Bertrandzie - jakos tak zeszło na mape i sie rozwinęło, to niech zostanie, tym bardziej że dyskusja zmierza ku końcowi - prościej bedzie załozyć nowy temat o wspomnianym portalu.
Hehe - a ja to odbieram jako chwyt marketingowy (bez złosliwości). Przeciez każdy chce być wytrawnym turystą - chcesz nim byc, kup mape firmy Ruthenus. Kochasz mnie, to kup mi cukierki firmy X. :) Ale ja nie o tym.Zamieszczone przez barszczu
Na pewno taka mapę trudno jest opracowywac, a zadowolić wszystkich nie sposób - tutaj z tego co czytam, głównym problemem jest nazewnictwo, które pochodzi z różnych okresów i stąd zapewne wynikają głosy krytyczne. Zwykła mapa turystyczna przedstawia stan na rok taki i taki i wszystko jasne - a tutaj na mapie mamy zbiór z róznych nieokreślonych okresów, dlatego na pewno byłoby lepiej gdyby równolegle ukazał sie lub był dołączany słowniczek z wyjaśnieniem pochodzenia i przyblizonym okresem. Drobne błędy topograficzne, które tam sie znajdują sa malo istotne - będzie co aktualizować.
Nie wiem, może nie mam racji - ale dla mnie ten szczegół jest istotny, tym bardziej, że równiez się tym interesuję i raczej jestem zwolennikiem zachowywania w pamięci okreslonych nazw własnie w ten sposób - na mapie toponomastycznej.
Istotny jest dlatego, że nazwy te zmienne były i będą i jakieś kryterium ich podawania musi istnieć. W niektórych miejscach jest np. 3: Krzemień - Kremin - Hreben, czy też Suliła - Kalnicka - Strymne ( brakuje: Staje, ew.Kalnicki Wierch), ale w zdecydowanej chyba wiekszości jest jeden - zatem autor musiał wybrać i warto tu postawic pytanie: według jakiego kryterium? Ostrożnie uzywałbym okresleń "oryginalne nazwy" (Martyna), bo co to znaczy oryginalne? Oryginalne to moga być gacie, albo wino z uznanej winnicy i z udokumentowanym co do miesiąca pochodzeniem, chyba że oryginalne w cudzysłowie.
Wchodziłeś na Mogiłe, potem Mohyłe to pewnie wiesz jak mówią na nia w Komańczy - a trzeba było wybrać (kryterium). Pod Mogiłą potok nazwany Barburka na mapie (vel.Barbarka na innych mapach), tymczasem raczej już niepodważalne stało się pochodzenie nazwy Komańcza od tegoż potoku i bynajmniej Barburka to byc nie mogła. Dlaczego zatem nie Kumaniecki Potok? (kryterium). Na przeciw Popów Wierch, ale spytaj tam kogo co to za góra, moze 1 na 10 powie że Popów Wierch - ale reszta zgodnie uzna, że: to Popowa "odkąd pamietam". Z Mogiły w druga stronę widać Szczandrowiec, ale tam i tak każdy chodzi na Kowalówkę.
Gdyby zatem udało się ustalić - zamieścić takie kryterium wyboru nazw, rozwiązałoby to wiele niedomówień i mapa byłaby jeszcze lepsza.

Odpowiedz z cytatem