Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Zbiórka rzeczy dla chaty

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    warszawka

Domyślnie

Rada budowlańca: Jeżeli jednak zdecydowaliście się na glazurę w łazienkach, a jest to dobry pomysł - mimo wszystko, gdyz łatwiej utrzymać w czystości kibleki - nie zapomnijcie o folii izolacyjnej, a na nią a pod kafelki trzeba położyć i dokładnie dopasowac zieloną (sanitarną) płytę gipsowa, nastepnie dokładnie wszystko uszczelnić nie zapominając o profilowaniu odwodnienia. Kafelki od zielonej płyty na pewno nie odpadną.

PS. Płytę gipsową kładzie się na normalną ścianę drewnianą, kafelki połozone na desce napewno odpadną...

Agregat prądotwórczy jest wam potrzebny.....?

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2004
    Rodem z
    Julianow

Domyślnie

Agregat prądotwórczy jest wam potrzebny.....?

irekr - agregat bardzo by sie przydal - mamy jeden "zasadniczo sprawny", ale jak cokolwiek mu wysiada, to stajemy z robota. Jasne ze daje sie i bez pradu, ale wszelkiego typu wiertarki, wkretarki, pily i szlifierki (nie mowiac o wspanialej heblarce Julce!) bardzo ulatwiaja i przyspieszaja prace. Jesli masz sprawny agregat, ktory moglbys nam podarowac, albo chocby pozyczyc na czas odbudowy, to byloby super.
    Pozdro,
    Dla wszystkich starczy miejsca (jesli tylko zechca...)

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    warszawka

Domyślnie

W takim razie zadam nastepne pytanie; jakiej mocy mam byc ten agregat, inaczej mówiąc jakiem mocy i jakigo charakteru obciażenie ma znosić. Mam do pożyczenia jeden mały o mocy 1,6 kVA ale mocy ciagłej ma tylko 1 kW i nie bardzo lubi silniki klatkowe, waga około 35 kG, drugi agregat ma moc 2,6 kVA ale jest znacznie cieższy od pierwszego i trzeba dwóch osób by go wtargac na górkę. Mowa oczywiscie o wypożyczeniu, na stałe zasilanie obiektu to te agregaty sie nie nadają, gdyż nie mają obiegowych filtrów oleju.

Myśleliscie nad siłownią wiatrową? To nie jest skomplikowane i można coś takiego zbudować w ciagu max dwóch dni z materiałów dość pospolitych jak koło od roweru, nieco płaskowników stalowych, kilka rurek od namiotów, koło pasowe od prakli autoamtycznej i pradnica od autobusu, nieco blachy i garśc srub z nakretkami.

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2004
    Rodem z
    Julianow

Domyślnie

Dzieki za zainteresowanie irekr i chec pomocy.

Zdecydowanie nie chodzi o elektryfikacje Chaty na stale - poki co jestesmy zgodni, ze pradu ma w Chacie nie byc. Po prostu przydalby sie backup agregatowy na czas budowy. Co do parametrow technicznych, to wydaje mi sie, ze lepszy bylby ten wiekszy agregat (z transportem nie ma duzego problemu, caly czas na gore jezdza deski, plyty, etc.), ale nie jestem specjalista, wiec poprosze o zabranie glosu madrzejszych ode mnie w kwestiach technicznych.

Podobnie z elektrownia wiatrowa - kiedys nawet byla taka proba na Otrycie, ale zdaje sie, ze nie do konca udana. Czy chcemy do tego wracac? Nie potrafie udzielic dzis jednoznacznej odpowiedzi - musimy to przegadac.

Pozdro,

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2004
    Rodem z
    Warszawka

Domyślnie Agregat

Czesc,
    ja sie na agregatach nie znam, ale wiem do czego jest potrzebny. Ogólnie elektronarzędzia: heblarka 1700 W, wiertarka 500W, wyrzynarka 500W. Wszystkie na raz chodzą b. rzadko (i nie muszą). Plus ładowarki do tel, lapciaka itd.
    Pzdr z Danii
    Klub Otrycki

Baltazar
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irekr
    mały o mocy 1,6 kVA ale mocy ciagłej ma tylko 1 kW nie bardzo lubi silniki klatkowe, waga około 35 kG,
    za mala moc

Cytat Zamieszczone przez irekr
    idrugi agregat ma moc 2,6 kVA
    ten jest dobry

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    warszawka

Domyślnie

Oki, sprawdze stan sprzetu i czy nie ma na nie rezerwacji. Jeżeli bedzie do wyjecia to wam dowioze do Lutowisk. Podam szczegóły jak będe wiedział......

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2004
    Rodem z
    Julianow

Domyślnie

Super - bedziemy wdzieczni!

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2004
    Rodem z
    Warszawka

Domyślnie Agregat

Ja też z góry bardzo dziękuję w imieniu własnym, elektronarzędzi i chaty. Co do dowiezienia umówmy się. Możnaby wwiezienie agregatu na górę zgrać z transportem różnych zebranych rzeczy dla chaty. Mam zamiar zawieźć wszystko, co zbierzemy busem (Ducato) i po umówieniu się z Jackiem Dopartem, wtargać pszczółką na górę.
    Klub Otrycki

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    warszawka

Domyślnie

Pszczółka to to nie jest. Za wcześnie sie ne cieszcie, najpierw ja muszę ten sprzet dokładnie sprawdzić by nie dał ciała. Gdyby cos sie stało to byłby kłopot tylko a waży swoje. Generalnie jest mało uzywany i jest to problem. Gdyby był częściej uzywany to spałbym spokojnie a tak..... Nie wiadomo do końca jak bedzie po kilku miesiącach. Ostatnio miałem z nim problemy przez nieszczelny tłumik..... Przejdzie testy to pojedzie, nie przejdzie: nie bede was obarczał problemem....

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)