzkich (miejsc, ludzi itp.) Ico dalej ???

pozdrawiam

J.Lupino

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zosia samosia
    Mozesz podwazac moje doswiadczenia jako znawcy Bieszczadów i map, bo wiek itd. Wolno Ci.
    Jejku Jejku
    Ja nieśmiem podważać czegokolwiek, z natury nieśmiały jestem
    Ja tylko tak nieśmiało trąciłem temat mapy.
    Aby być lepiej zorientowany właśnie zamówiłem wersję papierową obu map. Mam nadzieję, że na KIMB dojdzie, będziemy mogli pogadać nad "dokumentem".
    Pozdrawiam serdecznie
    Długi

Domyślnie

Widze, że sie nie rozumiemy!
    Nie ma nazw historycznych i nazw współczesnych. W rzeczypospolitej Polskiej świadectwem urzedowego ustalenia nazwy geograficznej jest jej ogłoszenie w Monitorze Polskim. Te nazwy "współczesne" jak je nazywa Lupino, i o które nam wysztkim chodzi to przewaznie nazwy źle zlokalizowane, przekręcone przez kartografów ck. monarchii (róznych narodowosci) itp. Poza tym to nazwy niekonsekwentne. Dlaczego? Tym tropem jest Mogiła to powinno byc Galicz! A jeśli Mohyła to Halicz. To naprawdę jest proste dla przecietnie inteligentnego człowieka, który sobie przeczyta na ten temat podstawy. Krukar jest nagradzany właśnie za próby uporządkowania tego nazewnictwa i nadania mu sensu i logiki i dlatego też GUGiKart. powierzył mu szalenie trudne zadanie opracowania sensownych spisów nazw południowo-wschodniej Polski (i nie tylko) Postarm sie w niedługim czasie zamiescic na ten temat dokładne informacje na naszej stronie www.ruthenus.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez długi
    Mam nadzieję, że na KIMB dojdzie, będziemy mogli pogadać nad "dokumentem".
    Jesli do Sopotu - to dojdzie jutro lub w poniedziałek - dziś sekretarka wysyłała ok 15 wszystkie zamówienia przesłąne do nas do g. 10.00

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lupino
    uważam, że na stronie Staszka powinna być mapa na której głównymi nazwami są nazwy obecne, a historyczne powinny być pisane w nawiasach
    Ok zdradze cosik...

Ruthenus nie byl jedynym wydawnictwem, z ktorym prowadzilem rozmowy. Co do wyboru konsultowalem sie z niezaleznymi osobami - laikami i osobami z branzy turystycznej i kartograficznej. Przyznaje sie bez bicia - moim faworytem byl od poczatku Ruthenus. Sugestie znajomych bedacych przewodnikami tylko mnie w moim przeswiadczeniu utwierdzily. Uwazam, ze dokonalem dobrego wyboru. Nie zalezy mi tylko na czysto turstycznym aspekcie ukazywania podkladow mapowych. Z tej mapy mozna dowiedziec sie wiecej. Jest inspirujaca, zacheca do poszukiwan i drazenia historii regionu na wlasna reke - niezaleznie, czy ktos ta mape chwali czy gani. Swiadczy o tym rowniez ta dyskusja. A fakt, ze sa osoby, ktorym nieobojetna jest historia regionu, jest budujacy...

Czy mozemy porozmawiac juz o czyms innym niz mapy?
    Serdeczne pozdrowienia

Stachu Strzyżewski
    http://www.bieszczady.pl
    http://facebook.com/bieszczady

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stachu
    Czy mozemy porozmawiac juz o czyms innym niz mapy?
    Pewnie!
    Ładna ta Twoja nowa stronka :D
    Pachnie zawodowstwem na kilometr
    Na dwa kilometry.
    A tak na marginesie, wszyscy tak krytykują mapy PPWK, a już w 1988 roku W. Krukar je chwalił za
    Przepraszam, miało być o czym innym
    No więc nawet powoli przyzwyczajam się do nowej strony, zaglądam do pięknej galerii i czytam wiadomości. Czasem zerknę do mapy, mam mnóstwo radochy znajdując nowe-stare nazwy i błędy w topografi
    Pozdrawiam
    Długi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez długi
    Pewnie!
    Ładna ta Twoja nowa stronka

hihi zabrzmialo lekko ironicznie, ale sam z pewna autoironia musze powiedziec, ze sam na razie sie do tego wszystkiego przyzwyczaic

Natomiast jak popatrzylem na ICM na jutro co sie bedzie u nas dzialo to zalamka...
    JUZ DZISIAJ PRZEZ SEKUNDE PADAL SNIEG! A co bedzie jutro... Pojutrze?...
    Serdeczne pozdrowienia

Stachu Strzyżewski

Bieszczadnik Awatar Zosia samosia
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    z łąk i pól

Domyślnie

Przepraszam, ale ja tylko jeszcze słóweczko na temat map. Obiecuję, że wiecej nie bedę!
    Dawno temu wrzuciłam na oftopik fotkę takiego sobie wodospadziku z pytaniem - gdzie to jest? Nie wiedział nikt! Barszczu wiedział, ale wydaje mi się, że chyba nikt wtedy nie zwrócił uwagi na odpowiedź. Nie jest to moze miejsce super atrakcyjne, ale nikt z Was tam nie był, ani nie wiedział gdzie to jest. Czyli sa takie miejsca w Bieszczadzie :D ....
    Powiem tylko, że od odszukania tego wodospadu zainspirował mnie zakup mapy Bieszczady 1 :60 000 wydawnictwa Ruthenus :) .
    To byłoby na tyle.
    Fajny serwis - gratulacje!
    pozdrawiam
    A jednak.... zawsze Bieszczady... I Sanok, najpiękniejsze miasteczko świata :-))))

www.odkryjbieszczady.pl

Domyślnie

hmmm niestety nie widzialem tej fotki
    Serdeczne pozdrowienia

Stachu Strzyżewski

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)