Zobacz wyniki ankiety: Czy nalezy inwestowac w turystyke w Bieszczadach???

Głosujących
70. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak

16 22.86%
  • Nie

18 25.71%
  • Nie wiem/Nie mam zdania

0 0%
  • Tak- w granicach zdrowego rozsadku

36 51.43%
Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 92

Wątek: Zagraniczni turysci - szansa dla Bieszczadow???

Domyślnie

Witam!

Jeżeli chodzi o klimaty to mogą poczekać. Na początek trzeba zrobić wszystko aby linię uruchomić i wprowadzić na niej kursy ekonomicznie uzasadnione (w tym przypadku mogą to być tylko autobusy szynowe). Więc najpierw remont torowiska. Potem wprowadzenie taboru i sensownego rozkładu jazdy. Za jakiś czas będzie można pomyśleć o organizacji przejazdów parowozami (pociąg retro) i to tylko sezonowo/okazjonalnie, gdyż nie widzę możliwości odbudowy w tamtym rejonie parowozowni a tym bardziej znalezienia fachowców. Na pewno na takich imprezach nie zabraknie krajowych i zagranicznych turystów (nie tylko miłośników kolei).
    Właśnie takie parowozy koleją EUGE jeździły: http://www.jhmd.cz/story030e.htm
    Historia powstania kolei EUGE: http://www.bieszczady.info.pl/0,1,0,0,kolej.html

pozdrawiam
    J.Lupino
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Domyślnie

Hej :)

Pozdrawiam wszystkich. Usiłowałem wskrzeszać zamierający wątek. No poszło do przodu o kilka postów :D

A może... A może już czas pogodzić się z myśleniem w kategoriach produktu i sprzedaży? Przyłączyć się i nie kwękać, a zająć się merchandowaniem, marketowaniem, advertismentem, designem chłopskiej chaty a la Bieszczady, salesami posezonowymi, promotingiem? Może czas na tworzenie nowego, wysokiej jakości, produktu w sferze usług turystycznych i na jego sprzedaż globalną?
    Lecę zakładać firmę... Mam już reklamę 'Tylko u nas: moc z charakterem!! Hodowla wilka. Całosezonowe strzelanie i łapanie w sidła. Doradza Sales Manager mgr Derty'
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Derty
    'Tylko u nas: moc z charakterem!! Hodowla wilka. Całosezonowe strzelanie i łapanie w sidła. Doradza Sales Manager mgr Derty'
    wcale sie nie zdziwie jak Niemcy zgłoszą sie jutro (lawinowo) do Ciebie
    podaj im jeszcze swój mail będą mieli łatwiej :)
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik Awatar KKKrzychoo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Lublin

Domyślnie

Z jednej strony chciałbym byc na szlakach sam bądź z tylko z synem lub najlepszym przyjacielem (uciekam w biesy po to by odpocząc od zgiełku) z drugiej strony chętnie witam mijanych na szlaku ludzi i.... namawiam każdego znajomego na wypad w Bieszczady Takiego juz mam pierdolca. Nie zachowamy Bieszczad dla siebie ale.... Pilnujmy ich i uczmy kultury tych co jej nie potrafią zachować w górach (jak się nie da nauczyć to nalezy KARAĆ)

Domyślnie

Witam!

No to jak już jesteśmy przy kolejowych wątkach to kolejna propozycja autobusu szynowego dla Bieszczad.

ps
    to te z Niemiec rocznik '83, w krótkim po 2mln km wymienili silnik :) w długim nie pamiętam.
    Jeździły w GarmischPartenkirchen. Obecnie w Tłuszczu pod Warszawą :)
    I mają to co turyści lubią najbardziej: wieszaki na rowery i otwierane okna - żeby można było robić zdjęcia

pozdrawiam

J.Lupino

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lupino
    Jeżeli chodzi o klimaty to mogą poczekać. Na początek trzeba zrobić wszystko aby linię uruchomić i wprowadzić na niej kursy ekonomicznie uzasadnione (w tym przypadku mogą to być tylko autobusy szynowe).
    Z tego co mówią media to samorządowcy jednak wybierają klimaty. Jeśli linia Krosno - Tokaj doszłaby do skutku to na autobusy szynowe nie będzie już ani pieniędzy, ani chętnych.
    Z dzisiejszych TVP3 Rzeszów:

" Podróż pociągiem w stylu retro, z obsługą w strojach z epoki. Do tego przejazd przez dwie granice. Taką atrakcją chce się pochwalić Krosno. Samorządowcy z Polski, Słowacji i Węgier marzą, żeby tak jak kiedyś znów zaczęły kursować pociągi, trasą Pierwszej Węgiersko - Galicyjskiej Kolei Żelaznej.
    Do Krosna przyjechał miedzy innymi wagon-salonka, którym kiedyś podróżował Janosz Kadar pierwszy sekretarz Komunistycznej Partii Węgier. Po latach znów wyjechał w podróż, tym razem do Krosna. W drodze z Budapesztu zabierał przedstawicieli miast zaangażowanych w projekt Portius Express. Kiedyś Zemplińsko - Galicyjska linia była dumą Austro - Węgier. Dziś jest rzadziej wykorzystywana, ale nadal przejezdna. Narodził się pomysł, aby znów ją ożywić.
    Zbigniew Górak, Podkarpacki Zakład Przewozów Regionalnych w Rzeszowie
    -„Piękne przedsięwzięcie ale i kosztowne kolej jest na to przygotowana tylko ktoś musi za to zapłacić.”
    Dlatego samorządowcy, parlamentarzyści z Polski, Słowacji i Węgier zastanawiali się skąd wziąć pieniądze na linię z Krosna do Tokaju. Nikt nie ma wątpliwości, że warto.
    Stanisław Bielawka, wójt Komańczy
    -„Wzmoży się ruch turystyczny i te kontakty będą na tyle prężne i będą się tak dobrze rozwijać, że będą one służyć nie tylko Polakom ale i Słowakom i Węgrom.”
    Zoltan Nagyvanyi, konsul Republiki Węgierskiej
    -„Dobra perspektywa pokazuje, że turystyczny gastronomia i inny gospodarze będzie mocniejsze i mam nadzieje będzie bardzo popularna.”
    PORTIUS EXPRES ma jechać z Krosna przez Sanok, Łupków do słowackich Medzilaborców. Potem Humenne, Michalowce, Trebisov i wjazd na Węgry. Stacja końcowa - Tokaj.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

lucyna
    Guest

Domyślnie

Sory nie mam czasu zaznaczyć. Jeżeli juz ten post zaczął Was nudzic to czas na podsumowanie. Tak turysci zagraniczni są szansą dla Bieszczadów. z cała odpowiedzialością mogę powiedzieć, ze zainteresowanie Bieszczadami wśród potencjalnych turystów i tych z zachodu i wschodu Europy wzrasta. Jeżeli Admini pozwolicie to także wykorzystując forum poinformuje naszych gstorów o imprezie która odbrdzie się 3-5 kwietnia w Bieszczadach. Rzeszowska Agencja Rozwoju Regionlnego jej komórka Centrum Obsługi Inwestora wraz z Agencja Promocyjno-Turystyczną Bieszczady w Lesku przy udziale Arłamowa i Unitry w Polańczyku organizują spotkanie w Klubie Inwestora z angielskimi biurami podróży i dziennikarzami z wielkiej rytanii. Jestem pomysłodawczynią i koordynatorem tego przedsiewziecia. Agencja zaprasza gości w Bieszczady aby im pokazać nasze bieszczadzkie mozliwości. wszyscy zainteresowani wspłpracą z angielskimi biurami są goraco zaproszeni na spotkanie i zaoferowanie Gościom swoich ofert. Szczegóły wkrótce podam. Jest to pierwsze z cyklu spotkan.
    Przepraszam wszystkich którzy wysłali mi inf. na pri. jestem na dwutygodniowym szkoleniu w RARR w Rzeszowie. Odpowiem w przyszłym tygodniu. Serdecznie pozdrawiam Lucyna

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Jeśli linia Krosno - Tokaj doszłaby do skutku
    Jeżeli Kogoś interesuje to proszę
    http://miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,3148522.html
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Domyślnie

Witam!

:D :D :D

Jak się chce to można coś zdziałać. Myślę że Ukraińcy również dojrzeją do tematu, szczególnie, że Polacy sprzedają im autobusy szynowe.
    Mam nadzieję że niebawem do grona zainteresowanych dołączą sponsorzy.
    pozdrawiam

J.Lupino

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    z nad oslawy

Domyślnie

Witam wszystkich,nie moge sie nie odezwac i powiedziec,ze taka inicjatywa jest juz bardzo stara po pierwsze stary Austro-Wegierski szlak laczacy twierdze Przemysl z Wegramil nie mial nic wspólnego z Krosnem po drugie (o ile sie nie myle ) to Wojak Szwejk nigdy nawet nie zagladna do Krosna,i po trzecie mysle ze taki pociag powinien byc,ale poczatkowa stacja powinna byc naprawde zwiazana z tymi kolejowymi tradycjami czyli Przemysl,albo wersja krótsza Zagórz ewentualnie Sanok bo tam akurat dzielny Wojak byl.Pozdrawiam

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)