Cytat Zamieszczone przez barszczu
Lupino napisał:
W okolicy przeł. Beskid Żydowski jest nazwa "Potasznia (Beczkarnia)". Dlaczego tutaj? Przecież Beczkarnia to nazwa zakładu drzewnego (produkującego beczki) funkcjonującego pod tą nazwą a znajdującego się w okolicy Beniowej - co zresztą jest zaznaczone ? ? ?

jak zauwazyłem inni już Ci to wytłumaczyli, jeśli nie wystarcza polecam: "Bieszczady. Słownik historyczno - krajoznawczy. część 1 Gmina Lutowiska" Warszwa 1995
Owóż - mnie przynajmniej - nie wytłumaczyli. Jak sądzę, pytanie Lupino nie dotyczyło lokalizacji Potaszni ani Beczkarni z osobna, tj. tego gdzie było jedno a gdzie drugie - to ludzie czytający Rewasza tudzież wymieniony a zacytowany przez Ciebie słownik na ogół wiedzą. Nie odwracaj kota ogonem - pytam o ten drugi człon nazwy: dlaczego istniejąca niegdyś pod Beskidem Żydowskim Potasznia na mapie Ruthenusa występuje razem, w jednym miejscu z Beczkarnią ktora - jak slusznie i erudycyjnie zauważył Zbyszekj -

Cytat Zamieszczone przez zbyszekj
Beczkarnia, zwana też Folwark Beczkarnia. Zakład produkcji beczek usytuowany na prawym brzegu, wschodnim brzegu Sanu w pobliżu granicy z Sokolikami i Beniową. Założony ok. 1910 roku przez firmę "Rubunstein&Frommer". W 1912 roku wyposażony był w cztery lokomobile o mocy 500 KM i zatrudniał okolo 500 osób. Zakład zamknieto w latach trzydziestych
- istniała gdzie ingdziej? Taki zapis - "Potasznia (Beczkarnia)" - sugeruje że był to jeden obiekt kt. robił i potaż, i beczki i znajdowal się własnie tam - pod przełęczą Beskid Żydowski.
PS. Prosiłeś o przykłady dot. rzeźby terenu i drożni na Compassie - ok przykłady będą (może niezbyt liczne ale zawsze :D) tyle że przez łykend nie mam dostępu do netu i Twego posta przeczytałem dzisiaj. To mogę coś skrobnąć na jutro - muszę wrócić do dom, ziornąć na obie mapy (Twoją i Compassu), zamknąć oczy, powspominać, zrobić notatkę i jutro przelać to na forum. Może być? :D