Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Pomóżcie ! TRAGEDIA - spaliła się leśniczówka Widełki

lucyna
    Guest

Domyślnie spaliła się lęsniczówka

Koledzy przywodnicy i piloci ! Do dzieła. Ania prowadzi bar Rys w Lutowiskach. To tam gdzie są te pyszności własnej roboty. Połączmy dobro klienta z pomocą. Dajmy im zarobić. Byłam tam z grupami. Do 20 osób bez problemu można obsłużyc z marszu. Powyżej trzeba poczekać. Sądzę, ze w tym wypadku Admin mi wybaczy. Podam namiary Joanna Drzazga tel. 0606582867. Zgłoście wcześniej grupę.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005
    Rodem z
    Warszawa, Ustrzyki Górne, Wetlina

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucyna
    Ania prowadzi bar Rys w Lutowiskach
    Drobna pomyłka.
    Dla jasności sprawy - bar prowadzi Asia (Aśka, Joanna), czyli synowa Ani i Bolka Drzazgów, wraz z mężem Janikiem.
    Bar prowadzą dopiero od marca tego roku - dzierżawa lokaliku od BdPN, na rozruch i wyposażenie dostali pożyczkę z urzędu pracy, wcześniej byli bezrobotni.

A jedzenie ? Lucyna już wcześniej gdzieś na forum pisała, że bardzo smaczne.
    Ceny ? Porównajcie w UG, Wetlinie i Cisnej.
    Pozdrawiam

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2005
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie

Na pewno nie jestem jedynym, ktory czyta to Forum bedac poza Polska - byc moze warto byloby zalozyc konto na AllPay.pl aby ludzie z zagranicy mogli wplacac pieniadze za pomoca karty kredytowej - musicie jedynie napisac do biura allpay.pl jak to zrobic aby bylo to legalne - bo nie jestem pewien czy same datki ( a nie zakup towarow) sa tam dozwolone. Moj kolega zbier w ten sposob na zakup wozka inwalidzkiego - wiec jest szansa ze sie uda pomoc w ten sposob tym ludziom...
    Pozdrawiam
    S.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeden z Pulpitów
    A jedzenie ? Lucyna już wcześniej gdzieś na forum pisała, że bardzo smaczne.
    Ceny ? Porównajcie w UG, Wetlinie i Cisnej.
    jeżdzę w Bieszczady od 1983 roku i nie jadłem do tej pory nigdzie takich smakowitości jak w barze "Ryś" !!!! Jeśli się jest zmotoryzowanym warto nadrobić nawet 30 km zeby tam zjeść.

Pozdrawiam

Adam Misiorowski
    Guest

Domyślnie

Jako architekt zaoferowałem darmowe wykonanie projektu gdyby mieli szansę (czytaj -miejsce oraz pieniadze np. ze zbiórki) coś sobie zbudować.
    Może jakiś geodeta zaoferowałby zrobienie za darmo mapki do celów projektowych?
    Może inżynierowie elektryczny i sanitarny zaoferowaliby zrobienie darmowych projetów przyłączy lub instalacji?

Może zbudujmy listę niezbędnych zakupów, na które będziemy znadywać sponsorów? Podstawowa lista zaczynałaby się tak:
    - cement
    - drewno budowlane
    - gipsokarton, gips
    - wełna mineralna
    - styropian
    - papa, folie
    - pokrycie dachu, rynny, obróbki
    - rury
    - sedes, zlew, umywalka, natrysk, krany
    - grzejniki
    - kocioł
    - kominek
    - deski podłogowe (lub inne posadzki)
    - okna
    - drzwi
    - kable, tablica, puszki, kontakty

listę oparłem o pomysł domu drewnianego z bali z ociepleniem i ogipsokartonowaniem od środka, ale to się jeszcze okaże - to w końcu Oni Sami musza zdecydować - my mozemy tylko pomagać.

Proponuję, by ktoś komu bliżej w Bieszczady, rozeznał się w szansach uzyskania przez nich miejsca na budowę domu (moze leśnictwo pozwoli odbudować w dawnym miejscu (dałoby sie wykorzystać fundamenty)? moze gmina da działke lub bardzo tanio odsprzeda? Może wojsko? policja? straż graniczna? kościół? miejscowy potentat?

Jednocześnie proponuje, by zorientować się wśród dostawców budowlanych (producentów, przedstawicieli, handlowców, hiperków budowlanych) czy nie podsponsorowaliby dając swoje produkty, np resztki z serii, obiekty powystawowe, itp. Ja to na pewno zrobię (juz zacząłem). Myslę, że zyskają sobie głosną (możemy rozpowszechniać listę dobroczyńców) życzliwość - a to oznacza reklamę lepsza niz na Małyszu.

KTO TO SKOORDYNUJE?

misadam@adozet.pl

dwojusiowie
    Guest

Domyślnie

Jako przyjaciele Asi i Bartka chieliśmy powiedzieć, że jest nam niezmiernie przykro, że spotkało Was takie nieszczęście, jednak cieszymy się i Bogu dziękujemy, że Wy wyszliście z tego cali i zdrowi. Jesteśmy z Wami cały czas myślami i zrobimy co w naszej mocy, by Wam choć troszkę pomóc. Życzymy Wam, byście odnaleźli w sobie wystarczającą ilość sił, by stawić czoło wszelkim problemom.. co na pewno Wam się uda przy pomocy najbliższych i znajomych

Trzymajcie się dzielnie

Ania z Mariuszem

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005
    Rodem z

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Misiorowski
    zaoferowałem darmowe wykonanie projektu
    W imieniu pogorzelców bardzo Ci dziękuję za deklarację pomocy i fachowy głos.

Co do Twoich pytań - na razie krótko:

1/ W tej chwili koncentrujemy się na najpotrzebniejszej doraźnej pomocy i rozszerzeniu łańcucha ludzi dobrej woli, którzy mają możliwości pomóc.

2/ Istnieje pewna szansa (pisałem o tym na forum wcześniej) na uzyskanie z ulgą w cenie działki pogorzeliskowej od nadleśnictwa – procedura jest długa i bardzo skomplikowana i wymaga ostatecznej decyzji aż ministra. Żeby nie zapeszyć powiem tylko, że nadleśnictwo Stuposiany rozpoczęło już pierwsze działania w tej sprawie.

3/ Dla całej rodziny Drzazgów głosy i nawet najdrobniejsze ofiary ludzi z całej Polski i nawet ze świata – spoza kręgu ich przyjaciół i znajomych – są wielkim przeżyciem i pocieszeniem. Bardzo się podbudowali psychicznie i zaczynają już nawet marzyć o odbudowaniu domu jeżeli będzie taka szansa.

Cytat Zamieszczone przez Adam Misiorowski
    KTO TO SKOORDYNUJE?
    Jako samozwańcza grupa inicjatywna całej akcji PODEJMUJEMY się tego !!!
    Jest nas trochę przyjaciół i znajomych bieszczadzkich Drzazgów, a dzięki akcesowi takich ludzi jak Ty i wielu innych (którzy pisali na forum, a także pozostających w cieniu i ukryciu) wierzymy, że jak to piszą na forum KIMB-owicze – damy radę, damy radę ........

Resztę informacji i kontakt prześlę Ci na priva
    Pozdrawiam

Adam Misiorowski
    Guest

Domyślnie

Wybieramy się (my - czyli Agnieszka , ja, i dwa psy) podjechać do Drzazgów we czwartek 16.06 lub piątek 17.06 i zostać dwie noce. Rozmaiwałem już z Panem Leśniczym i - cieszmy sie - on sam ma juz pewne koncepcje, mysli o odbudowie, nie łamie się.
    Myslę że załatwimy sobie hotel.
    Miliongwiazdkowy
    (jeżeli nie będzie chmur deszczowych - oby nie, bo nasz namiot trochę ten tego...gwiazdki wpuszcza, ale nie tylko gwiazdki...)

Proponuję, jeżeli ktoś ma czas i ochote - by podjechał tam też. Chodzi mi o osoby które coś chcą i mogą - projektantów, inżynierów, geodetó, prawników - tych co będą chcieli aktywnie pomagac organizacyjnie lub fizycznie przy odbudowie. Nie zwalajmy bowiem Drzazgom licznego grona ubolewających na kark - jeśli ktoś chce "popatrzeć i przekazać wyrazy" to może niech się wstrzyma, albo poubolewa w domu.

Przy okazji - może można na portalu wydzielic forum dla tematu odbudowy - łatwiej bedzie odsyłać innych by się zapoznali. Można tam będzie umieścić zdjęcia, listę dobroczyńców, ale zwłaszcza bieżące informacje, podział zadan, etc. (np pisaniem listów do potencjalnych sponsorów trzeba się podzielic - samych adresów "okiennych" jest coś z półtora tysiąca - oczywiście po odsianiu podstron zostanie kilkaset, po odtrąceniu tych mało rokujących kilkadziesiąt, ale i tak odsiew trzeba zrobić i tych kilkadziesąt listów wysłać. A jeszcze listy do grzejnikowców, wełniarzy, styropianów, i miliona innych)
    Przy okazji - krytycznym może stać się transport - jeżeli ktoś nawet zaoferuje darmo np 7 grzejników czy 5 okien, a bedzie to np pod Szczecinem - ...!!!)

Hej ho hej ho.. itd

Adam Misiorowski
    Guest

Domyślnie

Mamy juz projektanta instalacji sanitarnych i grzewczych. Oto co napisał:

"Jestem projektantem instalacji sanitarnych.
    Uprawnienia do projektowania bez ograniczeń.
    Jestem do dyspozycji."
    "Domek w lesie - możliwość zakupu tanio opału - drewno wydaje się
    najlepszym paliwem. Oczywiście dla pełnej wygody najlepsze jest
    ogrzewanie gazem płynnym, kominek jako wspomaganie. Tylko to jest trochę
    kosztowne i w instalacji i w eksploatacji. Olej opałowy z wielu względów
    odpada.
    Jeżeli myślą o domku naprawdę małym - 250m3, przy dobrym ociepleniu -
    warto zainwestować w wełnę lub styropian - koszty eksploatacji będą
    znośne. Przy gazie płynnym jest ten komfort, że za oknem deszcz, mróz,
    zamieć, a nie trzeba rąbać tego drewna, w piecu nie wygasło, jest ciepła
    woda.
    No ale abym mógł cokolwiek powiedzieć konkretnego i gadać z dostawcami ,
    to poroszę o konkrety - rzuty i przekrój, najlepiej .dwg, i oczekiwany
    standard.
    1. Ogrzewanie powietrzne
    - kominek i rozprowadzenie powietrza kanałami lub
    - piec powietrzny na drewno i rozprowadzenie kanałami
    - ciepła woda z "kostki" w kuchni opalanej drewnem, węglem
    2. Ogrzewanie wodne opalane drewnem
    - kocioł na drewno, bojler, grzejniki, kominek jako wspomaganie (
    turbokominek z płaszczem wodnym)
    - ciepła woda z "kostki" w kuchni opalanej drewnem, węglem i (lub) z bojlera
    3. Ogrzewanie wodne opalane gazem płynnym
    - kocioł gazowy, bojler zasilany z kotła, grzejniki, kuchenka 4
    palnikowa (kuchnia opalana drewnem dla oszczędności gazu?), kominek dla
    frajdy i ograniczenia kosztów ogrzewania, z kanałami powietrznymi.
    Pozdrawiam"

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005
    Rodem z

Domyślnie

KOMUNIKAT - 2

W poniedziałek wyjeżdżam w Bieszczady, w tym do Drzazgów (nie będzie mnie na necie dla ew. pytających przez cały tydzień).

Po powrocie zdam relację z dotychczasowego zakresu udzielonej pomocy oraz postępów w organizacji grupy inicjatywnej "budowlanej" (z Adamem na czele, akces zgłosił Długi).
    Pozdrawiam

PS. 1
    Dla tych, którzy ich poznali pogorzelców lub będą chcieli uzgodnić formę pomocy podaję czasowe numery telefonów Drzazgów:
    (+48 13) 461-02-41
    (+48) 668-162-193
    ewentualne wpłaty proszę kierować:
    Anna Drzazga
    Pszczeliny gm. Lutowiska
    Bieszczadzki Bank Spółdzielczy Ustrzyki Dolne
    64 8621 0007 3001 0000 7399 0001
    tytułem: wpłata na rzecz pogorzelców (chyba trzeba dodać ze względów
    skarbowych)

PS. 2
    INFORMACJA dla potencjalnych wpłacających
    Jako inicjatorzy akcji zobowiązujemy się wobec ofiarodawców (oczywiście w porozumieniu z pogorzelcami) monitorować akcję pomocy i składać okresowe sprawozdania - co 1-2 miesiące, z uwagi na oddalenie - dotyczące:
    - sumarycznej kwoty pomocy;
    - sposobu wydatkowania otrzymanych środków;
    Informacje ogólne będziemy podawali na forum, natomiast szczegółowe dla ofiarodawców po zapytaniu na priwa lub na adres janusz88m@gazeta.pl.

PS. 3
    Fotografie dla osób, które nie są zarejestrowane na naszym forum:
    http://forum.bieszczady.info.pl/file...aleniem-kb.jpg
    http://forum.bieszczady.info.pl/file...elisko-ca3.jpg

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)