Zobacz wyniki ankiety: Czy nalezy inwestowac w turystyke w Bieszczadach???

Głosujących
70. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak

16 22.86%
  • Nie

18 25.71%
  • Nie wiem/Nie mam zdania

0 0%
  • Tak- w granicach zdrowego rozsadku

36 51.43%
Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 92

Wątek: Zagraniczni turysci - szansa dla Bieszczadow???

Domyślnie

Kolorem nie trafiłem w Twój gust Piotrze. :)
    Poruszyłem temat głównie z tego powodu, że zamykane są linie typu Zagórz-Nowy Łupków tylko dlatego że są nieekonomiczne, tzn przegrywają z komunikacją busową.
    Urzędy Marszałkowskie (niektórych województw) są zainteresowane wprowadzeniem komunikacji po obecnej infrastrukturze kolejowej - jeszcze nie do końca zniszczonej, umożliwiającej bezpieczne prowadzenie ruchu. Autobusy szynowe spełniają tą rolę:
    1. Są ekonomiczne w eksploatacji - tańsze 2 krotnie od lokomotywy (np SU 45) z wagonem
    2. Bezpieczne - wszystkie miejsca siedzące są w jednym pomieszczeniu
    3. Przyjazne dla podróżnych szczególnie w miejscach gdzie są niskie perony - autobus jest niskopodłogowy .... itd itp.
    Nie będę się wymądrzał co do ich zalet. Sprawa jest prosta na dłuższą metę są lepsze.
    Sprawa druga, tabor szynowy w Polsce kończy się, tzn umiera śmiercią naturalną. Chcąc czy nie PKP musi go odnowić.
    Jeździł swego czasu autobus szynowy SA 104 na trasie Zagórz-Łupków, nie mam pod ręką zdjęcia ale pewnie wszyscy pamiętają tą kanciasta sylwetkę. Na zdjęciu zamieszczam już odpowiednik - czyli nowy.
    Kolor zależy od województwa. Pomorskie ma np niebiesko-żółty a małopolskie żólto-czerwony :)
    Myślę że na razie trzeba iść za ciosem i uruchomić linię z Przemyśla do Łupkowa. Jak wpisze się w codzienność i będzie spełniać zadanie to wtedy można pomyśleć o pociągach retro. Np na trasie Wolsztyn-Poznań i Wolsztyn-Leszno codziennie jeździ para pociągów retro - parowóz + wagony. Są to jedyne takie linie w Europie! I zarabiają na siebie, choćby dzięki angielskim turystom, którzy potrawią zedrzeć z mechanika ubranie robocze :). Myślę że to jest przyszłość. Lepsza przyszłość dla Bieszczad niż wyciągi na Jasło.
    ps
    Mam takie marzenie. Jadę do Przemyśla nowoczesnym pociągiem (200km/h za 5 lat to będzie realne), wsiadam w pociąg retro ("Piękna Helena" z zabytkowymi wagonami) jadę do Łupkowa, tam przesiadam się do wąskotorówki (oczywiście prowadzonej parowozem "Las") i już mam do domu z górki :)

pozdrawiam

J.Lupino
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Bieszczadnik Awatar Polej
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Międzychód

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lupino
    Np na trasie Wolsztyn-Poznań i Wolsztyn-Leszno codziennie jeździ para pociągów retro - parowóz + wagony. Są to jedyne takie linie w Europie! I zarabiają na siebie, choćby dzięki angielskim turystom,
    Potwierdzam! Parowozownia w Wolsztynie to wielka atrakcja nie tylko na skalę europejską, ale i światową. Bardzo często przyjeżdżają tu turyści z Japonii, są zachwyceni starymi parowozami oraz całymi składami kursującymi na wspomnianej trasie.
    Pozdrawiam
    Przemek

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Jeździł swego czasu autobus szynowy SA 104 na trasie Zagórz-Łupków, nie mam pod ręką zdjęcia ale pewnie wszyscy pamiętają tą kanciasta sylwetkę.
    Może to to, chociaz ten jeździł do Medzilaborców. Swoją drogą w sezonie ciągle pusty (poza sezonem nie jeździ).
    Ale za to podpasowany kolorystycznie pod stacje w Łupkowie :)
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005
    Rodem z
    Miasto gdzie jedna droga prowadzi w pole buraków a druga ziemiaków.

Domyślnie Szynobusy przyszłością Bieszczad

Ludzie dajcie sobie spoko z tymi pociągami, bo przez Lesko pociągi nie jadą i zaraz dopadnie Was cenzura Admina.
    ps. A tak apropos pociągów, to był czas ze w budynku Powiatu Bieszczadzkiego w Ustrzykach Dolnych rządził desant z Leska z Heniem G. na czele. Na nieszczęcie, wyżej starostwa, na skraju Gromadzynia przebiega linia kolejowa i na widok pociągu Henio i jego V kolumna z Leska z okrzykiem:"diabeł, diabeł" przez pierwsze tygodnie"pożal się Boże urzędowania", wiali do piwnic aż dudniło.

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Domyślnie

Mam takie marzenie. Jadę do Przemyśla nowoczesnym pociągiem (200km/h za 5 lat to będzie realne), wsiadam w pociąg retro ("Piękna Helena" z zabytkowymi wagonami) jadę do Łupkowa, tam przesiadam się do wąskotorówki (oczywiście prowadzonej parowozem "Las") i już mam do domu z górki Smile
    To ostatnie niebawem ci się spełni fundacja kolejki dostala niedawno granta na odnowienie trasy do Łupkowa, wiec niebawem może będzie można jak kiedyś wypić pifko na stacji w Łupkowie :) (jest to narazie wiadomosc nieoficjalna )
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Domyślnie

Mam takie marzenie. Jadę do Przemyśla nowoczesnym pociągiem (200km/h za 5 lat to będzie realne), wsiadam w pociąg retro ("Piękna Helena" z zabytkowymi wagonami) jadę do Łupkowa, tam przesiadam się do wąskotorówki (oczywiście prowadzonej parowozem "Las") i już mam do domu z górki Smile
    Z Przemyśla do Łupkowa też całkiem realne i to przez Ukrainę :)
    przeczytaj sobie: http://www.bieszczady.net.pl/newsphp...ews.php?id=434
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

lucyna
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irek
    Łupkowa, wiec niebawem może będzie można jak kiedyś wypić pifko na stacji w Łupkowie (jest to narazie wiadomosc nieoficjalna
    Z tego co wiem inicjatywa ta stanie się realna.

lucyna
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez friber
    szanse stac sie bardzo duza atrakcja turystyki zagranicznej.Moze to tez jakas podpowiedz dla ciebie Lucyno
    Nie mam zdania. Nie czuje kolejowego tematu. Oczywiście połączenia kolejowe wykorzystuje ale potem grupy w Przemyślu lub Zagórzu przesiadają się do autokarów lub busików.
    Nie jestem pewna ale mam wrażenie, że jesteś moim kolegą z kursu i klubu więc jeżeli to prawda sam możesz się tym zająć. Bardzo źle układa mi się współpraca z fundacją kolejki wąskotorowej. Swego czasu obiecałam im , że przy mojej pomocy stracą tysiąc klientów. Tak też się stało. Z tym, ze stracili o wiele więcej. Oni rozwijają się dynamicznie, ja także więc nie chcę zmieniać status quo.

Domyślnie

Witam!

Czy można zarobić na zagranicznych turystach?
    Polecam reportaż: http://serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,50355,3069725.html
    Odpowiedź jest prosta PKP Cargo nie utrzymywałoby parowozowni gdyby nie była dochodowa.
    Jeżeli chodzi o pociągi z Przemyśla do Łupkowa to decydentom brakuje społecznego poparcia, aby zdecydowanie zabrać się za remont torowiska.

Pozdrawiam

J.Lupino

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    z nad oslawy

Domyślnie

Taka atrakcja jaka jest kolejka w Wolsztynie ma przyszlosc,to jest cos co przydaloby sie u nas.Jestem pewien,ze zamiast busami woleliby parowym retro pojechac w górki.Sprawa pociagu relacji Przemysl-Zagórz ,to sa glównie problemy sfinansowania remontu tego torowiska.Z ogólno dostepnych zródel wiadomo nam,ze cala infrastruktura kolejowa i drogowa Polski wschodniej jest zaniedbana,jaki z tego jest wniosek wiekszosc rzadzacych pochodzi z centralnej lub zachodniej Polski,wiec widoczny brak zainteresowania z ich punktu widzenia jest dla nich "uzasadniony" nie maja potrzeby przemieszczac sie po tych rejonach zreszta i tak nie jezdza pociagami ani autobusami,maja w nosie interesy poszczególnych rejonów Polski.Cargo to inna bajka jest na tym wiekszy interes niz na pasazerach.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)