A tak - ale pisze że mają być dokładne najwazniejsze "rzeczy", które wymieniłem - czyli podstawowa treść turystyczna.Zamieszczone przez misiekjakub
Zauważą jeśli błędy będą dotyczyć najważniejszych elementów mapy. Jeżeli będzie źle poprowadzony szlak - zauważą (jesli nim przejdą). Jeżeli będzie wazny obiket nie w tym mijscu co trzeba też zauważą. Ale nie zauważą drobnych błędów poza szlakami i głównymi drogami. Pisząc nie zauważą - mam na mysli grupę turystów,okreslanych często mianem "masowych" - oni poruszają sie po konkretnych szlakach i trzymają wązniejszych miejcowości i rzadko sie wychylaj gdzie indziej i twierdzę, że takich jest najwięcej. Jeżeli będzie źle poprowadzona droga leśna, czy jakaś stokówka mniej znana, jeśli kapliczka czy cmentarz bdzie po złej stronie, jeśli obiekt bedzie nie tam gdzie jst w rzeczywistości, jeśli bedzie zaznaczona droga gruntowa której nie ma (lub odwrotnie) i inne tego typu szczegóły - to naprawdę nie zauważą. Oczywiście pozostaje pytanie czy warto to poprawiac i czy jest to w ogóle potrzebne. Moim zdaniem tak. A mapa o której mówimy zawiera dużo (nie boję się uzyć tego sformułowania - możemy to przerobić na KIMB'ie) tego typu drobnych błędów topograficznych. I jesli słucham że mapa jest niemal the best, następnie biorę ją do reki i widzę: kurde tu jest nie tak, tu jest nie tak, tu tego nie ma, to przepraszam, ale wymagam od takiej mapy więcej. Kwestii nazewnictwa w ogóle nie poruszam, bo sie na tym nie znam na tyle żeby dyskutować. I równiez nie jestem ani specjalnym zwolennikiem, ani tez przeciwnikiem jakiegoś wydawnictwa - staram sie patrzeć obiektywnie, choc może nie zawsze to wychodzi. Dla sportu kupuje wszystkie mapy jakie sie ukazują. Dlatego uważam, że tak istotne jest odróznienie kwestii nazewnictwa na mapie od jej wartości topograficznej. To są dwie rózne rzeczy, ktore nalezy rozpatrywać oddzielnie, a co za tym idzie w/w mapa pod względem topograficznym nie jest ani specjalnie lepsza, ani gorsza od innych "wiodących producentów map"Zamieszczone przez misiekjakub
![]()

Odpowiedz z cytatem